Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

4 enkla skönhetstips från bryngurun Lina Ekh

21 sep, 2021 
AvJessica Blockström Hember
FotografAlvin Lindblom/Oneday collective
Lina Ekh, makeupartist och brynguru
Med värme och kunskap guidar Lina Ekh genom en allt tätare produktdjungel samtidigt som hon pedagogiskt tipsar om hur du får till allt från bas till bryn. Nu lanserar den här stjärnan ett helt nytt sätt att lära sig sminkteknikerna.
Annons
Därför ska du aldrig borsta håret när det är blöttBrand logo
Därför ska du aldrig borsta håret när det är blött

Med över 30 000 följare på Instagram och en av Sveriges mest lästa skönhetsbloggar har Lina Ekh blivit en av våra mest populära och folkkära makeupartister.

Var kommer intresset för smink ifrån?

– När jag var liten älskade jag att teckna, speciellt i blyerts. Jag kunde försvinna in i den där världen av former och skuggor. Att lägga makeup på andra är lite samma.

När förstod du att makeupartist kunde vara ett jobb?

– När mammas väninna bad mig fixa hennes bröllopslook. Då insåg jag hur kul det verkligen var.

Efter studenten tog Lina sitt pick och pack, flyttade från Oskarshamn till Stockholm och började sin utbildning. Sedan gick det fort.

– Jag fick extrajobb på Make Up Store och rätt snart började jag hålla kurser för kunder.

Annons

Grundaren Mika Liias fick upp ögonen för den ambitiösa tjejen och Lina klättrade snabbt på karriärstegen.

– Vi gjorde mycket spännande där. Jag drillade personalen i säljteknik som jag lärt mig när jag läst om psykologi. Och vi ordnade massor av roliga event.

Lina Ekh, makeupartist och brynguru
”Form och placering av brynen styr vårt intryck och hur vi uppfattas”, säger Lina Ekh, som nu lanserar en digital brynkurs.

Det hårda arbetet lönade sig. Nyss fyllda 26 fick hon ansvar för utvecklingen av butikerna i 17 av de länder företaget fanns i då.

– Det var en galen men också rolig period. Ena dagen butiksöppning på Island, den andra utbildning av personal i Singapore.

Sade upp sig från Make Up Store och började blogga

Till slut blev det för mycket. När hon var klar med ett land hade nästa tidszon vaknat och mejlboxen började plinga. Hennes magkänsla sa stopp, hon sa upp sig och plockade upp sitt frilansande.

Annons

– Instagram var nytt och jag testade att lägga upp makeupbilder på mina egna ögonlooker vilket gick väldigt bra. 2013 kunde man dock bara skriva en mening på Instagram. För att kunna berätta vad jag använt startade jag min blogg. Att det var så otroligt roligt att skriva och fota hade jag aldrig trott.

Vem är Lina Ekh?

Gör: Makeupartist, brynstylist och skönhetsbloggare.

Ålder: 35 år.

Bor: I Solna.

Aktuell: Först ut i Sverige att erbjuda digital brynkurs.

Instagram: @makeupbylina

Blogg: makeupbylina.com

Samtidigt dök ett nytt märke upp på banan: Anastasia Beverly Hills.

– Det här var något väldigt speciellt, ett skönhetsmärke helt ägnat åt bryn. Det kickade i gång bryntrenden som vi fortfarande ser.

Lina Ekh lanserar digital brynkurs

Förutom sina sociala medie-kanaler arbetar Lina i dag som makeupartist och brynstylist. Vill man ha en tid hos Lina får man dock vänta flera månader. Därför har hon nu lanserat en digital kurs för dem som vill lära sig att fixa brynen själva.

Varför har bryn blivit så stort?

Annons

– Kanske för att vi i dag är så medvetna om att små korrigeringar kan förändra en stor del av vår look. Form och placering styr vårt intryck och hur vi uppfattas. Ett par låga och tunga bryn kan få dig att se tröttare ut än vad du egentligen är och ett par för höga och skarpa bryn kan få dig att se sträng och arg ut.

Vad vill du förmedla?

– Att smink är kul, och dessutom enklare än vad många tror. Man behöver inte mer än fem produkter för att få till en fin look.

Lina Ekhs 4 smarta skönhetsknep

  1. Gör en mild enzym-peeling innan sminkning ett par gånger i veckan. Det rensar ytan från smuts och döda hudceller som annars kan påverka makeupens resultat.
  2. Välj rätt sminkprodukt för din hy, det påverkar mycket. En något fetare hud kan behöva en oljefri foundation medan det på en torr hy passar bättre med en oljebaserad och mer fuktgivande variant.
  3. Använd ditt naturliga djup på ögonlocket. Har du lite mörkt runt ögonen som får dig att känna dig trött? I stället för att dölja hela ögonpartiet med concealer för att sedan lägga en brun ögonskugga, spara lite av det mörka på ögonlocken och lägg din concealer runt om. Applicera lite kajalpenna längs med franskanten och vips så får du en mjukare sotning som skapar ett magiskt djup.
  4. Genom att ge ögonbrynen färg kan du snabbt få definition. Det ger ett dunderlyft för ögonbrynen. Semi-permanenta ögonbrynen på salong, gör det själv hemma eller använd brynsmink i form av en färgad bryngel eller brynskugga.

Linas 5 skönhetsfavoriter

Brow freeze från Anastasia Beverly Hills.

Brow Freeze från Anastasia Beverly Hills är en produkt som fyllde ett stort brynbehov när den lanserades i våras. Att lyfta brynen genom att kamma brynhåren uppåt är inget nytt men att få dem att hålla sig så en hel dag är något helt annat. Det här vaxet är fantastiskt och något alldeles extra då det är vattenlösligt och enkel att få bort samtidigt som det är tillräckligt kaxigt för att ge effekt. Ca 265 kr.

Hyaluronic Hydra-Concealer från By Terry

By Terrys Hyaluronic Hydra-Concealer gör allt man vill att den ska göra: vårdar, ger fukt, ljusar upp och blurrar ut samtidigt som den täcker. Dessutom sitter den så bra och är otroligt dryg. Förpackningen gör det busenkelt att använda men tänk på att klicka ut mindre än du tror. Det är den bästa flytande concealern jag ägt och värd varenda krona. Ca 379 kr.

Endless Summer Bronzer Faux Tan från BareMinerals

Bareminerals Endless Summer Bronzer Faux Tan är en solpuder-favorit hos mig året runt. Den har en fin semi-matt och talkfri formula som blurrar huden lite lätt. Den här nyansen har en kall underton vilket gör det hela mer trovärdigt i resultatet – den må se galet mörk och smutsig ut vid första titten men väl på huden smälter den in som ett smäck. Ca 348 kr.

Satin Coal Eyeliner Bright från Sweed Lashes

Ett av de absolut bästa makeuptricken är att måla en ljus kajalpenna på vattenlinjen, en så kallad inliner. Den hjälper dig att enkelt trolla bort röda ögon samtidigt som du får dem att se större ut. Många har fått lära sig att använda en vit kajalpenna men Sweed Lashes Satin Coal Eyeliner Bright är något mjukare i tonen vilket inte är lika avslöjande. Ca 189 kr.

217S Blending, makeupborste från Mac Cosmetics

Alla borde äga en utsuddningspensel och MAC:s 217S Blending är min favorit! Den gör underverk i makeupen då ögonskuggorna blir lättare att sudda ut och få jämna samt blandas ut med varandra. Ca 225 kr.

Annons