Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

20 misstag nästan alla gör när de sminkar sig

15 jun, 2021 
AvVeronica Henriksson
Äldre kvinna backstage på modevisning
Väljer fel nyans på foundation och går loss med solpuder... Det är bara några av alla sminkmissar många gör. Vi har samlat listan på de vanligaste misstagen många gör när de applicerar makeup.
Annons
TV: Se 10 misstag nästan alla gör när de sminkar sigBrand logo
TV: Se 10 misstag nästan alla gör när de sminkar sig

Att lägga makeup kräver sin teknik, men smink gör det också möjligt att leka konstnär och ta fram sin inre Picasso. Däremot finns det många missar som är lätta att göra. Vi har samlat listan på misstagen många gör när de applicerar makeup.

Slarvar med hudvården

Ingen makeup kommer att sitta bra om du inte preppat huden ordentligt! Se till att huden är ordentligt återfuktad innan du applicerar ditt smink. Ha också i huvudet att produkterna ska appliceras efter konsistens – från tunn till tjock! Till exempel toner, serum, ansiktskräm, spf.

Anpassar inte foundation

Det går att anpassa foundation efter vilken täckning du önskar och även efter vilken hudtyp du har. En torr foundation funkar inte kanon med en torr hud och en foundation med megalyster kanske inte är optimal för en fet hud. I dag kryllar det av foundations med hudvårdande egenskaper.

Modell på visning
Tänk på att huden ska vara ordentligt återfuktad!

Blendar inte ögonskugga

Oavsett om du går för en ordentlig sotning eller bara vill ha en dov skugga på locket är det viktigt att sudda, sudda, sudda för att inte riskera skarvar mellan färgerna på ögonskuggan. Ha alltid en något större och fluffigare ögonskuggsborste som du kan blenda med.

Annons

Skippar primer

En primer får inte bara makeup att sitt bättre, utan skapar också en jämn och slät canvas att applicera din makeup på. Primer finns i många olika varianter och går att anpassa efter önskemål. Mer lyster, matt panna, fukt i stora lass eller släta ut fina linjer. Vilken variant önskar du?

Går loss med puder

Puder är en bra produkt för att matta ner blanka partier eller för att sätta sminket på plats. Men tänk på att det går åt ytterst lite produkt! Dutta borsten i dosan, skaka försiktigt av överflödig produkt och applicera sedan med lätt hand i ansiktet. För mycket puder gör lätt att huden ser torr ut, och är inte speciellt smickrande för fina linjer.

Skippar rouge

Rouge är den perfekta produkten för att skapa en frisk look. Några dutt med produkten gör stor skillnad.

Två modeller med naken hud backstage på visning
Ingen tackar nej till läcker lyster.

Missar setting spray

Är du ingen stor sminkfantast kan setting spray kännas överflödigt, men för den som gillar att gå all in med makeup är en setting spray perfekt eftersom att den låser in sminket. Dessutom finns även setting spray i många olika varianter, som glow, återfuktande eller matt finish.

Annons

Använder för mörk bronzer

En bronzer, eller solpuder som det också kallas, bör alltid vara en eller två nyanser mörkare än din hudton. Försök också att matcha med din underton! Blir du osäker på vilken som passar dig är det alltid bäst att rådfråga butikspersonal.

Använder bara bronzer på kinderna...

Nej, nej, nej! Tänk på att applicera solpuder som en trea: tinning, kindben och käkben. Och glöm inte att gå ner en bit på halsen för att inte riskera en brun kant.

...eller använder bronzer i hela ansiktet

Ett solpuder ska ge illusionen av ett solkysst ansikte och genom att applicera solpuder i hela ansiktet är det lätt att effekten blir något överdriven (och väldigt dammig). Som sagt – tänk en trea!

Tvättar inte sminkborstarna

Makeupborstar är ett mysigt hem för bakterier så därför är det viktigt att tvätta borstarna – ofta! Egentligen bör du tvätta dina borstar efter varje användning, men vi är alla människor... Får du till det varje eller varannan vecka är det toppen. Det finns också rengöringar i sprayform som snabbstädar borstarna.

Bella och Gigi Hadid
Systrarna Hadid i enkel bas med snygg rouge.

Glömmer öron och hals

Missa inte att dra ut foundation och puder även på öron och hals för att få ett sömlöst resultat!

Annons

Sotar inte under ögat

När du använder ögonskugga är det supersnyggt att också använda en tunnare ögonskuggsborste och försiktigt dra under ögonen också för att få en enhetlig look.

Drar i ögonlocket vid applicering av eyeliner

Sluta dra i ögonlocket – omedelbart! Det gör varken linjerna rakare eller resultatet bättre. När du väljer eyeliner är det först viktigt att hitta en eyeliner som trivs med. Föredrar du flytande, dip eller kajal? När du applicerar liquid eyeliner är det bra att kolla rakt in i spegeln och jobba i små steg. Du behöver inte dra hela linjen i ett svep! Vill du göra en vinge är det bra att börja med själva vingen. Tänk att eyeliner-linjen ska vara en förlängning på kanten av din nedre fransrad. Dra en linje rakt upp till önskad längd på vingen och dra sedan eyelinern tillbaka mot övre fransraden för att markera hur tjock du vill att vingen ska vara. Sedan en linje längs hela övre fransraden.

Annons

Har fel nyans på foundation

Det är tråkigt att kasta pengar i sjön på en foundation som inte passar. Tänk på att en del foundations kan oxidera, det vill säga blir mörkare på huden. Därför är det viktigt att ta hjälp i val av nyans. Många butiker erbjuder också tester så att du kan prova hemma i lugn och ro.

Struntar i spf

Det finns ingen anledning att skippa solskyddsfaktorn. Punk! Solskyddsfaktorn är det sista steget i din hudvårdsrutin på morgonen och precis som annan hudvård går det utmärkt att anpassa solskyddsfaktorn efter din hudtyp.

Modell med röda läppar
Glöm inte lipliner när du använder läppstift!

Glömmer lipliner

Lipliner är en underbar produkt som inte får läppstiftet att blöda, det vill säga att flyta ut längst läpparnas kanter. Det går även att applicera lipliner på läpparna för att förstärka färgen på läppstiftet. Läppennor finns i både färg genomskinliga.

Annons

Borstar inte brynen

Innan du målar brynen är det viktigt att kamma igenom ögonbrynen för att få bort eventuell smuts eller makeup från din bas!

Använder en gammal mascara

En mascara har, precis som alla andra makeup-produkter, ett bäst före datum. Ofta håller en mascara i sex månader. Tänk på att inte pumpa in luft i hylsan. Det gör att mascaran torkar snabbare, vilket i sin tur gör den svårare att applicera på fransarna och en torr mascara gör också att mascaran har en tendens att smula på fransarna.

Foto: TT

Annons