Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Experten: Så hittar du rätt foundation för din hudtyp

21 mar, 2023 
Foundation cc cream
På jakt efter ny bra bas? Här finns mycket roligt att välja mellan – från moderna snabbjobbade ansiktskrämer som boostar med fukt, färg och skydd, till rikare krämprodukter som trollar fram jämnare struktur och elegant matt finish i några borsttag. Vi hjälper dig att hitta din favorit.
Annons
Mineralpuder - så lägger du foundation i puderformBrand logo
Mineralpuder - så lägger du foundation i puderform

Letar du efter dina drömmars foundation? Den där basen som får huden att se ut som din, bara så mycket bättre? Vad det är kan variera. Det beror på hudtyp, hudens dagsform och den finish du vill ha.

Men att det finns något som passar dig, det är säkert. Utbudet har exploderat de senaste åren och förutom mer klassiska ­foun­dations har många upptäckt CC-crèmens fina egenskaper och det har dykt upp en ny spännande kategori: skin tints. Det här öppnar för att du kan välja bas efter behov, du kan sätta ihop en liten foundationgarderob så att du kan välja vad som passar dagen och vad du ska göra.

Våra favoriter från den senaste nyhetsskörden

Foundation på Sharon Stone.
Sharon Stone.

Det fina är att även många av de baser som känns enkla att använda ger mer effekt än man först kan tro. Man har utvecklat nya teknologier, fått fram nya pigment och hittat nya kombinationer av ingredienser. Det gör ­dagens baser mycket tunnare än tidigare, de går bättre ihop med underlaget och har nästan alltid vårdande effekt. Det senare gör gott för huden men får också and­ra fina följder. Du får lättare en snygg finish på grund av bättre återfuktning och utjämning, något som är speciellt tacksamt för en mogen hy.

Annons

Klassisk ­foundation

Vill du ha en foundation du kan jobba lite mer med så hittar du den här. I denna kategori har det också hänt mycket. Förutom att många bytt ut silikoner mot lena växtoljor och andra hudvårdande ingredienser så ger smarta pigment allt från fantastisk lyster till fräscht matt finish samtidigt som du ändå får behålla en naturlig hudkänsla.

Stila foundation

Stay All Day Foundation & Concealer från Stila är oljefri foundation som fått concealer som sällskap i locket, den senare med en underton som neutraliserar mörka nyanser. Basen har en rik formula som trots det går väldigt lätt att arbeta in och tona ut, du får täckande semimatt finish med mjuk lyster som håller hela dagen. 13 nyanser. Ca 469 kr/30 ml + 1,15 g.

Annons
YSL foundation

All Hours Foundation från YSL är en uppdaterad ­version som tjänat väl på sin nya formula med blom­extrakt. Den smälter ihop med huden, ger jämn struktur och lyckas med konststycket att bli elegant matt utan att det ser platt ut. 40 nyanser. Ca 535 kr/25 ml.

Nars foundation

Light Reflection Foundation från Nars är en hybrid med mjuka ljusreflekterande pigment och mer än 70 procent hudvårdande ingredienser. Den viktlösa formulan lägger sig så fint på huden som ser jämnare ut till struktur och ton med exklusivt glow. 36 nyanser. Ca 515 kr/30 ml.

Annons

Så hittar rätt färg till din hudton

När det gäller makeup finns nästan inga regler förutom då det kommer till färgvalet på foundation. För att få ett så söm­-löst resultat som möjligt är det avgörande att hitta en variant som matchar både din hudton och din huds underton. Med fel färg kommer din foundation att synas och av helt fel anledning, oavsett hur bra den är.

Så hur gör man? Enklast är att ta hjälp i butik men det finns några andra knep. Har du en foundation i perfekt färg men vill köpa ett annat märke kan du ta hjälp av någon av alla de så kallade ”foundation shade finders” som finns på nätet, databaser där du enkelt knappar in vad du har och vad du tänkt köpa – vips, har du förslag på passande nyans.

Vill du testa fram färgen själv är det allra bästa stället precis ovanför käklinjen. Målet? Att du knappt ska kunna ana var huden slutar och din foundation börjar. Det blir lättare att se om du testar två till tre samtidigt. Tänk på att huden ska vara osminkad, och titta i dagsljus. Osäker på underton? Det finns varm, kall och neutral där varm drar åt gyllene, kall åt rosa eller rött och neutral är en balans av båda. Osäker på vad du har? Sätt på dig en vit t-shirt och titta på huden i dagsljus. Då ser du vilka undertoner som träder fram.

Annons

CC-crème

Något av det bästa som K-­beautytrenden förde med sig är den här multifunktionella baskategorin som enkelt och snabbt dämpar allt från envisa rodnader till ojämn hudton och pigmenteringar.

Loreal Paris CC creme

Magic CC 5 in 1 SPF 20 från L’Oréal Paris är en prisvärd favorit med uppdaterad formula och design. Den jämnar ut rodnader med sina smarta gröna pigment som förvandlas till din hudton när du arbetar in den. Här finns välgörande B5 som har lugnande och barriärstärkande egenskaper och gör ­huden gott även på sikt. Ca 169 kr/30 ml.

Annons
Skin tint It cosmetics

CC+ Nude Glow Color Correcting Medium Coverage Skin Tint SPF 40 från It Cosmetics har lätt­jobbad formula med hög halt av naturliga ingredienser. På några få sekunder får den huden att se ut som efter en fantastisk ansiktsbehandling – fuktmättad, plumpad och full av lyster. Extra plus för högt solskydd och att den sitter så bra så länge. 12 nyanser. Ca 420 kr/32 ml.

Skin tint

Det här är klassisk sportcrème i modern tappning, du får en lätt och återfuktande formula med hudtonade pigment som går snabbt att få på. Då din hy kan lysa igenom blir resultatet väldigt naturligt.

Annons
Skin tint Mac

Strobe Dewy Skin Tint från Mac är perfekt när du önskar en rejäl lysterkick till huden. Den innehåller en stor dos pigment som reflekterar ljuset och får därför hudens yta att se nästan daggigt fuktig ut. Förutom pigment finns här glycerin, hyaluronsyra, sheasmör och squalane. 16 nyanser. Ca 405 kr/30 ml.

Skin tint Idun Minerals

Skin Tint från Idun Minerals är härligt fräsch och sval på huden, den veganska formulan ger lätt täckning med naturlig lyster. Här får du mineralfilter med SPF 30 samt vitaminerna C och E som är rika på antioxidanter. 6 nyanser. Ca 279 kr/ 27 ml.

Annons
Jane Iredale tinted serum

Hydrapure Tinted Serum från Jane Iredale är inkapslade mineralpigment i uppfriskande aloe vera-bas som smälter ihop när du arbetar ut den på huden. Tonen du får är så subtil att man knappt ser den och ändå minskar den rodnader och ger fräscht åter­fuktad finish. 6 nyanser. Ca 579 kr/30 ml.

Glowcrème

Här får du inga synliga hud­tonade pigment men väl hudvård och ljusreflekterande mineraler i en lättanvänd mix som fixar fin lyster.

Verso glow

Daily Glow från Verso är en vårdande ansiktscrème som jobbar långsiktigt på hudformen med C-vitamin, retinol och niacinamid samtidigt som ytan omedelbart laddas med mjuk, fräsch lyster. 1 nyans. Ca 499 kr/30 ml.

Annons
Filorga glow

Lift-Structure Radiance Ultra-lifting rosy-glow fluid från Filorga är en behagligt lätt crème för mogen hy. Den ger rosig lyster och fungerar likt ett osynligt filter, huden ser jämnare och finare ut och du får en bra dos lyster. 1 nyans. Ca 879 kr/50 ml.

Verktygsvalet

Det är inte bara formulan som avgör vilken finish din foundation ska få. Valet av verktyg du applicerar med gör stor skillnad. Många gillar att jobba med fingrarna för att du lätt får formulan att smälta in i huden. Vill du ha skirare effekt är fuktad makeupsvamp ett bättre alternativ. Önskar du mer perfekt täckande finish? Välj en lite tätare foundationborste.

Annons
Foundation borste

Ambient Soft Glow Foundation Brush från Hourglass är en investering men med god avkastning. Den får ihop din foundation med huden på ett så fint sätt utan att lämna några ränder eller penseldrag som spår, och du kommer lätt åt i alla vrår. Ca 579 kr.

Primer­effekten

En primer är som en brygga ­mellan hud och makeup. Den jämnar ut underlaget och ger bättre balans oavsett om du behöver mer fukt eller ­dämpa glans. Den hindrar huden under från att påverka basen under dagen vilket gör att din foundation sitter snyggare längre. Bra att tänka på är att du inte behöver ha en primer i hela ­ansiktet. Använd den där du vill ha effekt och lämna resten utan.

Mogen hy: Tre sätt att styla ögonbrynen påBrand logo
Mogen hy: Tre sätt att styla ögonbrynen på
Annons