Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Kosttillskott för starkare hår och naglar – fungerar det?

30 aug, 2021 
AvAino Oxblod
FotografJordan Strauss / INVISION / TT
Att äta kosttillskott för att få starka hår och naglar är något som blivit allt vanligare de senaste åren.
Men fyller gummibjörnarna, sugtabletterna och klubborna med vitaminet biotin i egentligen någon funktion?
Meningarna går isär i läkarkåren.
Annons
Så får du starkare naglar – fem tipsBrand logo
Så får du starkare naglar – fem tips

Vi har alla sett reklamerna – modeller, influencers och världsstjärnor som alla hyllar olika typer av kosttillskott för att få starkare hår och naglar, ofta i form av godis eller sugtabletter. Gemensamt för tillskotten är att de innehåller B-vitaminet biotin, som ska hjälpa mot sköra naglar och håravfall.

De senaste åren har det blivit allt vanligare bland främst kvinnor att äta biotin som kosttillskott, och bara under 2021 kan man se en stor ökning i Google-sökningar på ämnet.

Men behöver man verkligen äta kosttillskott för att få starkare hår och naglar, och gör det så stor skillnad som många tror?

Biotin – behöver man äta tillskott?

Inte riktigt, menar New York-baserade dermatologen Dhaval Bhanusali i en intervju med Allure. De allra flesta får i sig den biotin de behöver genom sin vanliga kost.

Annons

– Biotin finns generellt i de flesta dieter – kött, fisk, ägg, frön, nötter och grönsaker som sötpotatis och spenat är alla vanliga källor till biotin, säger Dhaval Bhanusali.

Dermatologen Nancy Samolitis håller med, och menar att inte ens veganer bör behöva äta biotin-tillskott.

– Även om man är vegan så finns det alternativ. Det finns vitaminer som folk faktiskt har brist på, men biotin brukar inte vara en av dem.

Rekommenderat dagligt intag för biotin ligger på mellan 30 och 100 mikrogram. Ett ägg innehåller 10 mikrogram biotin. Kosttillskott å andra sidan har ofta en högre koncentration av ämnet än det rekommenderade dagliga intaget – vilket inte alls behöver betyda att det får mer effekt. Bhanusali förklarar att kroppen bara gör sig av med överflödet på naturlig väg, genom att man kissar ut det.

Läkarnas åsikter går isär om biotin

Dermatologen Dennis Gross menar att meningsskiljaktigheterna kring biotin-tillskott bottnar i att det aldrig har gjorts en klinisk studie på dess effekt.

Annons

– Däremot finns det en stor mängd anekdotisk data från personer som menar att det verkligen har hjälpt deras hårväxt.

Men om man letar efter något som kan hjälpa mot håravfall, eller som kan göra håret och naglarna starkare och friskare, så är det viktigt att först undersöka varför man har problem med sköra naglar och hår – det behöver inte ha med biotinbrist att göra överhuvudtaget.

– Man kan ha hypotyreos, man kan ha lupus, man kan ha järnbrist, man kan ha zink-brist, man kan ha brist på D-vitamin, menar Samolitis och fortsätter:

– Jag rekommenderar alltid att kolla upp håravfall hos en dermatolog för det är väldigt viktigt att sätta en korrekt diagnos.

Annons