Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Hudterapeutens 7 tips för stressad hy

20 jan, 2021 
Stress i olika former kan elda på allt från acne och rosacea till linjer, rynkor och pigmenteringar. Här reder vi ut vad som ligger bakom och vad som hjälper.
Annons
Tips på fyra mascaror för känsliga ögonBrand logo
Tips på fyra mascaror för känsliga ögon

Det är inte bara humöret och magen som mår dåligt av stress. Även huden påverkas.

Susanne Mattebo har jobbat som hudterapeut i 25 år och hon möter många fler med stresshy i dag jämfört med för 15 år sedan.

– Tempot är väldigt högt nu. De kunder jag behandlar är ofta på gränsen till att få ihop sina liv. Många ligger med mobilen på och ber mig hoppa över massage. Det speglar sig också i vår hud mycket mer nu än tidigare.

På vilket sätt påverkar stressen huden?

– Inre stress ökar adrenalin- och kortisolnivåerna i kroppen vilket ger sämre cirkulation. Och när cirkulationen blir dålig blir det mindre syre till huden. Det är som att lämna ett suddgummi under solen för att torka ut. Huden blir livlös, glåmig och fuktfattig.

Huden blir inflammerad av stress

Susanna Mattebo, hudterapeut.
Hudterapeuten Susanna Mattebo.

Torr och glåmig hy är trist men går ofta att fixa ganska enkelt. Värre är det med de inflammationer som enligt Susanne uppstår i huden till följd av stressen. De kan trigga ett redan pågående problematiskt hudtillstånd, som till exempel acne och eksem.

Annons

– Över tid bryter de höga kortisolhalterna sakta ner kollagenet vilket leder till svagare hudbarriär, sämre läkningsförmåga och för tidigt hudåldrande. Ett tydligt tecken på det är att vi ser mer pigmenteringar i dag än någonsin tidigare. Pigmentfläckar är de nya rynkorna.

Huden kan också stressas av yttre faktorer. Trenden med syror i allt från tuffa salongsbehandlingar till ansiktsvatten och serum som används hemma kan ge en överbehandlad och därmed känsligare hy.

– Man experimenterar mer med aktiva produkter, en del köper till och med starka syrapeelingar på nätet som de testar själva hemma. Det är viktigt att ha respekt för hur potenta syror faktiskt kan vara. När vi gör behandlingar med syror på kliniken får kunderna alltid instruktioner om hur de ska ta hand om huden hemma. Det innebär ofta att man plockar bort alla aktiva produkter under en vecka. Huden behöver återhämtning.

Se till att hålla hudrutinen enkel

Vad kan hända om man inte är försiktig?

Annons

– Att konstant utsätta huden för starka, aktiva produkter kan göra den hyperkänslig men också få hudsjukdomar som psoriasis och rosacea att blossa upp. Och precis som med inre stress kan det leda till att huden åldras snabbare. Skillnaden mot inre stresspåverkan är att man här ofta upptäcker att något är på tok snabbare. Och det är lättare att åtgärda.

Vad är det viktigaste att tänka på när huden ­är stressad?

– Den kan börja reagera på produkter du tidigare tålt. Håll därför en enkel hudvårdsrutin med få och milda produkter som dämpar reaktionen och inflammationen. Blossar eksem eller psoriasis upp behövs mycket mjukgörande produkter. Besök gärna en erfaren hudterapeut för att få rätt rekommendationer.

7 tips för att lugna huden

  1. Undvik solen. När vi utsätter huden för UV-ljus attackeras den av fria radikaler vilket leder till något som kallas ROS, reaktiv oxidativ stress. Det kickar igång en kedjereaktion där cellerna kan mutera och solskador bildas. Använd därför solskydd, även på vintern.
  2. Var försiktig med peelingar. Hoppa över både de med starka syror och varianter med korn. Mildare enzym­peelingar kan dock vara bra.
  3. Ställ undan alla parfymerade produkter, även de med naturliga ingredienser. De kan innehålla höga halter av eteriska oljor vilket kan trigga en stressad hy.
  4. Släng alla billigare basiska tvålar och rengöringar. De kan skada barriären, torka ut och öka stressen.
  5. Leta efter produkter med lugnande, uppbyggande och återfuktande ingredienser, till exempel A-vitamin, C-vitamin, niacinamide och PHA-syra.
  6. Ge dig tid för träning. Det är ett bevisat sätt att minska antalet stresshormoner i kroppen.
  7. Öka på mängden antioxidanter i maten. Det motverkar de negativa effekterna av stress och inflammationer.

Produkter som hjälper en stressad hy

Stress SOS Eye Cream, Dr Dennis Gross.

Stress SOS Eye Cream från Dr Dennis Gross är framtagen för att motverka stressfaktorer. Huvudingredienser är rodnadsdämpande niancinamide, anti­oxidantrika superfoods och inflammationshämmande adaptogener. Pris: Ca 895 kr/15 ml.

Annons
Gentle Cream Cleanser, Exuviance.

Gentle Cream Cleanser från Exuviance tar bort makeup och smuts utan att irritera eller torka ut huden. Den innehåller en liten dos PHA-syra som ger bättre fukt­balans. Pris: Ca 349 kr/212 ml.

PHA Peeling Gel, Benton.

PHA Peeling Gel från Benton är en skonsam peeling som kan göra nytta för yttorr hud. Den mycket milda och svalkande mixen med PHA-syra och hyaluronsyra löser snällt upp döda hudceller utan att irritera och fyller på med extra fukt. Pris: Ca 179 kr/70 ml.

Annons
Restore Redness Neutralizing Serum, Neostrata.

Restore Redness Neutralizing Serum från Neostrata består bland annat av PHA-syra, antioxidanter och en mild variant av A-vitamin som både lugnar och stärker samt dämpar rodnader. Pris: Ca 689 kr/29 g.

Vita B Cream, pH Formula.

Vita B Cream från pH Formula är en super­smörjande mix som är toppen för väldigt torr hy. Den lugnar och läker barriären och rekommenderas även efter tuffa behandlingar. Pris: Ca 598 kr/50 ml.

Annons
Retinol Charisma, Noon Aesthetics.

Retinol Charisma från Noon Aesthetics inne­håller retinol som du kan smyga in när huden känns bättre, det hjälper läkningsprocessen på traven. Finns i flera koncentrationer, till exempel Delicate Serum med 0,3 % vilket passar även stressad hy. Pris: Ca 1 095 kr/35 g.

Environmental Shield SPF 50, Nimue.

Environmental Shield SPF 50 från Nimue innehåller antioxidanter som motverkar fria radikaler och ger också nödvändigt skydd mot UV-ljus, infrarött ljus och andra skadliga strålar vilket behövs även under vintermånaderna. Pris: Ca 358 kr/20 ml.

Läs mer:

Annons