Karl-Bertil Jonssons julafton är en riktig klassiker på julafton, och jämte Kalle Ankas jul och Kan du vissla Johanna? en av svenska folkets viktigaste tv-traditioner i juletid.

Efter att Henrik Dorsin satt upp en hyllad teater-version av den animerade kortfilmen väljer nu regissören Hannes Holm att göra en spelfilm av det hela, där tittarna får se mer än vad originalet visar.

– Det är en saga vi berättar, men en saga vi tar på allvar. När man gör det med levande människor, så blir det så himla mycket mer som man ser, och vi vill fylla ut mellanrummen. Vi visar vad som händer mellan scenerna i den animerade filmen. Det blir som en Karl Bertil expanded cut, säger Hannes Holm till Expressen.

Jonas Karlsson går inte att känna igen

Karl-Bertil Jonsson spelas av bildlike Simon Larsson, men i rollen som Tyko Jonsson, Karl-Bertils stränga pappa, har man inte valt en skådis som från början är lik originalfiguren.

I stället är det den annars smärte Jonas Karlsson som axlar rollen som den korpulente Tyko – och skådespelaren är helt oigenkännlig i rollen.

– Vi svävar ju lite mellan saga och verklighet, och då är det skitkul med dagens teknik, och att vi ändå kan kosta på oss lite roliga maskhistorier, säger Hannes Holm till Expressen.

Ja, det där är faktiskt Jonas Karlsson till vänster, i rollen som Tyko Jonsson.

Snarare än att Jonas Karlsson skulle gå upp stora mängder vikt för att bli lik Tyko, så har man alltså använt sig av en fat-suit och en bra maskör, förklarar Holm.

– Han lovade att han skulle äta upp sig, men sen hörde jag rykten om att han var ute och joggade i Nackareservatet.

Det krävs omfattande maskjobb för att Jonas Karlsson ska bli Tyko Jonsson.

Läs mer:

Löwengrips paus efter hatstormen: "Kan bryta ihop"

Entreprenören mördade 36 år yngre flickvännen – pappan slog larm

Sanningen bakom ikoniska scenen i Love Actually: "Fått hjärtat krossat"