Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Lårskav, plitor på armarna och strawberry legs – så slipper du de vanliga hudplågorna på sommaren

30 apr, 2024 
Får du problem med knottror, sveda och prickar på huden på udda ställen under sommaren? Vi tipsar om knepen och produkterna som hjälper.
Annons

Skaver sommaren? Det finns några klassiska hudproblem som för många uppstår när värmen sveper in samtidigt som vi har mindre kläder på oss. Och nu menar jag inte solbränna. Kanske har du märkt att det blir irriterat och skaver på lårens insidor, att det dykt upp små svarta prickar efter rakningen av benen eller plötsligt sett att det sitter ett helt koppel med knottror på undersidan av armarna. Alla de här sakerna är vanliga problem som drabbar många. Men det går att både förebygga och bli av med. Vi har tipsen som gör årstiden behagligare och håll huden mjuk och jämn utan varken skav eller knottror.

Tre vanliga hudproblem på sommaren

    Scrolla vidare i artikeln för att läsa vidare om dessa fenomen samt vad du kan göra åt dem:

  • Lårskav
  • Keratosis Pilaris
  • Strawberry Legs

Lårskav

Älskar du att ha fina klänningar och korta kjolar på sommaren men undviker det för att det skaver och svider på låren? Du är verkligen inte ensam.

Vad är lårskav?

Lårskav är ett vanligt problem den här tiden på året. Kombinationen fukt och värme påverkar huden och när innerlåren hela tiden gnids mot varande uppstår det en irritation som kan bli riktigt jobbig.

Annons

Så slipper du lårskav

Det finns flera saker som får huden här att glida mer lätt och utan att irritera. Ett är att använda cykelbyxor eller underkläder med extra långa ben som under kjolen som skydd. Det här kan dock kännas varmt och klibbigt när det är högsommarvärme. Då finns en smart produkt att testa, ett stift som du drar över huden för att få bättre glid och undvika friktionen. Det kan du dessutom stoppa ner i väskan för att ha till hands när du behöver. Gillar du inte att det känns glidigt på huden? Talk eller kroppspuder är också ett alternativ.

2 favoriter som förhindrar lårskav

1. Move Anti Chafe Balm från the Skin Agent är ett smidigt, kladdfritt och återfuktande stift som minskar friktion och lugnar huden. Det finns i två storleker, bland annat ett mindre stift som är perfekt i handväskan. Läs mer och köp det här (reklamlänk).

move anti chafe balm från the skin agent

2. Milt doftande Dry & Fresh Powder från nya märket Womn är talkfritt, veganskt och passar fint även att använda på låren för att undvika skav. Läs mer och köp det här (reklamlänk).

Annons
Dry Fresh Powder från Womn

2. Keratosis pilaris

Kärt barn har många namn och så även keratosis pilaris. Om du inte hört det tidigare kanske kycklinghud låter mer bekant.

Vad är keratosis pilaris?

Det här hudproblemet är vanligt och många har det faktiskt utan att de kanske märkt av det. För de här knottrorna varken kliar eller gör ont. De syns ofta på undersidan av armarna och låren men kan också dyka upp på kinderna. Huden känns ojämn, torr och kan ibland också vara röd. Det kan bli extra tydligt när vi börjar bära lättare kläder och visar mer hud men är faktiskt ett tillstånd som är mer vanligt på vintern.

Annons

Så slipper du keratosis pilaris

Det finns en sak du inte absolut ska undvika att göra när du har keratosis pilaris och det är att försöka klämma ut det som finns i knottrorna. Du kommer bara förstöra huden och i värsta fall orsaka ärrbildning istället. Den goda nyheten är att det idag finns flera sätt som du kan pröva för att bli kvitt knottrorna. Svaret är exfolierande enzymer eller någon typ av syra som löser upp de här talgpluggarna, gärna både i duschtvål och i bodylotion. Det kan vara AHA- , BHA- eller PHA-syra men också en mix vilket förbättrar återfuktningen.

3 favoriter som hjälper mot keratosis pilaris

1. Lyxiga Retexturing Treatment från Exuviance är klassisk kroppskräm med AHA och PHA som mjukgör, exfolierar och ger huden fin lyster. Läs mer och köp den här.

2. Från plånboksvänliga Q&A kommer AHA Exfoliator Body Scrub som kombinerar AHA-syra med naturliga peelingkorn i en behaglig kräm. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
AHA exfoliator body scrub från Q&A

3. Formulerad för att hjälpa mot grov, knottrig och torr hud är SA smoothing-serien från Cerave där du hittar både mild flytande tvål och mjukgörande kräm som passar lika bra till ansiktet som på kroppen. Här mixas salicylsyra och urea med bland annat hyaluronsyra och ceramider. Läs mer och köp dem här. (reklamlänk)

SA Smoothing Cleanser från Cerave

3. Strawberry legs

Har du fått små svarta prickar på benen? Då kan det vara det som kallas ”strawberry legs”.

Annons

Vad är "strawberry legs"?

Namnet kommer från att prickarna liknar fröna på jordgubbar och du kan få det att flera anledningar, allt från gammal brun utan sol som sitter kvar till inflammation i hårsäcken.

Så undviker du "strawberry legs"

Strawberry legs ser inte så kul ut men den goda nyheten är att du kan göra något åt det. Det första steget är att exfoliera huden regelbundet för att bli av med döda hudceller och gammal smuts, smörj alltid in huden efter det och använd gärna en bodylotion som har lite syra i sig. Det gör inte bara huden len utan förebygger också att nya prickar bildas. Här fungerar samma produkter som till keratosis pilaris.

Rakar du benen är det viktigt att du ser till att huden är uppvärmd innan du börjar, till exempel i duschen, och att du byter blad ofta för att minska risken för inflammation. Ska du använda brun utan sol? Kyl huden innan du börjar så drar hårsäckarna ihop sig och du undviker att det blr svarta prickar av din bus.

Annons

4 favoriter som minskar risken för "strawberry legs"

1. Parfymfria Resist skin revealing body lotion with 10% AHA från Paulas Choice har lätt exfolierande effekt som dämpar solskador men också motverkar knottror och prickar på benen. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

skin revealing body lotion aha från paulas choice

2. Håll rakbladen fräscha genom att byta ofta och låta dem torka ordentligt, hos Estrid kan du prenumerera på nya blad och få hem smidigt i brevlådan. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons
estrid rakhyvel

3. Smidigare glid för din rakhyvel blir det med Melles lyxiga rakgel Soothing Shaving Balm i smidig pumpflaska. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

soothing shaving balm från melle

4. Smart serverat är Deodocs stift mot inåtväxande strån och döda hudceller som du använder efter rakning eller annan hårborttagning. Läs mer och köp det här (reklamlänk).

Annons
ingrown hair exfoliator från deodoc
5 sätt att bevara din hårfärg i sommarBrand logo
5 sätt att bevara din hårfärg i sommar
Annons