Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Släcka bränder och förlösa barn – här är flygvärdinnornas okända kunskaper

25 jun, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, PEXELS
När du flyger är du i trygga händer. Flygvärdinnorna besitter nämligen en rad oanade kunskaper. Vi listar dem!
Annons
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagageBrand logo
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagage

Det är sommar! Detta betyder att många har semester och reser en hel del. Inte sällan med flygplan.

Flygresan är ofta förknippad med glädje, pepp och förväntan, men för en del innebär det även ett orosmoment. Inte minst kring saker som kan inträffa ombord. Men, du som är orolig kan känna dig lugn. Andas ut! Kabinpersonalen har gedigen utbildning i bagaget och är rustade för alla tänkbara nödsituationer...

Så, vilka kunskaper har då flygvärdinnorna? Emirates svenska flygvärdinna Madeleine Gulldhé berättar, i ett pressmeddelande från flygbolaget, om några av de oväntade färdigheter som kabinpersonalen behärskar.

Annons

Flygvärdinnornas oväntade kunskaper

Flygvärdinnornas huvudsakliga uppgift är givetvis att ansvara för passagerarnas säkerhet och välbefinnande under flygningen, men de kan betydligt mer än att servera kaffe, lägga fram filtar och informera om säkerheten.

Madeleine Gulldhé har jobbat som flygvärdinna på Emirates i hela sju år och genomgått flera av flygbolaget intensiva utbildningar för att kunna rustas för yrket och de oväntade situationer som kan komma att uppstå ombord.

Här listar hon flygvärdinnornas oväntade kunskaper!

Akuta förlossningar

Kabinpersonal måste ha ständig beredskap för alla eventualiteter som kan inträffa på ett flyg. Detta gäller även akuta förlossningar. Med hjälp av specialdesignade simuleringsdockor får personalen träna på akut förlossningsvård för att kunna hantera oväntade förlossningar ombord.

Rädda liv

Emirates kabinpersonal genomgår omfattande första-hjälpen utbildning för att kunna agera snabbt och effektivt vid medicinska nödsituationer, exempelvis vid akuta hjärtstopp som kräver gedigna hjärt- och lungräddningskunskaper eller andra livsuppehållande åtgärder.

Stoppa blödningar

Emirates kabinpersonal är även tränade i sårbehandling och att snabbt hantera plötsliga skador och akuta blödningar ombord. Den medicinska utbildningen utrustar kandidaterna med värdefulla kunskaper son inkluderar hantering av akuta blödningar, brännskador och en mängd andra medicinska tillstånd och åkommor.

Annons

Brandsläckning

Brandutbildningen sker i riktiga brandbekämpningssimulatorer där besättningen tränas i att släcka verkliga bränder som kan tänkas uppstå i kabinen. Personalen tränas i hur man snabbt och säkert agerar i förekomst av brand för att upprätthålla full säkerhet för passagerarna.

Konflikthantering

Den omfattande säkerhetsutbildningen omfattar även konflikthantering för att underlätta i situationer som uppstår med störande passagerare. Detta fokuseras primärt på att använda konflikthanteringstekniker för att förhindra att en situation förvärras och blir störande för andra passagerare ombord.

Annons