Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

21 skönhetsknep alla klarar av – för finare hår, hud och makeup

12 apr, 2021 
finare hår, hud och makeup
Drömmer du om ett mindre kladdigt lackresultat, vill du vakna med fylligare frisyr eller behöver du tips hur man räddar ett ögonskuggsras? Inga problem! Vi har lösningen.
Annons
Skönhetsredaktörens råd: Så får du ett bra glowBrand logo
Skönhetsredaktörens råd: Så får du ett bra glow

Vare sig du precis börjat intressera dig för skönhet eller hållit på i flera år finns det alltid något nytt man kan lära sig. Vi har samlat några av våra favorittips och tricks som vi plockat upp från makeupartister, frisörer och hudterapeuter under alla år. Enkla knep som inte bara gör att du får ett snyggare resultat. Du kommer att få ut mer av dina produkter också.

1. Budgetknep för kladdfri manikyr

Brukar du darra på handen när det är dags att färglägga naglarna? Är det knepigt att se exakt var penseln ska dras? Inga problem. Applicerar pyttelite Vaseline över nagelbanden innan du börjar. Då behöver du bara vänta tills lacket torkat och sedan skrubba naglarna försiktigt med en fuktad nagelborste så kommer all färg som fastnat på huden att följa med ner i avloppet. Och du har proffsfinish på manikyren.

Annons

2. Torrschampo-tricket för sömntutor

Några tryck på torrschampo-flaskan kan verkligen vara räddaren i nöden men visste du att det finns ett knep som verkligen ger bättre effekt än de där sista minuten innan du springer ut genom dörren? Om du vet att du inte kommer hinna tvätta håret på morgonen, eller bara vill snosa 10 minuter extra, ska du i med torrschampot redan innan du hoppar i säng kvällen innan. Då kommer håret kommer se fräschare ut, men utan den där dammiga känslan torrschampo kan ge i början, när du vaknar.

3. Ta det coolt med concealern

Tvärtom vad man kanske kan tro så kommer inte en rejäl laddning concealer trolla bort mörka ringar och få dig att se piggare ut. Tvärtom kan lager av produkt ge en onaturlig effekt och faktiskt göra att du ser flera år äldre ut. Bättre är att lägga supertunt med en återfuktande concealer som du klappar försiktigt in i huden. Det kommer att jämna ut skillnaden mellan det mörka och övriga huden. Behövs lite mer, lägg ett supertunt lager till men inte mer.

Annons

4. Snabba ansiktslyftet

Att lite färg på brynen ramar in ansiktet och ger ett lyft känner du säkert redan till. Men visste du att bara en liten tunn pensling med concealer precis under brynen också ger ett riktigt fint och osynligt lyft? Hemligheten är att välja en utan skimmer och bara ett steg ljusare än din egna hudton. Då kommer det att smälta ihop med huden och göra magi utan att det syns vad du gjort.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

5. Rouge + solpuder = sant

Många plockar fram solpudret nu när det börjar spira vår men tänk på att inte stoppa undan ditt rouge för det. Bara bruna toner gör inget direkt för huden, du behöver kombinationen för att den ska stråla och du se piggare ut.

6. Mer drag till både blick och fransar

Ett lätt sätt att få fransarna att se mycket längre ut är att trycka till med mascaran lite extra vid fransrötterna så att det kommer svart färg ända ner på huden. Förutom att fransarna ser ut att bli längre så ger det också en mjuk eyeliner-effekt som lyfter fram blicken fint.

Annons

7. Mångsysslaren i sminkväskan

Känner du dig blek om kinderna? Har du ett läppstift i rött, rosa eller brunrosa i väskan kan du snabb dutta lite av stiftets färg på kinderna och du har fått liv i huden på en sekund. Vill du pigga upp ögonlooken? Läppstift fungerar även här och just rosa och röda nyanser är en stor trend för tillfället precis som att matcha samma färg på både läppar, kinder och ögon. Så var inte rädd för att använda läppstiftet till mer än bara munnen. Tänk bara på att lägga supertunna lager när du jobbar på locken så det inte blir för kladdigt.

8. Låt läppennan flytta in igen

Konturpenna för läpparna fick lite dåligt rykte efter 90-talet. Men det är en alldeles utmärkt produkt för att få ditt läppstift att stanna innanför konturen och hålla längre samtidigt som färgen nöts bort mer jämnt när den väl försvinner. Tricket är att inte bara måla pennan runt just konturerna utan över hela läppen och sedan följa upp med ditt läppstift i samma färg och med samma underton.

Annons

9. Trolla bort skugg-ras under ögonen

Hur trist är det inte att ha lagt en omsorgsfull bas för att se den förstöras när det ramlar ner skuggdamm eller mascarakladd under ögonen. Men ingen fara, det finns ett supersmart och enkelt sätt att bli kvitt raset utan att du behöver göra om hela underlaget. Allt du gör är att lägga lite concealer över och sedan svepa bort misstaget med concealerpenseln.

10. Pigga upp torra toppar

Ser hårtopparna lite trötta och slitna ut men du har ingen tid för att göra en inpackning. Rädda frisyren snabbt med pyttelite handkräm som du stryker över det torra. Undvik bara att få krämen längre ner mot botten, där är risken att tricket bara får håret att se smutsigt ut.

11. Pigga upp blicken med hudtonad kajal

Vill du snabbt ge ögonen en klarare ton och få dem att se öppnare ut? Då är det perfekt att ha en hudtonad kajalpenna i sminkväskan. Den målar du längs vattenlinjen vilket neutraliserar alla röda och blå toner vilket ger en omedelbart uppfräschande effekt. Men välj just hudton, inte vitt. Det senare har samma effekt men blir inte alls lika naturligt.

Annons

12. Fylligare läppar utan fillers

Om du drömmer om att läpparna ska se mer plumpa ut är det enkelt att lura ögat genom att dutta pyttelite highlighter längs med amorbågen och rätt på mitten av nedre läppen. Var försiktigt bara så hghlightern inte hamnar under näsan för då kan effekten bli att du ser lite svettig ut istället…

13. Lokalisera irriterande strån

Har du också stått där i badrummet och plötsligt fått syn på ett väldigt långt och irriterande svart strå som sticker ut flera centimeter från kinden? Det är väl magiskt hur snabbt de verkar växa! Vill du plocka dem innan det gått så långt men har svårt att se? Borsta lite löst puder över huden så kommer du se var dessa rackarna håller till och kan enkelt ta bort i tid.

14. Skräddarsy mascaraborsten

Har du svårt att få till mascara lika snyggt på båda ögonen? Ett knep är att lägga lite papper kring borsten och vinkla den lite ut från pinnen så den inte längre är helt rak. Det behövs inte mycket men det blir mycket lättare att komma åt oavsett vilken hand du använder eller vilket öga du jobbar på.

Annons

15. Få lyxigt fylliga bryn i raketfart

Brynpennor och pomador i all ära men om du inte orkar hålla på med finlir så finns det en produkt som fixar snygga och fylliga bryn i ett par svep. Med en brynmascara fångar du upp även mindre lite vekare bryn så de också syns samtidigt som du får färg runt om stråna. Resultatet blir dessutom extra bra om du följer makeupartisten Isamaya French’s tips (hon som ligger bakom Byredos makeup). Då börjar du helt enkelt med att borsta mot växtriktningen för att sedan vända åt andra hållet. Då får du verkligt fluffig, snygg och ändå naturlig effekt.

16. Byt ut din vanliga highlighter mot glossig variant

Trött på att se ut som en discokula när du använt din highlighter? Då ska du spana in de nya mer glossiga varianterna utan glitter. Du behöver bara dutta pyttelite på kindbenen för att få en riktigt fräsch och modern lyster som även känns bekvämt för mogna kvinnor.

Annons

17. Välj primer efter hudbehov

Rätt primer mellan hud och foundation kan göra underverk och ge dig den drömfinish du alltid önskat. Är huden lite torr? Då ska du ha en återfuktande variant? Vill du trolla bort porer? Leta efter en mer silikonpreppad variant som fyller ut dalarna och har en suddande effekt på ojämnheter. Vill du ha mer lyster? Då lägger du enkelt en skimrande primer under basen. Olika behov i olika delar av ansiktet? Du behöver inte köra på en och samma överallt. Använd primern där du bäst behöver den. Kanske en mattande i t-zonen och en som ger lyster över kinderna.

18. Multimaska för perfekt effekt

Precis som du kan använda olika primers i olika delar av ansiktet så kan det vara en god idé att multimaska för önskat resultat på huden. Har du t ex torr hy i större delen av ansiktet med problem med glans och pormaskar över näsan och på hakan så kan du enkelt skräddarsy genom att applicera en återfuktande överallt utom just där du behöver mer djuprengöring. Där kan du istället välja en exfolierande lermask.

Annons

19. Spraytricket när sminkningen blir för tung

Kan du uppleva att sminkningen känns lite för kraftig när du är klar? Blev basen för kompakt och därför en smula onaturlig? Då är en ansiktsmist toppen. Du behöver bara snabbt duscha över huden och finishen kommer se både naturligare och mer fräscht lystrig ut. Det är ett knep som också är perfekt att ta till om makeupen börjar kännas lite trött framåt tre-fikat. Fuktmisten livar upp den igen och du kan fortsätta stråla. Tänk bara på att undvika ögonen om du inte har vattenfast mascara…

20. Gör hårborsten som ny

Börjar hårborsten se ut som den är, eh, hårig? Då är det verkligen dags att göra ren den. Men det behöver inte vara svårt. Ta bort alla strån du kan och mixa sedan lite bakpulver tillsammans med schampo och vatten i en bunke. Stoppa ner borsten och låt huvudet ligga där i ca 20 minuter. Sedan kan du använda en tandborste för att lätta skrubba bort resterna som sitter kvar i botten och på piggarna.

21. Håll kajalen på plats

Är du trött på att din kajal förlyttar sig under dagen till ställen där du inte vill ha den? Det är lätt fixat. Allt du behöver göra är att fästa den med en puderskugga i samma nyans. Använd en snedställd brynpensel eller en ren eyelinerpensel som du doppar i skuggan. Tryck lätt över kajalen så kommer den att sitta snyggt där du valt att ha den.

Annons