Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Proffsets bästa volymknep

19 aug, 2022 
kort hår volym
Här är tipsen som får håret att lyfta.
Annons
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svarBrand logo
Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svar

Drömmer du om mer oumf i håret? Försöker du få till mer volym men det hela faller platt innan du hunnit till jobbet? Det här är något många med tunt nordiskt hår kämpar med. Det är också något man är proffs på att fixa hos Björn Axén. Deras frisörer har alltid en handfull knep i bakfickan. Här delar Senior Top Stylist Catrin Ylinenpää med sig av sina bästa.

Senior Top Stylist Catrin Ylinenpää på Björn Axen

Bästa grunden för volym

Det första Catrin trycker på är att din styling alltid börjar med hårvården.

- Gör en inpackning med en produkt som passar din hårtyp. Då får stråna med spänst. Välj också schampo och balsam som ger volymeffekt. Det gör att håret sväller lite och får en bättre fyllighet.

Annons

Placera produkterna rätt i håret

Enligt Catrin är det vanligt att man kör på med sina stylingprodukter i hela håret. Då är det bra att tänka om.

- Var noga med placeringen eftersom håret ser olika ut. Du har en bättre kvalitet nära hårbotten och ofta lite torrare och mer slitet i längderna. Men det gäller också att fördela dem noga. Jag använder ofta saltvattenspray i hårbotten för att fokusera stadgan på de första centimetrarna från hjässan. För att få ut det överallt så är tricket att dela i passéer och spraya igenom varje en av dem. Kamma sedan för att fördela än bättre, förklarar Catrin.

- Många undviker mousse för att man kommer ihåg de stela och klibbiga varianter som fanns förr och som ofta tyngde ner håret. Så ser det inte ut längre. Idag finns det fuktgivande mousser som är utmärkta om du vill ha mer volym i håret. Krama in i längderna på handdukstorkat hår för att få det att svälla och använd ganska så mycket.

Annons

Föntricket för mer volym

För att det ska bli en riktigt bra volym i håret måste du få in luft. Tricket är då att föna det upp och ner.

- Får du inte in luft kommer du att jobba i motvind, menar Catrin.

- Skaka igenom håret medan du fönar och koncentrera luften till botten, inte längderna.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Slutfinish med borste

fönborstar från björn axen som ger fin volym

När håret i botten är torrt vänder du upp hela härligheten och börjar jobba med fönen och en rundborste för att få till den form du önskar. Du har gjort grundarbetet så det blir inte lika jobbigt att få till en slutfinish. Med en mindre fönborste får du en mer tydligt lockig form medan en större fönborste ger mjukare böjar.

- Tänk på dem som en locktång. Vill du ha mer böj? Rulla ut borsten ur håret. Mer rakt? Dra ut den istället.

Annons

- Viktigt att tänka på är att du måste fukta topparna lite om de blivit för torra. Annars kan du inte forma dem, menar Catrin.

- Det räcker att spraya lite vatten i handen och stryka över så är du på banan igen.

Snabblyft under dagen

Hos Björn Axén lanseras en helt ny stylingprodukt nästa vecka som inte bara hjälper dig att enkelt få upp håret från botten som en slutfinish. Du kan också stoppa den smidiga burken i väskan och massera in en liten gnutta av den smarta och lättarbetade leran om du märker att håret faller ihop lite under dagen. Använd fingrarna som verktyg. Volume Dry Shampo Paste från Björn Axén kostar 220 kr.

Volymtrend då och nu

När jag började styla håret var det volym överallt som var drömmen. Riktigt så ser det inte ut nu. Trenden när det gäller volym är ganska tydlig idag.

- Vi ser att volymen placeras tydligt på ett ställe. Kanske uppe på hjässan eller mycket volym framtill. Gärna i luggen och det håret som sitter närmast ansiktet. Det gäller även i lockiga hår vilket verkligen känns nytt och kul, berättar Catrin.

- Ett enkelt knep för att få extra mycket volym där är att rulla i ett par spolar här och sova med.

Annons