Kvinna solar vid havet kvinna dricker vatten

0:49

Efter reklamen: 7 myter om skönhet som inte stämmer

(0:49)

1. Att ha smink varje dag är farligt för huden

Att det skulle vara farligt för huden att ha på sig smink varje dag är något man kan få höra, men som inte är helt sant. Det är inte sminket i sig som är dåligt för huden – det är om man inte tvättar bort det på kvällen som det kan ge skada. På dagen kan smink faktiskt hjälpa till att skydda huden mot båd det ena och det andra, om det innehåller exempelvis UV-skydd eller mjukgörande ingredienser. Det viktiga är att huden rengörs noga om kvällen, så att den får andas över natten.

2. Står det ”allergivänlig” så passar produkten alla hudtyper

Det här stämmer inte. Står det att en produkt är ”allergivänlig” eller dylikt, så innebär det oftast att produkten inte innehåller ämnen som det är vanligt att vara överkänslig mot, exempelvis alkohol. Det behöver dock inte betyda att den inte innehåller ingredienser som alla människor kan använda.

Nya svenska produkten som fixar finaste sommarfötterna

3. Hudkrämer förhindrar inte rynkor

Tvärtom – i dag är det många ansiktskrämer som kan hjälpa mot rynkors uppkomst. Men det viktigaste för att minska rynkor är att man använder solskyddsfaktor varje dag – slarvar man med det kan ingen hudkräm i världen hjälpa en.

4. Huden vänjer sig vid krämer – så det är viktigt att byta

Det här behöver verkligen inte stämma. Ibland kan byta av ansiktskräm påverka huden negativt. Som generell regel kan det dock vara bra att variera sig mellan årstiderna – medan en fuktgivande kräm funkar bra på sommaren, så behöver många en lite fetare till vintern, när man tenderar att bli torrare i hyn av det karga vädret.

5. Ansiktskrämer ska appliceras uppåt i ansiktet

Många tror att det finns särskilda regler för hur man ska applicera sina ansiktsprodukter – antingen att man bara applicerar dem uppåt i ansiktet för att ”lyfta” huden, eller att man applicerar dem med cirkelrörelser för att förstärka krämens effekt. I verkligheten så spelar detta ingen roll för krämens effekt.

Slipp foundation – därför satsar så många på nya lättare skin tints

6. Att dricka mycket vatten förhindrar rynkor

Att dricka mycket vatten – helst några liter varje dag – är viktigt för att kroppen ska må bra. Men att det påverkar hur mycket rynkor man har stämmer tyvärr inte. Cellerna i hudens yttersta lager är redan döda, och absorberar ingen fukt från kroppen.

Kvinna dricker vatten.

Vatten är viktigt, men hindrar tyvärr inte rynkor.

7. Ansiktsgympa gör att du slipper rynkor

Ansiktet är den enda delen av kroppen där muskler är fästa direkt i huden. Att stretcha och göra gympa i ansiktet för inget för att släta ut rynkor som redan finns.

8. Solen tar bort acne

Solstrålar torkar förvisso ut huden, vilket gör att finnar också kan torka ut. Men i många fall innebär det att huden sedan kompenserar med att producera ännu mer talg, som gör att man får mer finnar.

Smarta sminkknepet som ger dig ett ansiktslyft och gör att du ser yngre ut

9. En jämn bränna är ett tecken på hälsosam hud

Att bli brun i solen är hudens sätt att skydda sig mot skador i huden. Så att man har en bra solbränna tyder alltså på att huden skadats och försöker skydda sig själv.

10. Det är bra att gnida en isbit mot huden

Nej, tvärtom – för låga temperaturer kan vara skadligt för huden, och förhindra blodflödet till huden. Det kan göra att man får tydligare ådror och blir svullen. Många ansiktsbehandlingar har bättre effekt än att använda is.

Kvinna med isbitar under ögonen.

Behåll isen i dricksglaset i stället – skippa isbitar i ansiktet.

11. Nagellack är farligt för naglarna

En del menar att nagellack är farligt för naglarna då det hindrar dem från att andas. Faktum är att naglar inte andas eller behöver syre, då de är döda hudceller.

Källa: Brightside.

Så skapar du lyster – 7 produkttips

Utvald läsning

Femina