Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

5 schampon som inte torkar ut ditt hår

19 apr, 2021 
Bra schampon för torrt hår
Känns stråna torra, trötta och glanslösa kan ditt schampo vara boven. Här guidar vi till favoriter som inte torkar ut och ger tips hur du bäst tvättar för att bevara håret mjukt och fint.
Annons
Vårens trendigaste frisyrer och klipp 2021Brand logo
Vårens trendigaste frisyrer och klipp 2021

Att tvätta håret bör man men visste du att ditt schampo och hur det används kan göra stråna torra? Har du redan ett torrt hår i grunden blir problemet ännu värre om du väljer fel formula till tvätten.

Saker som gör håret torrt

Så här säger frisören Anette Tyche på salong Bon Hair i Stockholm:

- Om du har torrt hår är det bra att undvika skalpskrubbar och detox-schampon. Deras syfte är att vara djuprengörande och ta bort allt från föroreningar till produktrester. Därför gör de också håret torrare.

Så hur vet man om håret är torrt?

- Känn på det när det är fuktigt. Om det då känns kärvt eller som tuggummi så är det något som saknas i stråna. Håret är hungrigt och behöver protein eller fukt.

Annons

Bästa tvättmetoden för torrt hår

När du väl hittat ett schampo som ger just det gäller det också att använda det rätt. Anette menar att många helt enkelt tvättar fel vilket gör håret torrare än det behöver.

- Borsta ut håret innan du går in i duschen, det tar bort rester av styling och blir därför en slags förtvätt. Tänk sedan på att löddra upp ditt schampo i hårbotten. Tvätta och massera där och stryk sedan ut löddret över längderna, gnugga inte. Om du gnuggar ger det en friktion på stråna som ruggar upp ytan.

- Tänk också på vattentemperaturen. Precis som för huden är varmt vatten uttorkande för håret så håll nere temperaturen.

Välj rätt i duschen

Så vilket schampo ska du välja? Bra är att undvika de allra kraftfullaste tvålämnena, det som kallas tensider. Det finns två varianter man brukar varna för, de som heter sodium laureth sulfat och sodium lauryl sulfat. De är inte farliga men kan torka ut och göra att din hårfärg mattas av snabbare.

Annons

- Moderna salongsschampon är mer skonsamma idag då man använder naturliga sulfater istället för dessa två. En annan bra sak att tänka på är att lite billigare schampon kan ha ett högre pH vilket också kan göra dem mer uttorkande. Det ska kännas rent men gör håret torrt, förklarar Anette.

5 sulfatfria schampo-favoriter

återfuktande schampo från davines

Momo Shampoo från Davines är djupt återfuktande med extrakt från gul melon rikt på vitaminer och mineraler. Det kostar 269 kr/250 ml och finns här (reklamlänk).

ekologiskt schampo från björn axen

Organic Moisturizing Gentle Shampoo från Björn Axen innehåller bl a ekologisk aloe vera och sockerbeta för att återfukta. Det kostar 190 kr/250 ml och finns här (reklamlänk).

Annons
uppfriskande schampo med cbd

CBD Revive Shampoo från L'Anza har en örtig doft och en frisk formula som både ger fukt och piggar upp hårbotten. Det kostar 399 kr/236 ml och finns här (reklamlänk).

schampo från olaplex

N°4 Bond Maintenance Shampoo från Olaplex ger håret fukt och gör det samtidigt starkt. Det kostar 315 kr/250 ml och finns här (reklamlänk).

Annons
schampo med vegetabiliskt protein

Shampoo for Dry Hair Moisturizing & Repairing från Lernberger Stafsing har en rik formula med arganolja, svart kumminolja och vegetabiliska protein som gör håret mjukt, starkt och glansigt. Det kostar 219 kr/250 ml och finns här (reklamlänk).

Annons