kvinna med stort lockigt hår

3:54

Efter reklamen: Skönhetsredaktörens råd: Så får du ett bra glow

(3:54)

Är du lockig av naturen? Lockiga hår är superheta just nu men kan vara knepiga att hålla i form. Du har säkert märkt att håret snabbt och lätt kan bli både torrt och frissigt vilka produkter du ändå använder. Vågigt, lockigt och krulligt hår har alla sämre elasticitet än rakt då svavelproteinerna i stråna är mer ojämnt fördelade och fjällen mer öppna. Det gör att håret lättare skadas och fukt försvinner snabbare. Afrohår går t ex väldigt lätt av på grund av just detta. Går det att göra något åt? Absolut! Med Curly Girl-metoden, eller balsam-metoden som den ibland kallas, där du kör en skonsammare och snällare rutin kan håret nästan bli som nytt igen. Den här metoden beskrevs först i frisören Lorraine Masseys bok Curly Girl: The Handbook 2007 och har sedan dess utvecklats. Men målet är fortfarade detsamma: finare lockar, bättre studs och hälsosam glans.

kvinna med stort lockigt hår

Så här fungerar CGM

Det finns vissa saker man ska undvika, enligt Curly Girl-metoden. Det är t ex sulfater i schampo, silikoner i balsam och stylingprodukter och värmeverktyg. Allt för att inte förstöra de naturliga lockarna genom att torka ut håret men också för att det ska kunna ta till sig näring och fukt ordentligt.

Här är några saker att göra

  • Borsta igenom håret innan du ska tvätta det. Du minskar slitaget genom att borsta när det är torrt.
  • Tvätta håret med ett djuprengörande schampo någon gång i månaden för att få bort beläggningar på stråna.
tvättcreme för håret
  • Tvätta ditt hår med ett sulfatfritt schampo men max en gång i veckan. Har du riktigt småkrulligt hår, t ex afro? Hoppa över schampo helt och välj en tvättcreme för håret istället. Massera gärna en stund i hårbotten innan du sköljer.
  • Ladda håret med ett balsam eller en inpackning som ger massor av fukt och näring. Låt sitta 20 minuter och red sedan försiktigt ut med bredtandad kam eller med fingrarna. Skölj med så kallt vatten du klarar av för att stänga fjällskiktet.
  • Krama försiktigt ut vattnet ur håret och arbeta sedan in ett leave-in balsam. Använd inte frottéhandduk när du torkar håret. Det kan rugga upp fjällskiktet och göra håret superfrissigt. Pröva mikrofiber-duk eller en gammal mjuk urtvättad t-shirt.

Redskapen som gör rutinen mer klimatsmart

stylingcreme för krulliga hår
  • Stylingprodukter behöver du välja utifrån vilken locktyp du har. Är det vågigt kanske en lättare creme som håller ihop lockarna och gör dem studsigare är bäst. Ett väldigt lockigt som är mycket ihopdraget kan däremot bli toppen av en tyngre stylingprodukt som drar ut lockarna mer. Vill du ha mer kontroll? Kör en stylinggel formulerad för lockigt hår som du applicerar i fuktigt hår.
  • Mellan hårtvättarna kan du pigga upp lockarna med en spray som du gör av vatten och leave-in balsam.
örngott av mullbärssilke
  • Investera gärna i ett örngott av mullbärssilke vilket inte drar ut fukt och gör håret lika frissigt som traditionella bomullsörngott.

6 favoriter för vågiga, lockiga och krusiga hår

9 plånboksvänliga skönhetsprodukter du kommer älska att använda

Curl Manifesto Bain Hydratation från Kérastase kostar 231 kr/250 ml och finns här (reklamlänk från Adtraction).

Hair Cleansing Cream från Sachajuan kostar 400 kr/500 ml och finns här (reklamlänk från Adtraction).

The Curl Cream Leave-In Conditioner från Budgie kostar 199 kr/200 ml och finns här (reklamlänk från Adtraction).

Curl Elongator från Living Proof kostar 399 kr/236 ml och finns här (reklamlänk från Adtraction).

Argan Oil Hair Mask från Björn Axén kostar 220 kr/200 ml och finns här (reklamlänk från Adtraction).

Beauty Silk Pillow från Amelie Soie kostar 995 kr och finns här (reklamlänk från Adtraction).

Mer läsning

Femina