Hoppet om ett fungerande vaccin mot coronaviruset växer sig allt starkare – på måndagen gick läkemedelsföretaget Pfizer tillsammans med tyska bioteknikföretaget BioNTech ut och konstaterade att de kommit ytterligare ett steg närmare vaccinsuccé.

I företagens fas tre-tester visar vaccinet stor framgång - nio av tio av de som har testat vaccinet har utvecklat skydd mot viruset.

– Det är ett roligt besked. Vi har inte utrett det här ännu men det är ett lovande resultat men vi har inte sett hela analysen eller någon säkerhetsdata, sa Charlotta Bergquist, Läkemedelsverkets vaccinkoordinator, till Expressen.

Men bakom de nya vaccinframgångarna döljer sig en kärlekshistoria – det gifta paret Ugur Sahin och Özlem Türeci har varit viktiga för vaccinets framfång.

Sahin och Türeci har båda turkisk bakgrund, men träffades på universitetssjukhuset i Köln, där han var professor och forskade på immunterapi, medan hon var immunolog.

Deras intresse för medicinsk forskning var något som förde dem samman – och sin bröllopsdag i år valde de att tillbringa i labbet, forskandes på coronavaccin.

Hyllades av Bill Gates – bland de rikaste i Tyskland

Ugur Sahin och Özlem Türeci har tidigare försökt hitta behandlingar och botemedlem mot cancer, och grundade 2008 bioteknikföretaget BioNTech tillsammans. Ett företag som Bill och Melinda Gates kom att investera en halv miljard kronor i vart det led.

I dag sitter Ugur Sahin som vd för BioNTech, medan hustrun Özlem Türeci sitter i styrelsen för miljardföretaget. De är båda två med på listan över den hundra rikaste personerna i Tyskland, skriver Daily Mail.

I Sverige ser det ut som att vaccinet kommer prioriteras för de över 70 år, de som jobbar inom vården och de inom riskgrupp – först fram emot sommaren 2021 kommer vaccinet finnas tillgängligt för allmänheten.

– Om allt fungerar bra och flera vaccin blir godkända så kommer vi ha kunnat ge till alla prioriterade ett vaccin under första halvåret, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i P1-morgon.

Läs mer:

Jonas Karlsson helt oigenkännlig i filmatiseringen av Karl-Bertil Jonsson

Löwengrips paus efter hatstormen: "Kan bryta ihop"

Sanningen bakom ikoniska scenen i Love Actually: "Fått hjärtat krossat"

Mer läsning

Femina