Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

7 nya svenska skönhetsmärken att ha koll på!

14 sep, 2021 
Det bubblar av spännande idéer, formuleringslusta och kreativitet i de svenska skönhetsfabrikerna. På bara ett par år har det dykt upp flera nya spännande märken. Här är några som sticker ut lite extra just nu.
Annons
10 misstag nästan alla gör när de sminkar sigBrand logo
10 misstag nästan alla gör när de sminkar sig

Det började med det svenska designundret, fortsatte med mode och musik och nu är det dags för världen att välkomna det svenska skönhetsundret.

Trots är att vi är ett litet land har de senaste åren bjudit på en mängd lanseringar av spännande, modiga och nytänkande märken inom hudvård, makeup och doft. Och det fortsätter att bubbla. Kanske är det framgångssagor som Byredo, Emma S, Lernberger Stafsing och Verso som visat att det faktiskt går att slå igenom i den här djungeln, även internationellt.

Haisam Mohammed, som nyligen startat parfymhuset Uniform, menar att det är en otroligt hög nivå på den svenska parfymmarknaden vilket gör att de flesta varumärken blir uppskattade internationellt också.

Annons

– Jag tror att det beror på att vi värdesätter kvalitet och jobbar med ett par få stabila produkter snarare än att erbjuda för många val på en gång.

Caias grundare vill göra produkter av hög kvalitet

En av makeupmärket Caias grundare är Mikael Snabb som har många års erfarenhet av branschen. Han är också inne på att just välarbetade produkter och hög kvalitet är en stor del av framgångsfaktorn.

– Vi har många produkter som vi skulle vilja göra men där vi helt enkelt inte varit helt nöjda med resultatet. Då fortsätter vi att jobba på dem tills vi uppnått vad vi vill.

Wilma Holmqvist, bakom succémärket Hickap, tror att boomen beror på att intresset för det egna välmåendet ökat.

–Att träning är viktigt för hälsa och välmående har alla känt till länge och under många år har fokus varit stort på just det. Nu har turen kommit till hudvården.

Här är några av de nya märken som lanserats de senaste åren och som hyllats av press i Sverige och utomlands men också snabbt blivit favoriter i våra badrum.

7 svenska skönhetsmärken att spana in

Mantle

Josefin Landgård och Stina Lönnkvist har grundat Mantle.

Josefin Landgård och Stina Lönnkvist grundade Mantle i februari 2020 efter att bådas hälsa och hy tagit stryk av jobbstress under flera år. De letade länge efter effektiva skönhetsprodukter som kunde hjälpa och förstod att de landat rätt när de hittade CBD-olja, en ingrediens med bevisat fina effekter som inte har de psykoaktiva egenskaperna andra delar av cannabisplantan har.

Annons

Här hittar du: Fem hudvårdsprodukter med ekologisk CBD som kombineras på olika sätt med andra välkända välgörare som hyaluronsyra, havtornsolja, bakuchiol, squalane, niacinamid och ceramider. De är speciellt bra för en torr och känslig hy i obalans.

Hudvårdstips: Underskatta inte fysisk beröring! Applicera ansiktsolja och massera ansiktet med en gua sha-sten för att släppa på spänningar, öka cirkulationen, och maxa lystern.

Feminas favoriter: The Dream Mask (reklamlänk) gör skäl för sitt namn då den lugnar, dämpar rodnader, fräschar upp och ger fin lyster redan efter att du sovit med den en natt. Ta några droppar av antioxidantrika The Glow Serum (reklamlänk) under och effekten blir ännu bättre. Ca 750 kr/75 ml resp 950 kr/30 ml.

Melyon

Roger Dupé har grundat skönhetsföretaget Meylon.

Supermodellen Roger Dupé saknade riktigt bra ekologiska produkter för mörkare hy. Dessutom var det mesta för män antingen stereotypiskt tufft eller sportigt i designen. Han ville göra något som var stilrent utan att placera användaren i ett fack eller boosta någon speciell kultur och förra året lanserades Melyon.

Annons

Här hittar du: Fyra unisex-produkter för alla hudtyper men speciellt bra för mörk hy som lätt blir torr, inflammerad, får pigmenteringar och ärr. Stjärningrediens är extrakt från baobab-trädet, känt för sina fuktgivande, lugnande, utjämnande och mjukgörande egenskaper.

Hudvårdstips: Du måste inte ha massor av produkter, det viktiga är att hitta de som passar dig, precis som det är viktigt att hitta den träning som passar dig.

Feminas favoriter: Night Cream är en behagligt len och sval crème med mild doft och ingredienser som baobab-olja, broccoliextrakt, A-vitamin, peptider och papain. Handgjorda Le Calendula är en supermild hårdtvål som doftar sommar, ger mysigt krämigt lödder och kan användas från topp till tå. Ca 420 kr/60 ml resp 200 kr/135 gram.

Cra-Yon

Christine och Niclas Lydéen som grundat parfymhuset Cra-Yon.

Grundarna är samma personer som en gång startade det svenska lyxparfymhuset Agonist. Efter tio år upplevde Niclas och Christine Lydéen att nischdofter blivit elitistiskt och dyrt. De satte Agonist på paus och började skissa på ett mer lättillgängligt och roligt märke. Resultatet är Cra-Yon som lanserades för lite mer än ett år sedan och redan hyllats av magasin som Vogue och W Magazine. Motto? Att inspirera till att uttrycka sig med doft.

Annons

Här hittar du: Sex dofter som passar olika tillfällen. Namnen avslöjar något om vad du får i de stilrena flaskorna, Sand Service är en ljuvligt salt sommardoft och Passport Amour en kryddigt orientalisk och supersensuell rosdoft.

Dofttips: Glöm att jaga efter en signaturdoft. Doft är ett sätt att uttrycka sig så var nyfiken och testa olika. Tänk doftgarderob och ha kul.

Feminas favorit: Vanilla CEO är en modern vaniljdoft där man kombinerat den klassiska noten med apelsinblom, orkidé och tränoter för en på samma gång elegant och kaxigt söt mix. Ca 795 kr/50 ml EdP.

Caia

Bianca Ingrosso och hennes skönhetsmärke Caia cosmetics.

Startades 2018 av skönhetsentreprenörerna Mikael Snabb och Jesper Matsch tillsammans med Bianca Ingrosso och Vanessa Lindblad. Idén var ett 100 procent digitalt prestigemärke inom kosmetik. Då man tagit bort mellanhänder kan man erbjuda hög kvalitet till ett mycket bra pris. Caia är community-drivet vilket innebär att man involverar sina följare i utvecklingen av nya produkter Man har redan hunnit bli etablerat i Norden och växer just nu snabbt i Tyskland.

Annons

Här hittar du: De första produkterna var en palett, sex borstar och en necessär. Sedan dess har man haft en snabb lanseringstakt och i dag finns allt från foundation och mascara till storsäljaren Setting Spray och en hel rad glow-produkter för både ansikte och kropp.

Bästa tips när du shoppar makeup på nätet: Titta på alla sociala kanaler, både Instagram, Tik tok och Youtube, för att se vad du vill ha, få känsla för varumärket och produkterna men också hur du använder dem och hur de ser ut på.

Feminas favoriter: Bronzer är ljuvligt krämigt solpuder som ger fräsch ton och mycket lyster. Det är snällt pigmenterat vilket gör det möjlighet att bygga upp tonen från skir finish till mer intensitet. Precision Brows är en prisvärd och supertunn brynpenna som gör det lätt att få till formen. Ca 325 kr resp 175 kr.

Uniform

Uniforms grundare Haisam Mohammed

För Haisam Mohammed började Uniform som ett projekt. Han ville se om det gick att hitta ännu ett format att utrycka sig genom, nämligen doft. När han letade i sitt doftregister var det en speciell doft som stack ut: trapphusen i förorterna som han hade bott i. Han började skriva ner sina tankar som sedan blev den allra första parfymbriefen.

Annons

Här hittar du: Spännande parfymoljor i smarta roll on-flaskor, rökelsestickor och väskor att bära din parfym i.

Bästa dofttips: Våga testa ”layering”. Att kombinera två olika parfymer på samma gång kan ge fantastiska resultat. Det gör även att du inte kommer att dofta som någon annan på stan.

Feminas favorit: Cassis Perfume är friskt fruktig med noter från kokos, plommon, fikon, cederträ och sandelträ som sitter väldigt bra. Trots att röret är litet räcker det länge. Ca 475 kr/10 ml.

Skintology

Skintologys grundare Lill Andersen och Maria Lund.

Grundades 2018 av certifierade hudterapeuten Lill Andersen och kosmetiska kemisten Maria Lund. Trots att man funnits så kort tid har man redan lyckats bli nominerad i flera skönhetstävlingar. All produktutveckling sker i det egna laboratoriet och tillverkningen på en svensk fabrik.

Annons

Här hittar du: Effektiv men lättanvänd hudvård som ger synliga resultat för alla hudtillstånd. Alla produkter har dessutom fokus på att skydda och stärka hudens egen barriär.

Bästa hudvårdstips: Utöver det självklara att skydda huden med SPF, så är det viktigt att även skydda hudbarriären. Det gör du genom att boosta med mycket fukt och använda produkter som stärker hudens egen barriär.

Feminas favoriter: The Basics Day Cream (reklamlänk) är en prisvärd och behaglig varje dag-crème som ger en frisk och välmående hy tack vare sin mix av peptider, squalane, jojoba, niacinamid, pantenol och lakritsrot. Thirst Quench Hyaluronic Concentrate (reklamlänk) plumpar och ger lyster med hyaluronsyra, vitamin B3 och B5 samt niacinamid och aloe vera. Ca 379 kr/50 ml resp 599 kr/30 ml.

Hickap

Hickaps grundare Wilma Holmqvist

Startades av influencern Wilma Holmqvist och hennes storebror i föräldrarnas källare. Mottot är att hudvård inte bara är bra för din hud utan även ditt sinne och målet var därför att skapa något som ger människor extra boost och glädje i vardagen. Många av produkterna är multifunktionella, enkla att använda och ger direkt härlig känsla på huden. Målet är att bli ett komplett skönhetsmärke och snart kommer även makeup.

Annons

Här hittar du: Ett stort utbud av mycket bra och prisvärda veganska sminkborstar samt hudvårdsserien som nu består av åtta produkter med beprövade ingredienser som hyaluronsyra, niacinamid och milt exfolierande syror ihop med marina extrakt.

Bästa hudvårdstips: Tänk på att vara hygienisk under rutinen och försök att inte pilla så mycket i ansiktet under dagen.

Feminas favoriter: Honey Glow Priming Moisturizer (reklamlänk) är en lätt dagcreme som ger både fukt, utjämning och lyster plus bra utgångsläge för mer makeup. Classic Complete Set är allt du behöver för både bas och ögonmakeup. Ca 298 kr/50 ml resp 798 kr.

Annons