Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Allt du behöver veta inför flygresan

15 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna på flygplats.
Att åka på en flygresa förknippar många med förväntan och glädje – men det kan också komma med en del frågetecken.
När behöver man egentligen checka in, hur mycket vätska får du ha i handbagaget, och var är det bäst att sitta i planet?
Här är svaren på några av de vanligaste frågorna kring att flyga!
Annons
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagageBrand logo
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagage

Att ta flyget till en trevlig semesterresa eller för att hälsa på en familjemedlem är något de flesta tycker är roligt och spännande – men om man inte flyger så är det lätt att bli lite förvirrad av olika krav och bestämmelser. Att ta flyget till en destination kommer med fler steg och mer krångel än det gör att bara kliva på ett tåg och sätta sig på sin bokade plats.

Här är svaren på några vanliga funderingar och frågor som många har inför en flygresa!

När borde man checka in?

När du kan checka in och få ditt boardingkort beror lite på vilket flygbolag du har. Många flygbolag, som SAS och Norwegian, låter sina passagerare checka in ett dygn före flygets avgång. Allra lättast brukar vara att ladda ner det aktuella flygbolagets app i mobilen, och logga in med hjälp av ditt bokningsnummer för att hämta boardingkortet.

Annons

Det går också alltid att checka in på flygplatsen. Ska du ha incheckat bagage kan det vara nödvändigt att checka in vid disk i samband med att du lämnar ditt bagage.

Var bör man sitta i planet?

Det är inte alltid man får välja var man vill sitta i planet, framför allt inte utan extra kostnad. Men om du ska välja var du vill sitta finns det en del att tänka på. Vissa föredrar att sitta vid fönstret för att kunna se ut, medan andra hellre sitter vid gången för att kunna gå på toaletten utan att behöva be någon flytta på sig.

Experter menar att det generellt är bättre att sitta på vänster sida i planet, då det finns mer utrymme där.

– Planets vänstra sida har vanligtvis mer nackstödsutrymme än den högra på grund av fönstrens placering, så satsa på den vänstra sidan, säger Anton Radchenko på Airadvisor enligt Lad Bible.

Kvinna på flygplan.
Många tycker om att ha fönsterplats på planet.

Hur mycket vätska får man ha i handbagaget?

Om du inte checkar in bagage utan bara flyger med handbagage finns det en del att tänka på – och framför allt när det kommer till vätska. De internationella bestämmelserna är att du får fylla en enliterspåse, som finns på flygplatserna, med vätska, där de individuella förpackningarna max får rymma 100 ml vätska var. Även om din tub med 150 ml handkräm går ner i en vätskepåse på flygplatsen, så får du inte ta den med dig.

Annons

Den här påsen ska alltid läggas fram tydligt när du skickar igenom handbagaget i säkerhetskontrollen.

Vad räknas som vätska?

Vissa saker är tydligare än andra – att schampo, ansiktstvätt och toner räknas som vätska förstår alla. Men hur ska man tänka med krämprodukter? Vanliga läppstift eller sminksticks, som bronzer eller rouge i stiftformat, behöver du inte lägga i vätskepåsen. Liquid lipsticks, foundation och mascara bör dock åka ner bland vätskorna.

Vad får man inte ha i handbagaget på flygplanet?

Förutom uppenbara saker, som exempelvis vapen och droger, ska du alltså tänka på att inte ha med för mycket vätska, eller för stora vätskeförpackningar. Andra vanliga föremål som många missar att man inte får ha med i handbagaget, och därför tvingas slänga på flygplatsen, är exempelvis nagelsax eller pincett. Glöm inte att lägga över dem i det incheckade bagaget om du har något sådant också.

Hur gör man i säkerhetskontrollen på flygplatsen?

För många är det säkerhetskontrollen som är det stora stressmomentet på flygplatsen. Vad ska egentligen läggas upp på rullbandet, och hur beter man sig? Oroa dig inte! All instruktioner brukar finnas tydligt vid säkerhetskontrollen, och personalen hjälper dig om det är något du är osäker på. Lägg upp alla dina väskor i plastbyttorna på bandet, med dator, läsplatta och mobil tydligt. Vätskepåsen ska också synas tydligt. Ha inget i fickorna, och har du bälte, tunga smycken och bylsiga ytterplagg på dig ska också de tas av och läggas i en bytta. På vissa flygplatser kan du behöva ta av dig skorna, speciellt om du har tunga kängor eller liknande.

Annons