Marina Kereklidou.

pr
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hy
0:57

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina: smink för mogen hy

(0:57)

Slå på ljud

Den hyllade designern och stylisten Marina Kereklidou sticker ut i vimlet med sin personliga stil. Hon är inte rädd för att ta ut svängarna och prova nya saker, oavsett om det är formen på frisyren, snittet på kläderna eller färgen på glasögonen.

Marina växte upp i Småland och Stockholm men bodde i Thessaloniki som tonåring. Det var i Grekland intresset för mode och stil uppstod.

Marina ­Kereklidou

Gör: Creative director på Synsam.

Ålder: 52 år.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: Inspirerar ständigt med sin stil både på Instagram och på röda mattan.

– Som för många andra blev det mer aktuellt under tonåren. Jag var dock konstnärligt lagd redan som barn. Det märkliga var att bestämma sig för att det var ett yrke och något jag skulle jobba med.

Vad har varit det bästa med ditt yrkesval?

– Jag har haft väldigt mycket skoj och tycker alltid att det är kul att gå till jobbet. Samtidigt blir man väldigt mycket sitt jobb när man arbetar med något kreativt. Det blir ens identitet och det gör att jobbhjärnan är på konstant på ett eller annat sätt.

Vad betyder hår och makeup för stilen?

– Mycket. Du får ett uttryck, pricken över i. Det ­roliga med att leva i dag är att det inte finns en dikterad stil, vi får vara individer.

7 brasilianska skönhetsknep som gör dig snyggare än någonsin

Hur viktig är hudvården?

– Den har vuxit på mig. Jag märkte att det kom rynkor och linjer och har därför blivit mer noga med min rutin. Jag sminkar alltid av mig på kvällen och använder ansiktsvatten så det inte ligger något kvar på ytan. Jag har börjat med ögoncreme och masserar huden med olja. Sista steget är en ansiktscreme som motverkar ålderstecken.

Använder du några redskap?

– En roller jag kör med över käken där jag har mycket stress.

Marina Kereklidou.

Marina Kereklidou.

pr

Hur väljer du produkter?

– Jag pendlar mellan Emma S. och Shiseido, båda gedigna märken med bra ingredienser. Det får inte vara för krångligt, jag är praktiskt lagd.

Något du alltid har med dig?

– Läppbalsam i alla väskor och byxor. Favoriten är Grapefruit från Burt’s Bees som både är bra och fin.

Lägger du ner mycket tid på looken till vardags?

– Jag är ganska jordnära, går aldrig in och piffar mig under dagen. Det kan vara svårt att tro om man kollar min Instagram där det är väldigt tillrättalagt. Men till fest tycker jag det är otroligt roligt att klä upp mig. Då lägger jag också gärna mer krut på makeupen.

Hur vet du vad du passar i?

– Jag kollar på bilder av mig själv. Det är till exempel så jag ser hur jag ska korrigera läppkonturen och få den symmetrisk. Det kan jag inte se i spegeln.

Bästa budgettips?

– Unna dig det du vill ha när det handlar om hudvård och makeup men använd upp dina produkter innan du köper nya.

Har du något snabbt partytrick?

– En slickad frisyr kombinerad med hög hästsvans eller ballerinaknut på toppen är det som räddar mig om jag har en dålig hårdag eller inte tvättat håret.

Vad gör du när du vill unna dig något?

– Jag är inte så mycket för att gå på behandlingar men kör gärna ansiktsmasker. Det är också perfekt när jag reser, att stoppa ner en arkmask i resväskan.

Hur ser du på att förändra sitt utseende mer ­permanent?

– Naturen är väldigt bra på att skapa balans. Går man tillbaka till sin egen hårfärg kommer de egna färgerna fram väldigt vackert men det gäller även balansen i ansiktet. Mina kinder är i harmoni med min näsa. Börjar man mixtra med det kan det se konstigt ut. Jag lägger dock ingen moralisk aspekt i att man skönhetsopererar sig. Men titta på en blomma. Finns det något du skulle vilja förändra på den?

5 skönhetsknep som franska kvinnor älskar

4 sköna favoriter

1 Snabbfix

Ultimate Experience Curler från Björn Axén.

Ultimate Experience Curler från Björn Axén.

Ultimate Experience Curler från Björn Axén gör att det går snabbt att fixa håret. Den blåser kall luft på locken innan man ­släpper, vilket får ­formen att hålla. Ca 1 799 kr.

2 Täckande

Armanis Maestro Fusion foundation.

Armanis Maestro Fusion foundation.

Jag har använt Armanis Maestro Fusion foundation i många år. Den täcker utan att bli kompakt vilket gör att man behåller hudkänslan. Ca 710 kr.

3 Lyx

Snail Bee Ultimate Hydragel Eye Patch från Benton.

Snail Bee Ultimate Hydragel Eye Patch från Benton.

pr

När jag ska lyxa till det använder jag Snail Bee Ultimate Hydragel Eye Patch från Benton under ögonen. Ca 360 kr/60 st.

4 Vårdande

Retinol Facial Oil från Emma S.

Retinol Facial Oil från Emma S.

Lennart Durehed

Emma S. gör prisvärd och samtidigt lyxig hudvård. Jag använder allt från Cleansing Oil och Jasmine Facial Toner till Ultimate Eye Cream, Ultimate Night Cream och Retinol Facial Oil. Från ca 159 kr.

Bästa frisyrerna för tunt hår efter 50

Marinas bästa skönhetstips

1.Våga testa nya saker när det gäller makeup. Du kan till exempel hitta inspiration i olika epoker. Just nu är jag själv inne på filmstjärnelook à la 40-tal med en nutida twist. Jag ger den mer ”edge” med den röda läppen, här är Dior Rouge i 999 perfekt. Love it!

2. Jag tvättar inte håret för ofta. Två gånger i veckan är bäst. Mitt hår har så mycket volym så att det tar en dag innan det lägger sig till rätta och tredje dagen är det bäst!

3. Jag böjer ögonfransarna även när jag inte sminkar mig för att öppna upp ögat och låta ljuset falla in.

4. Om jag ska flyga lägger jag på extra lager med fuktcreme och dricker en Resorb eftersom jag torkar ut så i luften.

5. Jag använder mig av tonade glasögon, så kallad gradalglas eller beauty eyes. Då behöver man inte sminka ögonen om man inte vill. I mitt senaste byte av glas blev det ett rosa glas till en rosa båge från Celine.

Makeup: Tuija Valén.