Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktips

Bästa knepet för att ta rätt mängd solskydd

30 apr, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografanna tarazevich/pexels
kvinnor vid vattnet som ska surfa
Det här kommer du aldrig glömma!
Annons
Skönhetsikonerna de senaste hundra åren - så har de sett utBrand logo
Skönhetsikonerna de senaste hundra åren - så har de sett ut

Du vet att det är viktigt att smörja in huden för att den ska vara skyddad mot solen. Men har du koll på hur mycket solkräm som egentligen behövs för att du ska få skyddseffekten som står på flaskan? Undersökningar visar att de allra flesta tar alldeles för lite. Det kan göra att ditt skydd inte ens blir hälften av vad du tror. Det ökar risken för både solskador och för tidigt åldrande.

Hur mycket solskydd ska jag ha i ansiktet?

Den rekommenderade mängden är 2 mg/cm2 hud. Det låter ju otroligt krångligt. Hur ska någon kunna veta hur mycket det är när man står där med flaskan i handen?Då är det bra att kunna det otroligt smarta knepet som kallas "tre fingers-metoden". Det går ut på att du trycker ut ditt solskydd som strängar längs med pekfingret, långfingret och ringfingret. Då får du tillräckligt stor mängd till ansiktet och halsen. Glöm bara inte att det är lika viktigt att återapplicera solskyddet några gånger om dagen. Det är något många missar och därför bränner sig.

Annons

Hur mycket solskydd ska jag använda till kroppen?

Här räcker inte riktigt fingrarna till. Tänk istället en full hand. Använder du en solskyddsspray? Då är det knepigt att hälla ut det i handen. För att du ändå ska få en bra dos kan du spraya och smörja in huden två gånger. Snåla inte utan kör ett rikligt lager båda gångerna.

Behöver jag ett speciellt solskydd till ansiktet?

Det beror på om du bryr dig om hur huden känns och ser ut. De flesta solskydd för kroppen är rikare i konsistensen vilket gör att de kan kännas lite kladdigare, lägger sig mer på ytan och kan även göra huden glansig. Satsar du istället på ett solskydd för ansiktet finns det många idag som är lika behagliga som en vanlig dagcreme. Här hittar du dessutom varianter för olika hudtyper, t ex om du vill jobba mot ålderstecken, har extra torr hy eller gärna vill ha något som mattar ner en fet t-zon. Vill du ha en extra kosmetisk effekt finns även fina färgade solskydd som ger en lätt utjämning av hudtonen.

Annons