Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Hudterapeutens 3 alternativa hudvårdsknep

29 maj, 2023 
Katja Kokko, yogaprofil och hudterapeut om egna hudvårdsmärket Djusie och bästa tipsen för fin hy.
Katja Kokko är den finska yogaprofilen och hudterapeuten som gör succé med sitt holistiska tänkande och hållbar hudvård.
Annons
Marie Fredriksson - så minns vi henneBrand logo
Marie Fredriksson - så minns vi henne

Katja Kokko växte upp i en liten by i nordvästra Finland. Fritiden tillbringade hon helst på morföräldrarnas gård, nära naturen. I dag är Katja en välkänd och omtyckt profil i Finland men i tonåren såg det annorlunda ut. Hon hade få kompisar, blev mobbad i skolan och ville bara bort. 16 år gammal flyttade hon till en större stad och utbildade sig till hudterapeut. Här fick hon inte bara nya kompisar, det blev också början på hennes karriär.

– Jag älskade smink, stil och kläder redan som liten. Det var en skön kontrast mot att rida och leka i skogen. Men jag hade ingen koll på holistisk skönhet då. Det var först när jag gick min utbildning som jag blev inspirerad av aromaterapi och örter. Det kändes självklart att aktiva ingredienser i hudvård skulle komma från naturen.

Annons

Katja Kokko

Gör: Hudterapeut, akupunktör, yogalärare samt grundare av skönhetsmärkena Djusie och Yin Your Skin.

Ålder: 39 år.

Bor: I Helsingfors, Finland.

Familj: Maken Richard och shetland sheepdog-hunden Mauno.

Aktuell: Har precis släppt ansiktskoppar för huden.

Hur fick du idén att starta eget hudvårdsmärke?

– Jag hade butik och importfirma med inriktning på naturlig hudvård. Efter att i några år ha jobbat med många olika märken och testat hundratals produkter växte längtan efter att göra något eget. Jag testade ­recept hemma i köket, pluggade ekologisk kosmetikformulering och lärde mig allt om produktutveckling.

Beskriv ditt märke Djusie.

– Ett holistiskt märke med funktionell, högkvalitativ och effektiv hudvård som också sätter fokus på mental hälsa och bättre självkänsla. Produkterna gör sitt jobb på ytan men för djupare effekt behöver du dina händer. Därför är Djusie ett märke där ansiktsmassage, torrborstning och koppning ingår.

Därför ska du torrborsta huden

Varför är borstar så bra?

– Torrborstning är ett lätt sätt att själv stödja lymfsystemet som är essentiellt för vår hälsa, vårt väl­mående, hudens vitalitet och dess cellförnyelse. Om det här systemet inte fungerar kan du bli trött, svullen, plufsig och få ont.

Annons

Har din hudvårdsrutin förändrats med åren?

– Jag använder en mindre mängd produkter i dag men spenderar mer tid på min rutin. Jag torrborstar eller gör ansiktskoppning på morgonen och använder min gua sha eller masserar ansiktet på kvällen.

Har du något favoritsteg i rutinen?

– Jag spenderar alltid några minuter på att massera min rengöring över huden. Ansiktsmassage och andra manuella tekniker är favoriter då det hjälper dig att vara närvarande.

Finns det några saker du tycker man ska undvika?

– Allt som skadar hudbarriären är ett stort nej, som starka löddrande eller tvåliga rengöringar samt kraftfulla kemiska peelingar.

Vilken är den största skönhetsmyten?

– Huden är inte skild från kroppen. Vi måste ta hand om den på flera plan. Dyra krämer och serum kommer inte att göra mycket om det sympatiska nervsystemet har gått på högvarv under för lång tid. Vi behöver prata mer om de fysiska effekterna av stress på vår hälsa och vår hud

Annons

Du har förenat två av dina passioner i dina märken, yoga och hudvård. Vad kom först?

– Passionen för hudvård har jag haft sedan jag var 16 år men yogan blev början på en livslång resa. Jag började yoga när jag var väldigt olycklig och den förde in en glädje i livet. Under samma period hade jag stora problem med min matsmältning och fick ett intresse för näringslära. Så småningom började jag förstå det holistiska sättet att se på hälsa och välmående. På ett helt naturligt sätt tog det mig till en annan nivå även när det gäller hudvård.

Du har många järn i elden hela tiden. Hur gör du för att orka?

– Jag kompromissar aldrig med min sömn och arbetar aldrig sent på kvällen. Jag försöker ta mikro­pauser varje dag där jag helt drar mig tillbaka från jobb och är fullt närvarande i stunden.

Katja Kokko: Tre favoriter från egna hudvårdsmärket Djusie

1. Rengöringsolja för ansiktet

Rengöringsolja för ansiktet, Djusie Liquid Silk Perfect Cleansing Oil.

Liquid Silk Perfect Cleansing Oil är en len rengöringsolja som förutom att ta bort både smuts, solskydd och vattenfast smink är ljuvlig att massera över huden. Ca 349 kr/100 ml.

2. Ansiktsborste för torrborstning

Ansiktsborste för torrborstning, Djusie Facial Brush.

Face Brush är skön både i handen och på huden och väldigt enkel att använda, gjord av hållbart ­framtagna material. Ca 425 kr.

3. Ansiktsvatten som ger lyster och fukt

Ansiktsvatten lyster fukt, Djusie Acid Bloom Balancing Essence.

Acid Bloom Balancing Essence är syrligt ­doftande vatten som ger fukt på djupet ­samtidigt som ytan får fin fyllighet och härlig lyster. Ca 395 kr/100 ml.

Annons

Katja Kokkos bästa tips för en välmående hud

1. Regelbunden ansiktsmassage eller koppning tillsammans med torrborstning av ansikte och kropp.

2. Prioritera god sömn och undvik att äta mat sent på kvällen eftersom det kan göra det svårare att sova. Varm, kokt mat är att föredra eftersom det underlättar för matsmältningen och främjar en hälsosam hud.

3. Försök att få balans i din träning mellan styrka, kondition och avslappning. Det hjälper till att få nervsystemet i balans och är även fördelaktigt för det mentala välmåendet. Om kroppen går på högvarv hela tiden kan inte fibroblasterna utvecklas ordentligt och därmed skapa kollagen. Det syns på en slappare, glåmigare och plufsigare hud.

Annons