Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Därför börjar dina produkter rulla på huden – så gör du i stället

27 jan, 2023 
heidi klum med makeup som smular på huden
Så gör du för att hudkrämer, solskydd och smink inte ska smula sig och ramla av.
Annons
Glow för mogen hy – så fixar du den perfekta lysternBrand logo
Glow för mogen hy – så fixar du den perfekta lystern

Visst är det trist när man lagt ner massor av tid på sin hudvårdsrutin och så börjar allt rulla och smula sig på huden när du smörjer in solkräm? Eller har du kanske fixat en omsorgsfull festsminkning och det bildas som små kulor på ytan när du lägger på highlighter. Så pass att det till slut ramlar av. Det här är inte så ovanligt som man kan tro. Men vad beror det på?

Därför börjar dina produkter smula på huden

Det finns lite olika anledningar till att produkter som smink och solkrämer börjar smula eller rulla på huden. Och det finns också flera saker du kan göra för att stoppa detta från att hända.

1. Var sak på sin plats

Det första som är viktigt att tänka på är att lägga på dina hudvårdsprodukter i rätt ordning. Du ska applicera den lättaste formulan först och den kraftigaste allra sist. Toner innan essence, essence innan serum, serum innan dagkräm och dagkräm innan solkräm.

Annons

2. Ha tålamod

Problemet med produkter som rullar på huden kan vara innehållet. Om du använder flera serum kanske ett är vattenbaserad och ett har en bas av olja. Då gäller det att inte vara otålig och vänta en stund innan du går på med nästa för att det första ska ha tid att tas upp av huden ordentligt. Någon minut brukar dock räcka så det handlar inte om någon jättelång väntetid.

3. Håll igenom på mängden

kvinna med många hudkrämer som kan smula eller rulla på huden

Laddar du huden med för mycket produkt så kan den inte ta emot allt. Det här är en vanlig anledning till att produkter börjar smula eller rulla. Speciellt med K-beauty trenden där till exempel essence ska läggas på i flera lager för att få så kallad glass skin. Huden blir helt enkelt mättad. Enkla lösningen? Ta lite mindre nästa gång och titta på hur huden ser ut.

Annons

4. Ta bort ytfnaset

Det kan börja rulla på huden om den helt enkelt är torr. Döda hudceller som ligger på ytan lossnar när du smörjer in dig. Du fixar det här lätt genom att peela huden. Undviker du peeling för att huden är känslig? Använd en enzympeeling, det finns många bra som passar just känslig hud. Viktigt här är att du återfuktar efteråt. Men nu kommer huden att kunna ta emot fukten bättre.

5. Kolla ingredienserna

Om det fortfarande börja rulla när du smörjer in dig kan det vara någon ingrediens som helt enkelt inte lirar med de övriga i dina produkter eller helt enkelt inte är speciellt välformulerad. Det kan vara silikoner som stökar till det, t ex i en foundation eller i en solkräm. Här behöver du jobba metodiskt för att avslöja boven i dramat. Använd dina produkter en och en så kommer du se vilken av dem som stökar till det. Det finns många riktigt bra foundations idag som inte innehåller silikon men ändå glider fint och lägger sig jämnt på huden. Samma sak med solkrämer.

Annons

6. Gör rent dina verktyg

Börjar sminket ofta att smula sig? Då kan det vara för att där är produkt kvar på penslar eller svampar. Det är inte den nya produkten du lägger på som är problemet utan den gamla som torkat och blandas i basen. Var noga med att tvätta dina verktyg. Det är viktigt både för hudens välmående och hur snyggt ditt smink ska sitta.

7. Torka av överflöd

torka av olja för att undvika att produkter rullar på huden

Använder du kanske en gua sha? Eller har masserat ansiktet med en jaderoller? Då är det vanligt att man grundar med ett serum eller en ansiktolja i riklig mängd. Skulle du lägga smink direkt på detta så kommer det att kladda ihop sig och börja rulla direkt. Torka av överflöd och om där är väldigt mycket produkt - svep snabbt av huden med ett micellärvatten.

Fem favoriter från Femina: franska skönhetsknepBrand logo
Fem favoriter från Femina: franska skönhetsknep
Annons