Det är överläkaren Anders Hansen som i ett inlägg i Svd Perfect Guide, skriver om rönen. Han hänvisar till en forskningsundersökning, där ett 20-tal individer i 60-årsåldern under tre månader genomgick en behandling.

TV: Så föryngrar du huden med tio år
1:03

Efter reklamen: TV: Så föryngrar du huden med tio år

(1:03)

Slå på ljud

Efter testperiodens slut togs prover från ”icke solbelyst hud”, det vill säga skinkan, som analyserades av forskare. Resultaten jämfördes med liknande hudprover som tagits innan behandlingen drog i gång.

Skönhetsredaktören: Här är mina 5 bästa ögonkrämer

”Forskarna tittade på hur tjocka olika hudlager var, hur mycket kollagen (ett protein som ger stadga i olika typer av vävnad) och hur mycket mitokondrier, ett slags ”kraftstationer” i kroppens celler, som hudcellerna innehöll. Allt detta är sådant som påverkas i huden när vi åldras”, skriver Anders Hansen.

Forskarna upptäckte att testpersonernas hud hade blivit hela tio år yngre under behandlingsperioden.

Vad var det då för magisk behandling som testpersonerna fick genomgå?

Jo, det var något så enkelt som fysisk aktivitet. Anders Hansen skriver i Svd Perfect Guide att de personer som genomgått behandlingen hade ägnat sig åt en fysisk aktivitet två gånger i veckan. Det handlade inte om speciellt hård träning, utan snarare 30 minuters cykling eller löpning som gjorde testpersonerna svettiga och andfådda – men inte helt slutkörda.

Enligt Anders Hansen finns det inga kosmetiska preparat som kan uppnå samma resultat:

”Effekten på huden var på en nivå som inga krämer någonsin kommer i närheten av, oavsett hur avancerade de kan verka i kvasivetenskapliga reklaminslag. Om en kräm kunnat förändra till denna grad hade du för övrigt känt till det, den hade nämligen varit oerhört hårt marknadsförd.”

Johanna Lind Bagge: Skönhetsmisstaget du bör undvika

Han poängterar hur viktigt det är med fysisk aktivitet för hela vår kropp, framför allt när vi blir äldre. Att röra på sig regelbundet påverkar såväl åldrande som koncentration, stresstålighet och kreativitet.

Att fysisk aktivitet påverkar hjärta och andra inre organ vet vi sedan tidigare. Men även huden, som ju också räknas som ett organ, stärks av träning.

”Det som mer än något annat motiverar människor att röra på sig är inte några extra levnadsår eller ens att man mår bättre. Det är effekterna i spegeln. Så för dig som vill ha en ny kosmetisk morot till joggingspåret: Spring mer – och föryngra din hud”, skriver Anders Hansen.

Se också: Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experter
0:52

Efter reklamen: Se också: Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experter

(0:52)

Slå på ljud

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Mest läst