Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Här är den bästa solskyddsfaktorn för känslig hy

24 maj, 2023 
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock/TT
Bästa solskyddsfaktorn för känslig hy.
Cykelturer på landet, långa strandbad och häng på sköna uteserveringar hägrar. Det betyder också hög tid att bunkra upp med SPF. Men hur väljer du bästa skyddet? Vi guidar till årets härliga nyheter och tipsar om hur du kan måna om både din hud och vår natur när solen strålar.
Annons
Jill Johnsons stilresa - 25 år i rampljusetBrand logo
Jill Johnsons stilresa - 25 år i rampljuset

Solen strålar och luften är varm – allt man vill just nu är att kasta sig ut och njuta. Gör det! För solen har väldigt många fina egen­skaper, allt från att boosta må bra-hormoner till antiinflammatoriska effekter. Glöm bara inte solskyddet innan du går och stoppa ner en flaska i väskan så du kan fylla på under dagen.

För mycket UV-ljus kan ge allt från hyperpigmenteringar till hud­cancer och även synligt ljus, det som kallas HEV, har i studier visat sig orsaka inflammationer om du inte är försiktig. Det är speciellt viktig kunskap för alla med rosacea då det kan driva på rodnaderna i huden. Det positiva är att solskydd med tonad formula faktiskt verkar hjälpa. Och det finns flera härliga produkter som har just det.

Annons

I dag kan du inte bara välja mellan olika konsistenser som mister, mjölker och mousser. Förutom mer miljövänliga formulor och förpackningar är den stora trenden just nu produkter för olika hudtyper. Det är allt från mer fukt och lyster för att boosta en torr hud till mattande gelcremer för problemhy och milda varianter för dem med känslig hy. Vi har smort och masserat oss för att hitta stjärnorna på årets solskyddshylla, en härligt brokig samling som gör det lätt att hitta sina favoriter.

Solskydd för dig som vill ha lyster

Solskydd med lyster till ansiktet

Supergoop glow screen SPF30, UVA.

Rejält med skimrande hud får du med Glow Screen från Supergoop, en lätt kräm med SPF30 som blir väldigt fin under makeup och även tillför hyaluronsyra och niacinamid. Ca 229 kr/50 ml.

Annons
sun bum glow 30, SPF30

Sun Bum är ett amerikanskt ­solskyddsmärke som i år lanserar Glow 30, en återfuktande och C-vitaminberikad lotion för ansiktet som ger daggig lyster och har SPF30. Ca 275 kr/59 ml.

Solskydd med lyster till kroppen

Nuxe Tanning Sun Oil SPF50

Lyxig torrolja är Nuxes nya Tanning Sun Oil som förutom extrakt från ris och rosmarin, som är välgörande för huden, också har ett rejält högt solskydd med SPF50 och ger lite extra glow. Ca 435 kr/150 ml.

Annons

Solskydd för dig som har känslig hy

Solskydd för känslig hy ansikte

Bondi sands face spf50+

Smart mist med parfymfri formula och transparent finish hittar du hos Bondi Sands. Face SPF50+ ger mycket högt solskydd, en lätt dos av fukt och är perfekt för påfyllning på språng då den även kan användas ovanpå makeup. Ca 239 kr/79 ml.

La Roche-Posay anthelios uv mune 400 50+

Anthelios UV Mune 400 Oil Control SPF50+ från La Roche-Posay är en behaglig gelcreme med formula som är perfekt för dig som lätt blir glansig och har problem med plitor och pormaskar. Trots hög solskyddsfaktor som även skyddar mot de ultralånga UVA-strålarna lämnar den inga spår på huden. Ca 225 kr/50 ml.

Annons

Solskydd för känslig hy kropp

Garnier ambre solaire sensitive advanced serum spf50+

Sensitive Advanced Serum SPF50+ från Garniers solserie Ambre Solaire är framtagen speciellt för torr och hyperkänslig hud som snabbt får soleksem. Den innehåller bland ­annat ceramider som stärker hudens barriär. Ca 179 kr/125 ml.

Solskydd för dig som önskar ekologiska krämer

Bioregena Spray Solaire SPF50, UVA, UVB

Solskyddsmjölk i mistform gör Bioregena. Ekocertifierade Spray Solaire SPF50 gör trots mineralfilter inte huden vit, innehåller mjukgörande arganolja och bjuder på en solig doft. Du kan ha den både i ansiktet och på kroppen. Ca 239 kr/90 ml.

Annons
Beachkind Natural Sunscreen SPF50, UVA, UVB

Prisbelönta Natural Sunscreen SPF30 från svenska Beachkind har krämig och vattenresistent formula som ger huden en fin lyster. Den innehåller växtoljor och vaxer, doftar av vanilj och apelsinblom och flaskan, som finns i tre storlekar, är av återvunnen plast. Ca 279 kr/30 ml.

Solskydd för dig som vill ha tonad formula

Tonat solskydd för ansikte

Marc Inbane Creme Solaire SPF30.

Lätt skimrande Crème Solaire SPF30 från brun utan sol-proffset Marc Inbane ger en rejält solkysst look samtidigt som den krämiga formulan förser huden med bra skydd. Ca 579 kr/50 ml.

Annons
ph formula cc cream spf30 uvb, uva

CC 30 är pH Formulas nya solskydd som jämnar ut hudtonen, stoppar strålar och har högre täckning än andra färgade solkrämer. Förutom UV-filter finns en unik mix av C-vitamin som boostar solskyddet, retinol för att öka cellförnyelsen samt olja från risskal som gör att huden känns återfuktad, mjuk och spänstig. Finns i tre nyanser, ca 478 kr/50 ml.

Tonat solskydd för kropp

Sun Bum Sunscreen Browning Lotion SPF15, UVA UVB

Sunscreen Browning Lotion SPF15 från Sun Bum har en formula som smälter in i huden och ger en lätt färgförstärkning med fin utjämning. Den är mycket vattenresistent och har en mumsig doft av kokos och choklad. Ca 275 kr/250 ml.

Annons

Solskydd för dig som vill ha allt

Vichy Capital Soleil Solar Protective Water SPF30, UVA och UVB

Solar Protective Water SPF30 från Vichy Capital Soleil är härligt återfuktande solskyddsmist med betakaroten som boostar solfärgen. Den ger dessutom ett extra bra skydd tack vare antioxidanter i formulan. Ca 269 kr/200 ml.

Aco sun lotion spf50, UVA UVB

Sun Lotion SPF50 från Aco går in fint i huden och nya formulan ger fukt även på djupet. Den är parfymfri och extra vattenresistent vilket gör den toppen om du tänkt simma eller ­sporta. Ca 199 kr/200 ml.

Annons
Nivea sun protect moisture spf50, uva, uvb

Mild och vårdande är Nivea Suns superkrämiga nyhet Protect & Moisture Ultra SPF 50+ med E-vitamin och glycerin. Det riktigt höga solskyddet kombineras med extra vattenresistent samt svett- och sandavvisande formula – perfekt för alla badälskare. Ca 189 kr/150 ml.

Solskydd som är målinriktade

skinceuticals mineral eye uv defense sunscreen spf30

Mineral Eye Defense Sunscreen SPF30 från Skinceuticals har en lätt tonad och behagligt len concealer-­formula som sprider sig fint, ­skyddar den känsliga huden under ögonen och lyser upp mörka ringar. Ca 450 kr/10 ml.

Annons
nivea luminous 630 anti dark spot advanced hand cream spf15

Luminous 630 Anti-Dark Spot Advanced Hand Cream SPF15 från Nivea är en rik handkräm med klassisk doft, fuktgivande hyaluronsyra som gör huden slätare och märkets patenterade ingrediens som mot­verkar pigmenteringar. Ca 119 kr/50 ml.

Hello sunday lip balm spf50

Lip Balm SPF50 från Hello Sunday är en söt liten tub med ett transparent innehåll som skyddar mot stark sol och håller läpparna mycket mjuka. Här blandas välgörande squalane, sheasmör och syntetiskt bivax. Ca 99 kr/15 ml.

Annons
gun ana nourishing high protection uc stick spf50

Mumsig mix av gurka och mint har svenska Gun Ana smaksatt sitt Nourishing High Protection UV Stick SPF50 med, den vaxiga formulan smälter vid kontakt med huden och kan med fördel användas på känsliga ställen som läppar och öron. Ca 160 kr/9,5 g.

Tre frågor om solskydd

1. Det pratas om att solskydd skadar korallreven. Stämmer det?

Enligt kemisten Michelle Wong, även känd under namnet Labmuffin i sociala medier, finns det vissa studier som visar att extremt höga halter av specifika solfilter, främst oxybenzone och octinoxate, kan orsaka så kallad korallblekning. Det gäller speciellt i bukter och vikar nära korallrev där många badar samtidigt. Men den största påverkan kommer från klimat­förändringar och global uppvärmning. Många menar att det fokus som riktats mot vissa solskydd skymmer de här verkliga farorna. Kommer du att semestra nära korallrev? Undvik de solskydd som visat sig ha mest påverkan och kombinera med andra typer av solskydd som kläder och hatt.

Annons

2. Hur kan jag göra för att minska avtrycken i naturen men ändå ­kunna vara säker i solen?

Välj produkter från märken där man undersöker sina filter och deras påverkan på djur och natur. På L’Oréal-gruppen testar man till exempel sina formulor både i söt- och havsvattens­miljöer enligt internationellt validerade protokoll för att säkerställa att deras olika solskydd inte påverkar negativt. Det finns även andra märken som gör detsamma. Köp gärna produkter där man också tänkt på förpackningen, som att använda återvunnen plast eller minska mängden material. Och skydda dig även med hjälp av andra saker som parasoll, kläder och solhatt. En bomullsskjorta ger ungefär SPF50 medan ­mindre täta tyger skyddar sämre.

3. Hur vet jag att jag fått tillräckligt mycket solskydd på mig?

Det är inte alltid helt lätt att veta med tanke på att det finns så många olika varianter av solskydd. Med krämer och lotions kan man tänka två strängar längs pek- och långfinger till ansiktet och en full hand till kroppen. Har du en mist eller olja? Applicera lager på lager i minst två omgångar. Positivt är att nya uppfinningar, som till exempel den så kallade net lock-tekniken, gör att produkter i dag sitter tätare, bättre och längre på huden utan att de syns. Den här teknologin hittar du bland annat hos La Roche-Posay och Vichy.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons