Femina listar: Vårens skönhetstrender 2021

Vårens skönhetstrender 2021

Våren 2021 vårdare vi vår hud från insidan och ut.

Shutterstock

Hudvårdande ingredienser att ha koll på

Det är i det bakterietäta mikrobiomet på hudens yta som det händer, vilket ger stort eko i hudvården. Förutom att hålla bakterierna glada med pre-, pro- och postbiotika handlar mycket om att med olika ingredienser sända signaler som stimulerar produktionen av lyckohöjande hormoner. I studier har det visat sig ge en mer välmående hy, något som kallas emotional cosmeceutics. Ett sådant framgångsrikt ämne är den icke beroendeframkallande varianten av cannabisoljan. Den har liknande effekt på huden som choklad har för humöret. Spännande märken att hålla koll på är svenska Mantle och sydafrikanska Dr K Dermal Health. The Calm Balm från Mantle är en multiprodukt som återfuktar och vårdar. Här hittar (reklamlänk från Adtraction) du den.

The Calm Balm från Mantle och Repair & Protect Night Shield från Dr K Dermal Health.

Biohacking hjälper huden från insidan

Liquid Life Radiance från pH Formula och Perfectly Purple från Innocent.

Att försöka optimera huden från insidan med så kallad biohacking är en trend som växer och det finns flera sätt. Ett är att få in välgörande cocktails via fillers och syretryck, ett annat att med ett serum stimulera den egna produktionen av viktiga ämnen, till exempel D-vitamin. Det går också att biohacka via magen, en kategori som fullkomligt exploderar. Bland de senaste nyheterna finns Innocents juice Perfectly Purple med granatäpple, hallon, äpple och rosenvatten plus en hel familj av hudälskande B-vitaminer samt pH formulas ­veganska skönhetsshot Liquid Life Radiance som förbättrar lystern med hjälp av karotenoider, ­vitaminer, mineraler och hyaluronsyra.

Fokus på händerna

Disinfection Mousse från Skincity och Nourish Hand Mask från Reserol.

Först var det ansiktet, sedan hårbotten och nu är det händerna som får sin alldeles egna rutin. Den här våren ser vi massor av målinriktade produkter och speciallösningar som hjälper oss att hålla dem både rena och lena trots intensivt tvättande och spritande. Hos Skincity finns antiinflammatoriska Disinfection Mousse, som finns här (reklamlänk från Apprl), och som tar hand om bacillerna och Reserol släpper äntligen sin härliga Nourish Hand Mask med bland annat reparerande morotsolja som gör magi medan du sover.

Vi slimmar hudvårdsrutinen

Serum de Beauté från Gucci och Healthy Glow Tinted Gel-Cream från Clarins.

Den asiatiska traditionen med 14 steg kan vara svår att få in i vardagen. Skönt då att trenden går mot en mer slimmad rutin och det är hybriderna som löser det. Förutom hudvård med flera funktioner i en kommer nu produkter som är rejält hudvårdande och ger makeupeffekter på samma gång, kika till exempel på Guccis Serum de Beauté, som du hittar här (reklamlänk från Adtraction), och Healthy Glow Tinted Gel-Cream från Clarins, som finns här (reklamlänk från Adtraction).

Fokus på ögonmakeup

Rodartes fina look.

Rodartes fina vårlook.

Rodarte via Bestimage

Vare sig du bär ansiktsmask eller inte så har fenomenet satt ögonen i fokus. Förutom eyeliner i alla möjliga versioner så släpper vi de supertäta mörkläggningsfransarna och satsar på lång och elegant svepande franslook i stället, ett snyggt sätt att öppna upp blicken. Nya innovativa fransserum hjälper naturen på traven men det finns också många nyheter på mascarahyllan där fiffigt utformade borstar gör att du kommer riktigt nära fransrötterna, får färg på minsta lilla strå och kan stretcha formulan långt ut på topparna. Spana till exempel in Isadoras konformade Nature Enhanced Lenght Mascara (här (reklamlänk från Adtraction)), Byredos finkalibrerade Space Black Mascara och Sweed Lashes kamvariant Lash Lift Mascara (här (reklamlänk från Adtraction)).

Nature Enhanced Mascara från Isadora, Space Black Mascara från Byredo och Lash Lift Mascara från Sweed Lashes.

Nude är färgen på allas läppar

Rouge Dior från Dior.

Jordiga 90-talstoner inspirerar på allt från ögonlock och läppar till det vi sveper över kinderna. Nyanserna får gärna gå ton i ton men välj olika texturer för att ge liv till looken.

Så hur man väljer rätt ton? Här är tips från Tanja Cassandra Balsgaard, en av Diors internationella ProTeam-makeupartister:

  • För att neutralisera din naturliga läppton utan att det blir för blekt mot huden, välj en färg som är något mörkare än din hud. Det lyfter fram läpparna och ger dem definition.
  • Titta på undertonen i din foundation. Är den åt det kalla/rosiga hållet blir det fint att måla läpparna i en naturlig nyans med lite mer rosa pigment. Det kommer att framhäva din hud på ett fördel­aktigt sätt. Är undertonen varm, gul eller oliv blir mer gyllene pigment bättre.
  • Matcha pigmenten på ditt nudefärgade läppstift med ditt rouge. Har du kallare toner på kinderna? Välj en mer rosig nude. Har du varmare toner som korall eller persika väljer du i stället varma bruna naturfärger till läpparna.

Testa nudetrenden med Rouge Dior från Christian Dior. Här hittar (reklamlänk från Adtraction) du läppstiftet.

Drömlika konsistenser

Paint Pots från Mac Cosmetics.

Fjäderlätta texturer, flytande pigment och filter­liknande egenskaper – den här våren kan vi se fram emot makeup som närmar sig science ­fiction-nivå. Kolla på Byredos nyligen lanserade Eyeshadow Palette eller MAC:s nya färger i högpigmenterade Paint Pots som landar under tidig vår. Här hittar (reklamlänk från Adtraction) du dem. Det här är ögonskuggor som är superlätta att använda, får dina ögonlock att se jämnare ut och sitter i timmar utan att röra sig ur fläcken.

Fokus på luggen

Luggen är i fokus i vår.

Alla sorters lugg är rätt våren 2021.

Björn Axén

Rama in ansiktet med en lugg, en av vårens allra starkaste trender. Tänk allt från klassisk gardinvariant och naturligt lockig till supermodern så kallad money piece där luggpartiet framhävs på olika sätt.

– Money piece är en detalj som passar alla, här kan man leka med allt från några extra täta slingor i luggen till en modig grön eller blå blockfärg som ramar in ansiktet, förklarar Valeria Egusquiza, top stylist på Björn Axén.

Lek med hårfärgen

Det händer mycket kul på hårfärgsfronten och det är hemmakarantänen som fått inspirera med lekfullhet och punkig allt går-attityd. Här experimenteras det med block i blått, grönt och gult eller vackert skira akvarell-liknande nyanser som ärgat grönt, silverlila och klorblått. Man använder kontraster för att skapa livfullhet, det kan vara en mörkare bottenfärg i ett annars blont hår men också att lägga mörkt mot ljust för att lyfta fram luggen.

Naturlig textur

Legendary Amazon Oil från Rahua och Dry Spray Texture & Volume från Björn Axén.

Rakt eller krulligt, lite fall eller mjuka lockar – oavsett hårtyp är en av säsongens roligaste trender att jobba med och framhäva det du har i stället för att försöka tämja naturen. Bästa utgångsläget får du om din frisör skräddarsyr formen. Då kan du enkelt fixa till det hemma med stylingprodukter som lyfter fram ochsnyggar till strukturen.

Välj stylingprodukter som lyfter fram och snyggar till strukturen, som en fetare produkt till lockarna, till exempel Legendary Amazon Oil från Rahua, som finns här (reklamlänk från Adtraction), eller torr texturspray för att ge stuns i platt hår, som Texture & Volume Dry Spray från Björn Axén. Den finns här (reklamlänk från Adtraction).

Läs mer:

Årets första skönhetstrend 2021: citronen

Rihannas bästa skönhetsknep

Hudterapeutens 7 tips för stressad hy