Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Proffstipset: Så får du lockarna att hålla

23 sep, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografandrea piacquadio/pexels
brunett med studsiga lockar och hörlurar
De här knepen garanterar riktigt härligt och hållbar studs till håret.
Annons
Concealerknepet – så ska du tänka när du lägger din concealerBrand logo
Concealerknepet – så ska du tänka när du lägger din concealer

Alla vi med rakare hår har varit med om samma sak. Trots att man svettas och sliter med locktänger, spolar och stylers så lever drömmen om en härligt lockig eller vackert vågad frisyr i någon timme. Sedan händer något. Stråna blir plötsligt nästan helt raka igen. Men det går att få ett lockigt hår även om stråna är tunna, spikraka och nästan glasiga på ytan. Det gäller att preparera rätt och sedan hantera lockarna smart. Kolla in de här stegen.

Så får du hållbara lockar

1. Har du ett ganska tunt hår är det bra att börja redan i duschen. Kör volymprodukter både när det gäller schampo och balsam för att få fluff och luft in i håret.

2. Var noga med värmeskydd så att du inte skadar håret med dina varma verktyg. Välj gärna ett som också ger stadga och hjälper dig med formen. Se till att det verkligen fördelas i hela håret. Här kan du gärna använda olika produkter i hårbotten och på längderna. En värmeskyddande saltvattenspray i botten ger lyft med en värmeskyddande volymmousse i övriga håret ger vård, glans och formhjälp.

björn axens volymmousse med värmeskydd som är perfekt för tunnare hår

Mycket prisvärda Volume Mousse Medium Hold från Björn Axén är både värmeskyddande och vårdande utan att tynga ner och den ger fin stadga plus glans till dina lockar. Den kostar 160 kr/200 ml och finns här (reklamlänk).

Annons

3. Föna håret nästan helt torrt innan du börjar locka. Då behöver du inte jobba med värmeverktyg så länge. Blås det gärna upp och ner för att verkligen få in luft.

4. Dela in håret i sektioner när du ska locka och grunda varje lock med hårspray precis innan du börjar forma. Använder du en locktång eller styler så är det helt avgörande att du sedan sätter upp locken med en hårnål eller liknande när du är klar så den får svalna i sin form. Låter du den hänga ut direkt så kommer locken att försvinna. Använder du en värmeborste så finns ofta en kallknapp du kan använda för att få den att svalna lite. Det här verktyget kommer inte ge lika tydliga lockar men har du t ex en Dyson så går det att få riktigt fin form ändå och den smarta Coanda-effekten gör att håret följer formen på de olika tillbehören otroligt smidigt. Det ger mjuka snygga lockar eller vågor.

nya airwrap comlete från dyson

Nya Airwrap Complete från Dyson kan fixa allt från föning till både vågor och lockar. Den kostar 5690 kr och finns här (reklamlänk).

Annons

4. Vill du ha tydliga lockar? Låt borsten ligga kvar i necessären. Red istället ut håret med fingrarna eller en väldigt bredtandad kam. Vill du ha en mjukare look med långa vågor får du upp fin glans med en svinborste. För att fluffa upp mer volym och få den där sköna dagen efter-känslan är texturspray toppen att avsluta med.

5. För att få lockar och vågor att hålla flera dagar är örngott i siden väldigt bra. Det gnussar inte upp friss på samma sätt som bomullsvarianter.

6. Har du väldigt känsligt och torrt hår? Då kan du skapa fina hållbara lockar utan värme. Förbered håret som ovan med volymprodukter och styling som ger stadga. Använd sedan vanliga kardborrespolar eller rulla upp håret på en sidenrulle och sov på detta. När du vaknar är det bara att plocka ut spolar och rullar och du har superfina vågor.

kit som skapar lockar utan värme från lenoites

Heatless Waves från Lenoites är smart kit med rulle och snoddar i mullbärssiden samt klämma. Det kan användas igen och igen, kostar 449 kr och det finns här (reklamlänk).

Annons