Artikeln innehåller reklamlänkar
Hitta ny parfym.
Fem favoriter från Femina – knepen som ger föryngrande effekt
1:14

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – knepen som ger föryngrande effekt

(1:14)

Slå på ljud

Har du haft samma doft i många år? Har den förlorat lite av sin charm och nu längtar du efter något nytt?

Det finns mycket som påverkar hur vi vill dofta. Vårt doftsinne utvecklas hela tiden, vi har fler dofter omkring oss och vi mognar i vår smak. Det finns också en miljöaspekt som kanske inte varit lika aktuell tidigare som du nu vill ta hänsyn till.

Allt det här gör att en parfym du älskade för 30 år sedan kanske inte känns lika perfekt längre. Det har dessutom hänt mycket i parfymernas värld de senaste åren, något som påverkar både gamla klassiker och nya skapelser.

Kvinna med parfym.

Kvinna som tar på sig parfym.

Shutterstock/TT

–Det finns noter vi inte har tillgång till i dag på grund av olika anledningar. Det fina är att det konstant skapas nya spännande ingredienser där man utnyttjar ny modern teknologi för att skapa bättre och mer spännande doftnoter. Exempel är cashmeran och akigalaträ som båda är otroligt populära i dag, förklarar parfymproffset Fredrik Johansson.

Skönhetsprodukterna som verkar när du sover – 7 favoriter

Med ny teknologi kan man omtolka traditionella ingredienser.

–I Muglers Angel Nova EdP har den traditionella rosen fått nytt liv tack vare biokemi. Här har man lyckats förvandla färgmolekyler från rosen till doftmolekyler och på så sätt fått fram en ny typ av rosdoft med sensuella lädertoner.

Parfym är personligt och att öppna dörren för något helt nytt och annorlunda kanske känns lite skakigt. Då är det en god idé att leta efter något som liknar din gamla favorit men i modern tappning. Här listar vi några av doftvärldens stora klassiker och matchar med några av de bästa lanseringarna de senaste åren.

Om du älskat...

... Fracas – testa Her Musc Noir Rose

Fracas från Robert Piguet är synonym med blommig elegans, en doft som lanserades 1948 och fick plats i parfymernas Hall of Fame 2006. Här finns framför allt tuberose men också noter från persika, apelsinblom, jasmin, gardenia, narcisser och osmanthus.

Fracas från Robert Piguet.

Fracas från Robert Piguet.

Liksom Fracas sätter även Narciso Rodriguez senaste tillskott i Musc-familjen fokus på tuberosens mångfasetterade doft. Den öppnar med fruktighet från bergamott innan tuberosen tar vid. Mysk och mjukt läderackord ger fint djup.

Du kan läsa mer och köpa Musc Noir Rose här (länk till Åhlens).

Her Musc Noir Rose från Narciso Rodriguez, 995 kr/50 ml.

Her Musc Noir Rose från Narciso Rodriguez, 995 kr/50 ml.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

... Opium – testa Wild Vanilla Orchid

Opium från Yves Saint Laurent var så provocerande när den lanserades i slutet av 70-talet att den blev förbjuden i vissa länder. All uppståndelse gjorde såklart också att den blev vida känd och omåttligt populär. Den kryddigt orientaliska doften är intensiv och söt där blommor som jasmin kombineras med bergamott, amber, persika och patchouli.

Opium från Yves Saint Laurent.

Opium från Yves Saint Laurent.

Veganska och hållbart producerade Wild Vanilla Orchid är också den en orientalisk amber-doft med noter från jasmin, patchouli och vanilj i två varianter tillsammans med orkidé och svartvinbär. Den är söt och något kryddig men har friska grönare inslag vilket gör den till en modern vaniljdoft.

Du kan läsa mer och köpa Wild Vanilla Orchid här (länk till butik).

Wild Vanilla Orchid från Floral Street, ca 699 kr/50 ml EdP.

Wild Vanilla Orchid från Floral Street, ca 699 kr/50 ml EdP.

Bästa makeupnyheterna för läpparna just nu

... Poison – testa Guilty Intense EdP

Diors Poison är typisk för 80-talet som bjöd på parfymer som verkligen tog plats, gärna kryddiga och söta på samma gång. Här samsas tunga noter som plommon, koriander och vilda bär med tuberose, rökelse, honung och kanel.

Poison från Dior.

Poison från Dior.

Liksom Poison är Guilty Intense EdP en doft som tar för sig. Den är oerhört kvinnlig men inte lika bedövande tung trots att den delar flera noter med klassikern, till exempel en fruktig topp med plommon, fyllig tuberose, sötma från vanilj och jordiga toner från vetiver.

Du kan se mer och köpa Gucci Guilty här (länk till Åhlens).

Guilty Intense EdP från Gucci, 970 kr/50 ml.

Guilty Intense EdP från Gucci, 970 kr/50 ml.

... Angel – testa Black Opium

Angel från Thierry Mugler slog ner som en bomb i början av 90-talet och startade gourmand-eran med sitt sockersöta, fylliga innehåll av noter från kakao, sockervadd, karamell och vanilj ovanpå en bas av patchouli.

Angel från Thierry Mugler.

Angel från Thierry Mugler.

Black Opium är en ovanligt lyckad uppdatering av en klassiker. Den har fått en mer sinnlig gourmand-touch tack vare en beroendeframkallande signaturnot från kaffe tillsammans med söt vanilj. I vårens nyhet Black Opium Illicit Green har man dessutom adderat krämigt fikon och saftig grön mandarin.

Läs mer och köp Black Opium Illicit Green här (länk till Åhlens).

Black Opium Illicit Green från YSL, 1 050 kr/75 ml EdP.

Black Opium Illicit Green från YSL, 1 050 kr/75 ml EdP.

... cK One – testa cK Everyone

Det är redan 30 år sedan Calvin Klein skapade historia genom att lansera den första uttalade unisex-doften som öppnar med en explosion av friska citrusnoter, bjuder på te i hjärtat och bäddar in det hela i hudnära mysk.

cK One från Calvin Klein.

cK One från Calvin Klein.

Den nya cK Everyone har även den skapats av parfymören Alberto Morillas. Här har han mixtrat en smula med noterna och arbetat med blått te, cederträ och patchouli vilket ger en mer minimalistisk doft med hög andel naturliga och hållbart framtagna ingredienser.

Se mer och köp cK Everyone här (länk till Lyko).

cK Everyone från Calvin Klein, 590 kr/50 ml EdP.

cK Everyone från Calvin Klein, 590 kr/50 ml EdP.

Skönhetsredaktören tipsar: så får du enkelt rätt mängd solkräm

... Pleasures – testa Daisy Eau So Fresh Skies

Den vackert skira och luftigt fräscha Pleasures från Estée Lauder med sitt distinkta rosépeppar-ackord tillsammans med blomnoter som liljekonvalj, pion, ros och viol lämnade ljuva doftslöjor över hela Sverige i många år efter lanseringen 1995.

Pleasures från Estée Lauder.

Pleasures från Estée Lauder.

Lika krispig och humörhöjande härlig är den senaste versionen av Eau so Fresh Skies i Marc Jacobs Daisy-familj där grapefrukt, blått te, kamomillolja och viol kombinerats med cederträ och mysk.

Du kan se mer och köpa Eau So Fresh här (länk till Lyko).

Daisy Eau So Fresh Skies från Marc Jacobs, 850 kr/75 ml EdT.

Daisy Eau So Fresh Skies från Marc Jacobs, 850 kr/75 ml EdT.

... The Original – testa Replica Bubble Bath

Cleans förstfödde The Original har varit en av de största doftframgångarna någonsin, speciellt här i vårt land. Vi älskar den nytvättade, rena och tvålinspirerade parfymen som lanserades för snart 20 år sedan. Bland noterna finns aldehyder, pepparkorn, jasmin, apelsinblom och sandelträ.

The Original från Clean.

The Original från Clean.

Härligt nytvättat, löddrigt och tvåligt doftar också Bubble Bath, en av de senare lanseringarna i modehuset Maison Margielas Replica-kollektion. Här får du också behaglig mjukhet från kokosmjölk, ros och vit mysk.

Se mer och köp Bubble Bath här (länk till butik).

Replica Bubble Bath från Maison Margiela, ca 1 010 kr/100 ml EdT.

Replica Bubble Bath från Maison Margiela, ca 1 010 kr/100 ml EdT.

Frisören: Det här tänker vi när vi fönar ditt hår

... Light Blue – testa Alive

Den friska och sprudlande Light Blue från Dolce & Gabbana har varit den perfekta sommardoften för många i över 20 år.

Light Blue från Dolce & Gabbana.

Light Blue från Dolce & Gabbana.

Med Alive från Boss får du också noter från ros och äpple men här med en varm, sensuell och mer spännande bas bestående av sandelträ och mossa.

Du kan läsa mer och köpa Alive här (länk till Åhlens).

Alive EdT från Boss, ca 760 kr/50 ml.

Alive EdT från Boss, ca 760 kr/50 ml.

Mest läst