Artikeln innehåller reklamlänkar
kvinna med stor hatt i solen
1:56

Efter reklamen: Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svar

(1:56)

Sommar och varm sol är verkligen härligt men det kan ha trista effekter på håret. UV-strålarna ger färg till huden men när det kommer till stråna så bleker de istället. Något som kan kännas trist efter att ha betalat dyrt för en vackert kopprig nyans som mattas av eller mustigt brun ton som plötsligt får en mer orange nyans. Håret blir dessutom torrare och sprödare, det ser urtvättat ut och tappar glansen. Men det går att hindra den här processen.

Succécremen vi älskar att ha i solen

Varför släpper hårfärgen?

Solen bleker helt enkelt pigmenten i håret men det torkar också ut oljor som finns naturligt på stråna. Torrt hår tappar lättare pigment eftersom fjällskiktet inte ligger slätt så det blir dubbelt dåligt. Därför kan det kännas som det går väldigt fort.

Hur bevarar man färgat hår?

kvinna som tvättar håret

Foto Scandinavian Biolabs/Pexels

Det finns flera saker du kan göra för att behålla både hårfärg och glans. Här är våra tips:

  1. Använd schampo och balsam för färgat hår och ha gärna en leave-in conditioner som avslutning för extra fukt. När du tvättar håret, se till att bara använda schampot i hårbotten. Längderna kommer att bli rena ändå när du sköljer ut schampot.
  2. Investera i ett UV-skydd för håret. Det finns många bra varianter både med och utan styling-egenskaper.
  3. Ska du sitta ute i solskenet länge? Ta på dig en solhatt eller en keps.
  4. Dra ner på stylingvärmen. Det är en stor bov bakom färgförlust. Måste du föna eller platta håret? Låt det självtorka tills det är nästan torrt först. Då sliter du mindre på stråna.
  5. Kör en färginpackning eller färgbomb någon gång i månaden för att fylla på med pigment.

Smarta solskydd för håret

1. Mjölkig mist

Hitta din nya parfym – inspirerade av älskade klassiker

Davines mjölkiga mist som skyddar håret

SU/Hair Milk från Davines skyddar håret mot UV-strålar samtidigt som det ger fukt. Den kostar 299 kr/135 ml och finns här (länk till Lyko).

2. Fluffig mousse

solskyddsmousse för håret från evy

Vill du ha mer volym samtidigt som håret skyddas i solen och mot stylingvärme finns UV/Heat Hair Mousse från Evy. Den kostar 209 kr/150 ml och finns här. (länk till Åhléns)

Bästa makeupnyheterna för läpparna just nu

3. Multifunktionell spray

spray med skydd, fukt och antifriss från moroccanoil

Toppen för att både skydda håret, ge fukt och släta ut friss är Color Complete Protect & Prevent Spray från Moroccanoil. Den kostar 319 kr/160 ml och finns här (länk till Åhléns).