Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

6 värsta sminkmissarna du kan göra på sommaren

08 jul, 2021 
AvJessica Blockström Hember
Fotografrafael barros/pexels, Dids/pexels samt elina sazonova/pexels
festfin kvinna som skrattar
Sommarvärmen är härlig men också en utmaning när det kommer till en hållbar makeup. Vi listar de vanliga fallgroparna och vad du kan göra för att undvika dem.
Annons
10 kändisars make-up fria selfiesBrand logo
10 kändisars make-up fria selfies

Det är en både varm och fuktig sommar just nu och plötsligt beter sig sminket du är van vid helknasigt. Det går inte alls på lika smidigt, glider på huden, färgerna ser fel ut och resultatet blir fläckigt. Inte ens solpudret verkar funka. Vill du få till en fräsch look kan det vara bra att ändra bland produkterna.

Misstag 1. Använda samma foundationfärg året om.

solskydd och foundation i ett

När huden får lite färg kommer inte den som var så snygg i vintras att lira med din somriga hudton. Har du en lite kraftigare formula blir det ännu tydligare. Byt gärna till något lättare i en nyans som matchar, pröva t ex en BB-creme som dessutom är lätt att få på, ofta smälter ihop bra med flera hudtoner, har hudvårdande egenskaper och många gånger innehåller solskydd. Två favoriter är BareMinerals Complexion Rescue med SPF 30 som du hittar här (reklamlänk) och nya Rosilliance Organic BB SPF 30 från Coola som finns här (reklamlänk).

Annons

Misstag 2. Att hoppa över primer.

Visst kan det kännas mycket med flera lager av bas och på sommaren vill man helst köra en lättare makeup. Men en primer kommer att hjälpa dig att behålla ditt sminkjobb snyggt när det blir hett. Byt dock gärna till en vattenbaserad om du annars använder en med silikoner. Det senare är toppen på höst, vinter och vår men kan ha en uttorkande effekt på huden när det är varmt.

Misstag 3. Inte använda vattenfasta produkter.

blöt kvinna med makeup

Även om du inte tänkt simma med smink så är vattenfast mascara, brynmascara och kajal en god idé när det är varmt och fuktigt i luften. Traditionella krämiga produkter har en tendens att lösas upp och börja glida på huden. Tänk bara på att också använda en remover för vattenfast makeup när det är dags för rengöringen så du inte sliter på huden i onödan.

Annons

Misstag 4. Att välja fel solskydd.

multifunktionellt solskydd som funkar under smink

Solskydd är inte ett val under makeupen, det ska bara vara där. Men du kan välja vilken typ av skydd som ska användas och tänk nu inte foundation med SPF. Det är inte tillräckligt när det är så här soligt. Många solskyddscremer gör tyvärr huden kladdig och flottig vilket gör det svårt att få sminket att sitta. Leta efter en variant som är lätt i formulan, har hög solskyddsfaktor och är formulerad att fungera under makeup, t ex UV Plus SPF 50 från Clarins som finns här (reklamlänk) eller Invisible Physical Defence SPF 30 från Dermalogica som du hittar här (reklamlänk).

Annons

Misstag 5. Sätta makeupen med puder

Det blir lätt kakigt i hettan om du laddar huden med puder. Ett betydligt smidigare och behagligare sätt att sätta makeupen är att använda en setting spray. Smart då är att välja en variant som dessutom innehåller solskydd, t ex Coolas sköna och svalkande Makeup Setting Spray SPF 30 som finns här (reklamlänk).

Misstag 6. Överdosera på skimmer

vacker sommarmakeup

Solpuder är på många sätt en toppenprodukt men när du redan är lite glansig och använder en bronzer med mycket skimmer i får det inte huden att se fräscht lystrig ut. Snarare tenderar det att lyfta fram ojämnheter istället.

Annons
matt solpuder från benefit

Skimmer är fint men använd det gärna punktvis, t ex runt ögonen eller bara lite på högsta kindens punkt - inte över hela ansiktet. Där är ett matt solpuder mycket bättre att svepa över punkterna som solen träffar mest. Fin sådan är t ex Benefits Hoola som finns här (reklamlänk).

Annons