Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Vårens hudvårdstrender 2022

22 dec, 2021 
AvJessica Blockström Hember
Fotografalina vilchenko/pexels
kvinna som spår med kristaller
Ny säsong är på ingång med spännande trender som piggar upp rutinen och gör hudvården ännu bättre - både för dig och planeten.
Annons
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukterBrand logo
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

Snart dags att stänga igen 2021 och blicka fram mot ett nytt spännande år. 2022 är hudvård en kategori som fortsätter att växa lavinartat. Inte så konstigt om man tänker att en välvårdad hud inte bara är härligt. Det ger också ett så mycket bättre utgångsläge för att få till en snygg makeup. Det är också ett område där det händer massor, utvecklingen går i raketfart.

Hudhälsa

Istället för att fokusera på linjer och rynkor är det hudens allmäntillstånd som blir fokus. Produkter som riktar in sig på att stärka barriären är en kategori som exploderar och vi kommer se ord som fermenterat, mikrobiom, probiotika, prebiotika och postbiotika på allt från rengöringar till serum till cremer.

Hudvårdande makeup

Max Factor Miracle Pure – hudvårdande foundation

Den här trenden med makeuphybrider ligger helt i linje med jakten på den perfekta huden. Att sminket vi använder också ska göra gott för hudens yta med allt från återfuktande ingredienser till vitaminer blir allt mer en självklarhet. Max Factors nya foundation som lanseras i januari innehåller så mycket som 89 % vårdande ingredienser och känns nästan mer som hudcreme än smink. När den släpps kommer du hitta den här (reklamlänk).

Annons

Hållbarhet

Jakten på den mest miljövänliga produkten fortsätter och vi ser alltfler refiller men också andra lösningar som smart komponerade förpackningar och komprimerade produkter, till exempel rengöringskakor och hudvårdande pulver där du själv tillsätter vatten. Att satsa på bioteknologi och hållbart framtagna ingredienser är också en trend där det som är helt naturligt inte alltid är det bästa valet.

Stora kedjor jobbar också för att göra återvinning, läs till exempel mer om Kicks nya initiativ här. Men här finns många fallgropar med mycket så kallad greenwashing. Därför kommer också företagens transparens att bli allt viktigare för att vi som konsumenter ska kunna avgöra vad som är bra och vad som är BS. En väg är att certifiera sitt företag hos B-corp som tittar på hela organisationen. Idag hittar du företag som the Body Shop och Davines här men vår spaning är att fler kommer ansluta.

Annons

Heta ingredienser

Bakuchiol, CBD, niacinamide och retinol är några av de mest omtalade ingredienserna 2021. Alla dessa fortsätter sitt segertåg nästa år. Retinolet kommer i nya varianter men lägg också till C-vitamin och ceramider på listan som båda får ett uppsving på olika sätt.

Mångfald på alla plan

Izabella Scorupco är ambassadör för hudvårdsmärket Lnda

Skönhetsbranschen är en väldigt vit bransch med mestadels vita män i beslutsfattande positioner. Det är på väg att brytas ner men det stora jobbet har hittills gjorts på makeupfronten. Det lanseras fler märken av färgade, utbudet av färger har blivit större och vi ser mer mångfald och jämlikhet i kommunikationen. Men det behövs mycket mer jobb på hudvårdssidan. Nu väntar vi dessutom spänt på att man ska släppa greppet om åldersnojjan och börja visa människor av alla färger, i alla storlekar och i alla åldrar – både när det gäller makeup, hårvård och hudvård. Ett märke som går på den här linjen är norska Lnda som nyligen utsett 51-åriga Izabella Scorupco till sin ambassadör.

Kyla är hett

cryo sticks är kylande verktyg från Biologique Recherche

Om LED-maskinerna var det här årets vinnare så spår vi att nästa kommer att gå i kylans tecken. Att behandla huden hemma med iskalla verktyg har verkligen seglat upp som en trend. Det är inte heller så märkligt. Det är skönt, det är enkelt och du kan snabbt se effekt. Att sänka hudens temperatur får blodkärlen att dra ihop sig, porerna att se mindre ut och hela hudkostymen att upplevas tajtare, spänstigare och yngre. Men det kommer inte bara spännande verktyg. Även hudvårdsprodukter som sänker temperaturen är en trend.

Hudvård med helande kraft

balanserande hudvård för både kropp och själ från neal's yard remedies

Hormonernas påverkan på både humöret och huden får allt mer uppmärksamhet och det kommer produkter som hjälper oss att balansera båda delarna. Som den nya serien Women's Balance från Neal's Yard Remedies där du har allt från badbubbel till kroppskräm som lugnar en stressad hjärna och gör gott för en orolig hud. Spana in serien här (reklamlänk).

Annons