Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Proffstipset: Knepen som gör porerna mindre synliga

02 okt, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografandrea piacquadio/pexels
blond kvinna som tittar över axeln och ler
Och du blir dessutom kvitt de trista svarta prickarna.
Annons
Framhäv ögonen – så lägger du en snygg ögonskuggaBrand logo
Framhäv ögonen – så lägger du en snygg ögonskugga

Även om du lämnat tonåren bakom dig för länge sedan och numera har en mer mogen hy så är vi många som fajtas med hudproblem. Porerna blir större och mer synliga med åren men även en och annan plita plus pormaskar kan dyka upp här och var. Och det även om huden drar åt det torrare hållet. Stora porer sätter käppar i hjulet när man lägger makeup. Foundation och puder lägger sig inte bara i linjer utan även i de här vidgade hålen. Finns det då något att göra åt de här utmaningarna? En hel del faktiskt. Här är mina bästa tips.

Så får du porerna mindre synliga

Att porerna blir tydligare när man blir äldre beror helt enkelt på att huden blir slappare. Öppningarna drar inte ihop sig lika fint längre. Här gäller det att hålla huden i form och porerna rena så gott det går. Att det samlas fett och smuts i porerna gör nämligen inte saken bättre. Så var noga med rengöringen och exfoliera med jämna mellanrum. Se också till att stimulera cellförnyelsen och kollagenproduktionen med bra produkter. Och så finns det en ingrediens att hålla ögonen öppna för. Något som verkligen visat sig göra superstor skillnad är niacinamid, eller vitamin B3. Denna multifunktionella favorit gör hudtonen jämnare, motverkar fina linjer och rynkor, stärker barriären och har en tydlig effekt på porer. För dig som är nybörjare på niacinamid är 4 % bra att starta på. Bonus? Niacinamid gör också att du får färre pormaskar.

Annons

Vilka produkter hjälper mot stora porer?

Här finns till exempel Emma S. Treatment Niacinamide Formula som är laddad med 4 % men också innehåller hyaluronsyra. Denna gelkräm kan du använda under din vanliga kräm men om du har en hy som går mot det fetare hållet kan det räcka utan något ovanpå. Har du redan använt produkter med niacinamid finns numera varianter med mera krut i, som den kraftfulla Niacinamide 20 % Treatment från Paulas Choice Treatment-linje. Här har man kombinerat ingrediensen med extrakt från portlak och en variant av glukosamin för att ge ännu finare resultat på grov, slapp och ojämn struktur. Det här är ett serum som du kombinerar med ansiktskräm. Tänk på att alltid vänja in mer effektiva produkter i huden. Det är också klokt att undvika att kombinera flera olika kraftfulla ingredienser på en gång om du inte redan har en van hud.

niacinamid-gel från emma s

Treatment Niacinamide Formula från Emma S. innehåller även hyaluronsyra, den kostar 179 kr/30 ml och du hittar den här. (reklamlänk)

Treatment Niacinamide 20 % från Paulas Choice kostar 619 kr/20 ml och den finns här (reklamlänk).

Bästa sättet att bli kvitt pormaskarna

En av världens mest sålda hudvårdsprodukt är Paula's Choice ansiktsvatten med BHA, en hyllad kultklassiker som länge var ensam herre på täppan. Varför den är så bra? Den innehåller 2 % BHA som är samma som salicylsyra och denna syra har riktigt fina egenskaper för huden, speciellt en som lätt får finnar eller till och med har en jobbigare variant av acne. Den går djupare i huden och löser upp sebum vilket motverkar tilltäpptheter. Samtidigt är den en fena på att dämpa inflammationer. Men den här typen av syrapreppat ansiktsvatten är inte alls bara för de som stångas med finnar eller har en fetare hy. Även du med en torr och mogen hy kan ha stor hjälp av BHA. Det gäller bara att använda det rätt. Var lite sparsam både med hur ofta och hur stort område du sveper ditt BHA-boostade ansiktsvatten. Det räcker att du applicerar det där du brukar se dina pormaskar dyka upp, t ex på hakan eller vid näsvingarna.

Annons

Vilken BHA-toner ska jag välja?

Skin Perfecting 2 % BHA Liquid är fortfarande en utmärkt produkt för att motverka både plitor och pormaskar. Men märket är inte längre ensam om att erbjuda den här typen av produkt. En av de senaste nyheterna som lanserats i höst är Treatment 2 % BHA Toner från Emma S. Här har man inte bara kopierat det vinnande konceptet och satt sitt eget namn på flaskan. Det här ansiktsvattnet är en modern variant som innehåller salicylsyra tillsammans med propanediol från majs. Det hjälper huden att hållas mjuk och återfuktad och motverkar att den känns ännu torrare. Perfekt för en mogen hy med andra ord. Använda den gärna på kvällen och precis som andra aktiva produkter så blir det allra bäst om du vänjer in den genom att köra ett par gånger första veckan och sedan succesivt öka på. Vill du jobba mer på både linjer och porer med ditt ansiktsvatten finns också mer avancerade varianter där man kombinerat en mindre mängd BHA med retinol, t ex det exklusiva Advanced Retinol Toner från Instytutum som även innehåller välgörande rosextrakt och fuktbindanda PHA-syra. Den passar fint om du gärna vill ha lite mer lyster också.

ansiktsvatten med BHA och mjukgörande propanediol

Treatment 2 % BHA Toner från Emma S. kostar 329 kr/150 ml och du hittar detta välgörande vatten här.

avancerat ansiktsvatten med bha, retinol och pha-syra

Advanced Retinol Toner från Instytutum kostar 709 kr/150 ml och det finns här. (reklamlänk)

Annons