Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Sommarens bästa SPF som samtidigt vårdar din hud

30 maj, 2024 
AvJessica Blockström
FotografShutterstock/TT
Bra SPF för huden.
Shutterstock/TT
Det är inte bara siffran på flaskan och konsistensen på formulan vi har att tänka på när vi väljer solskyddskräm. Även produkternas påverkan på vattenlivet är en allt ­viktigare faktor. Så hur gör du för att vara säker i solen utan att samtidigt bli en ­miljöbov? Vi guidar dig till de bästa nyheterna och smartaste tipsen som gör gott för huden men också skillnad för naturen.
Annons
Det här är SPF och så använder du detBrand logo
Det här är SPF och så använder du det

I många år har vi lärt oss vikten av att skydda huden i solen för att undvika att skada den. Det gäller att smörja sig inte bara en gång, flera gånger om dagen är rekommendationen på sommaren. Men på senare tid har det kommit rapporter som vittnar om att vår solskyddskonsumtion också har en baksida. Vissa solfilter har misstänkt hormonstörande egenskaper medan andra har visat sig påverka vattenlevande organismer negativt. Så hur löser man den ekvationen? Att vara säker i solen när hudcancer fortsätter att öka, och samtidigt inte använda produkter som skadar annat liv?

Annons

Att göra solskydd är en utmaning då de filter som används måste vara stabila. Det gör att de också bryts ner långsamt när de väl tvättats av eller du badar och de hamnar i havet.

I dag gör många märken mycket för att minska risken genom att se över innehållet, ta bort de filter som ifrågasätts, labba fram bättre och mer miljövänliga formuleringar och lägga till ingredienser som boostar solskyddet så att det inte krävs lika mycket filter. En sådan ingrediens är svenska Algica. Man ser också över allt från produktion till förpackning för att minska avtrycket.

För att hjälpa dig att hitta rätt finns det allt fler produkter som märks med symboler som lovar att man tänkt extra på naturen och framför allt den marina miljön. Dessa märkningar är bra att hålla utkik efter, men tänk också på att det inte finns något kontrollorgan för hur det fungerar, inte heller någon standard för miljöcertifiering från EU. Har du ett märke som du gillar? Kolla upp vad just de gör för att värna miljön.

Annons

Det finns också andra sätt vi själva kan bidra till ett mer hållbart sommarliv. Att skydda dig är fortfarande av största vikt. Men det går till stor del att använda kläder, hattar, sjalar, kepsar och solglasögon. Komplettera sedan med solskydd när och där det behövs. Undvik att aktivt ligga och steka i solen eftersom det kräver stora mängder solskydd. Att inte sola aktivt är dessutom så mycket snällare mot din hud. Sist men inte minst – se till att ta hand om dina gamla krämer, sprayer och mousser på rätt sätt. Återvinn tomma flaskor och burkar, och om det är produkt kvar – samla ihop och lämna in till återvinningscentralen.

En av de stora trenderna bland solprodukter är att göra dem extra hudvårdande med ingredienser du annars hittar i serum eller ansiktscremer. Vanligt är fuktgivande glycerin och hyaluronsyra men det kan också vara till exempel alger, niacinamid och milda syror. Det gör att du kan skydda huden och samtidigt jobba på problem som pigmenteringar, rodnader och känslighet. En annan trend för året är det som kallas ”dry touch”, det vill säga en formula som smälter in i huden utan att lämna ett uns av kladdighet. Här är våra favoriter att skydda huden med i sommar.

Annons

SPF till ansiktet

Bright Reveal UV Fluid SPF50 från L’Oréal Paris.
Bright Reveal UV Fluid SPF50 från L’Oréal Paris.

Bright Reveal UV Fluid SPF50 från L’Oréal Paris passar dig som vill dämpa dina pigmenteringar och minska risken för att få nya. Förutom kemiska solfilter innehåller den här lätta formulan glycerin tillsammans med niacinamid och lätt exfolierande LHA-syra. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Relief Sun SPF50+ från Beauty of Joseon.
Relief Sun SPF50+ från Beauty of Joseon.

Relief Sun SPF50+ från Beauty of Joseon är hyllad koreansk solskyddscreme som passar speciellt bra om du har en känslig hy. Här hittar du till exempel ris och probiotika som lugnar huden och ger en fräscht fuktig finish. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Derma Skin Clear SPF50+ från Nivea Sun.
Derma Skin Clear SPF50+ från Nivea Sun.

Derma Skin Clear SPF50+ från Nivea Sun är skön om du lätt får finnar då den innehåller niacinamid ihop med ett ”anti blemish”-komplex som tillsammans motverkar por­maskar, tilltäpptheter och plitor samt absorberar överflödig olja så att huden hålls fräscht matt. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Sun Ceutic SPF50+ från Dermaceutic.
Sun Ceutic SPF50+ från Dermaceutic.

Antiinflammatorisk, lugnande och reparerande är bara några av egenskaperna du får med den populära och precis omformulerade Sun Ceutic SPF50+ från salongsmärket Dermaceutic som dessutom har fuktbindande hyalruonsyra. Nytt är också att man tagit bort en rad tveksamma ingredienser för en säkrare och mer miljövänlig formula. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Supernatural Defence Tinted Rich Cream SPF30 från M Picaut.
Supernatural Defence Tinted Rich Cream SPF30 från M Picaut.

Ekologiska Supernatural Defence Tinted Rich Cream SPF30 från M Picaut är makeup, hudvård och solskydd i samma tub. Här får du mineralfilter tillsammans med lugnande extrakt från akaciablomma samt mjukgörande jojobaolja och en snyggt jämn och naturligt lystrig finish. Se mer och köp den här (reklamlänk).

SPF30 Face Fluid Cream Age Repair från Biolines.
SPF30 Face Fluid Cream Age Repair från Biolines.

Safe Sun Technology är Biolines komplex som motverkar för tidigt åldrande, pigmentfläckar och rodnader men här används också filter som ska ha minimal påverkan på den marina miljön och förpackningarna är koldioxidneutrala. I SPF30 Face Fluid Cream Age Repair finns även skydd mot blått ljus och luftföroreningar. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Tinted-Hydrating Face SPF50+ från Bondi Sands.
Tinted-Hydrating Face SPF50+ från Bondi Sands.

Tinted-Hydrating Face SPF50+ från Bondi Sands har en nästan mousseliknande kräm-formula som är skönt sval, ger högt solskydd och fukt men också har en något tonad formula som ger glow men även subtilt ut­jämnad finish på ljusare hudtoner. Se mer och köp den här (reklamlänk).

SPF till kroppen

Sun Emulsion Body SPF30 från svenska Skinome.
Sun Emulsion Body SPF30 från svenska Skinome.

I färskproducerade Sun Emulsion Body SPF30 från svenska Skinome finns inga parfymer eller konserveringsämnen, däremot Algica som boostar solskyddet, får produkten mer hållbar med hänsyn till miljön och gör den lämplig även för en känslig hud. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Sun Protection Spray SPF30 från Rituals.
Sun Protection Spray SPF30 från Rituals.

Sun Protection Spray SPF30 från Rituals är smidig mjölk du mistar över huden. Den innehåller aloe vera, alger och squalane som både boostar med fukt och lugnar. Finns i stor flaska och smart resestorlek och passar lika bra till ansiktet som på kroppen. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Sun Gel Cream SPF30 från ACO.
Sun Gel Cream SPF30 från ACO.

Sun Gel Cream SPF30 från ACO är nytt fjäderlätt solskydd för kroppen som trots att det innehåller återfuktande hyaluronsyra inte gör huden kladdig, tvärtom blir ytan behagligt len och torr. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Silky Bronze Cooling Protective Suncare Spray SPF50+ Sensai.
Silky Bronze Cooling Protective Suncare Spray SPF50+ från Sensai.

Lyxiga misten Silky Bronze Cooling Protective Suncare Spray SPF50+ från Sensai är skönt svalkande och direkt återfuktande samtidigt som den ger huden en fin lyster. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Alga Maris 50+ Spray Solaire från Laboratoires de Biarritz.
Alga Maris 50+ Spray Solaire från Laboratoires de Biarritz.

Alga Maris 50+ Spray Solaire från Laboratoires de Biarritz är mjölkigt och mjukgörande solskydd med solrosolja och kokosolja. Det ekologiska och havssäkrade innehållet kan användas från topp till tå på både stora och små. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
360 graders solskyddsspray från Comfort Zone.
360 graders solskyddsspray från Comfort Zone.

Otroligt smart är Comfort Zones 360 graders solskyddsspray som drivs med luft och gör att du lätt kommer åt överallt. Formulan är fri från alkohol, innehåller en stor andel naturliga ingredienser och har en ljuvlig doft. Den finns med både SPF30 och SPF50. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Hydrating Body Sun­screen SPF50+ från Bali Body.
Hydrating Body Sun­screen SPF50+ från Bali Body.

Aloe vera och E-vitamin bjuder det nya märket Bali Body på i sin behagligt lättsmorda Hydrating Body Sun­screen SPF50+ som också är vattenresistent och har en så kallad ”dry touch”­-formula. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons

Vad är HEV?

Har du sett att det dykt upp en ny symbol på många solskydd? Bredvid SPF och UV hittas många gånger också förkortningen HEV. Det står för high-energy visible light och kallas även för blått ljus. Det kommer från solen, precis som UV-strålarna, och kan också ­påverka huden djupt ner. Framför allt har man sett att det kan ge pigmenteringar och ojämn hudton, inflam­mationer och ökad känslighet. Men även produktionen av ­hyaluron­syra, kollagen och elastin tror man påverkas ­negativt om det blir för mycket HEV. Det är dock inte bara av ondo. Precis som ­UV-strålningen kan blått ljus från solen (inte från din mobil eller padda) i lagom dos pigga upp humöret, hjälpa till med ­sömncykeln och faktiskt förbättra minnet.

Annons