Paris och tåg på bro i djungel

Coronaviruset har fått oss alla ställa in och boka om planer och resor, stora som små, flera månader framåt i tiden. Osäkerheten inför sommaren är stor – kommer semesterplanerna att kunna bli av?

Alla längtar tills faran är över och saker återgår till ”det normala.” Men kan det återgå till hur det var innan igen?

En sådan här världsomvälvande upplevelse medför oundvikliga förändringar i samhället och i vårt sätt att tänka. Och coronapandemin kommer absolut att påverka vårt sätt att resa och vilka krav vi ställer på resebranschen. Det kommer bli tufft, men resebranschen har rest sig från svåra kriser tidigare.

Så förutspår experterna förändringar i resebranschen efter corona

CNN har intervjuat professorer och experter på resande och ekonomi om hur de tror att vårt resande förändras efter coronakrisen.

– Människor kommer fortfarande vilka resa, men ett mer försiktigt beteende är oundvikligt, säger Adam Blake, ekonomiprofessor och forskningschef inom turism och hotellnäring vid universitetet i Bournemouth.

– Vi kommer inte bara behöva övertygas om att det är säkert att resa, vi kommer också ha ett behov av att se faktiska, fysiska förändringar som gör resandet säkrare, menar han.

För att få igång resandet igenom kommer det också att krävas kraftigt sänkta biljettpriser ett tag framöver, menar experterna.

Här är 7 saker vi kan förvänta oss när resebranschen återhämtar sig:

1. Renlighet i fokus

Det kommer att ställas större krav på renlighet och rutiner för att kontrollera detta. Tydlig kommunikation och information kring det hjälper till att dämpa gästerna oro, menar Christopher Anderson, professor i affärsekonomi vid Cornell-universitetets hotellskola i Ithaca, New York. 

2. Hotellpriserna kommer sjunka ännu mer innan de höjs igen

Hotellpriserna i USA har redan sjunkit med 30 procent och ytterligare dip väntas innan det vänder. Vid kriserna 2001 och 2009 tog det dubbelt så lång tid för de amerikanska hotellpriserna att återhämta sig som det tog för dem att sjunka.

3. Resenärerna väljer hotell i större utsträckning

En räddning för hotellen är att många resenärer åtminstone till en början kan känna tvekan inför alternativa boenden, som inte kan säkerställa standarden på städningen.

4. Låga biljettpriser och tomma plan

Ingen vill resa trångt, och förvisso är många plan inställda och redan halvtomma, men flygbolagen kommer att behöva locka med låga priser och mer utrymme mellan passagerarna, tror professor Anderson. Flera flygbolag har upphört med servering av mat och dryck och lämnar mellanstolarna tomma för att öka distansen mellan passagerarna.

5. Flexibla bokningsregler

Professor Anderson tror också att bokningsreglerna kommer att förbli mindre stränga – åtminstone för en tid framöver. 

– Men till 2021 tror jag vi är tillbaka till det gamla.  

6. Affärsresenärerna återvänder först

Videomöten till trots är det många branscher som lider av avsaknaden av fysiska möten. Så fort flygrestriktionerna lättas, kommer det vara affärsresenärerna som återvänder först.

7. Kryssningarna får det tufft

Efter alla skräckhistorier om coronaisolerade fartyg kommer kryssningsbranschen få det tufft att locka resenärer – ingen vill riskera att sätta sig i den situationen. Professor Anderson spår en tid av låga priser och tror att man kommer behöva tänka om för att kunna locka nya passagerare. Ett sätt skulle kunna vara ökade á la carte-serveringar istället för bufféer.

Foto: TT/Unsplash

Källa: CNN

LÄS MER:

Corona: Nya regler för resor – får inte pengarna tillbaka

Topplista: Populäraste resmålen på semestern i Sverige

Skippa flyget i sommar – här är 10 semesterparadis i Sverige

 

Utvald läsning

Femina