Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Lyxiga parfymer med saffran – trend i vinter

16 dec, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografvincenzo giove/pexels
glad festfixat kvinna med svart lockigt hår och röda matta läppar
En doft kryddad med mjukt söt saffran är både djupt sensuellt och ger omedelbar festkänsla men också bland det lyxigaste du kan spraya på huden.
Annons
Behind the scenes: Så stylar du festmodet 2023Brand logo
Behind the scenes: Så stylar du festmodet 2023

Saffran är inte bara en av de allra dyraste ingredienser i köket. Det är också en mycket härligt men även exklusiv doftnot som användes redan på romarnas tid. Att den är så dyr gör att den oftast använts i lyxigare parfymer och hos nichemärken. Med dundersuccén Baccarat Rouge 540 från Maison Francis Kurkdjian har den fått mycket mer uppmärksamhet, blivit mer efterfrågad och därför också vanligare även i parfymer från de mer traditionella märkena.

Hur doftar saffran i parfym?

Saffran i parfym har en mjukt varm, lite kryddig, läderaktig och söt doft. Den påminner om honung men också hö. Du hittar den ofta i kombination med amber.

4 bästa parfymerna med saffran

Söt saffran

mustigt söt saffran i parfym från ysl

I Le Parfum, som är den senaste versionen i YSLs framgångsrika Libre-familj, får du en härligt het damdoft där man förutom de klassiska Libre-noterna apelsinblom, mandarin och lavendel också adderat just saffran och honung för en kryddig sötma.

Annons

Libre Le Parfum från Yves Saint Laurent kostar 1160 kr/50 ml och du hittar den här. (reklamlänk)

Huvudnoter: Apelsinblom, honung, mandarin, lavendel och saffran.

Svart saffran

saffran och läder i kombination hos parfym från byredo

En svensk klassiker kan man nästan säga om Byredos Black Saffron som var en av de första kommersiella dofterna i modern tid att lyfta fram saffran som huvudnot när den lanserades för mer än 10 år sedan. Det här är en orientalisk kryddad, rik och varm doft med framträdande nästan fruktiga lädernoter ihop med saffran och viol och den älskas lika mycket av man som kvinna.

Huvudnoter: Läderackord, saffran, hallon, enbär, vetiver och svart viol.

Black Saffron från Byredo kostar 2200 kr/100 ml och du hittar den här. (reklamlänk)

Förförisk saffran

världens mest kända parfym med saffran från maison francis kurkdjian

En av årtiondets mest hyllade doft heter Baccarat Rouge 540 och kommer från det franska parfymhuset Maison Francis Kurkdjian. Trots sin omfattande prislapp har den miljoner visningar på Google och har blivit en stor framgång, bl a på grund av en stor hajp på TikTok. Flera är de parfymmärken som har försökt fånga den magiska doften i en billigare komposition men ingen har lyckats komma hela vägen. Så vad får du i denna lyxiga flaska? Här har mästerparfymören Francis Kurkdjian kombinerat noter som knäckigt socker, saffran, cederträ, kåda från barrträd och subtil jasmin till en otroligt behaglig och samtidigt förförisk doft som är svår att slita näsan från. Baccarat Rouge 540 finns i flera versioner, den mest omtalade just nu är den mer koncentrerade Extrait de parfum.

Annons

Huvudnoter: Saffran, ambroxan, mandel, jasmin och mysk.

Baccarat Rouge 540 från Maison Francis Kurkdjian kostar 3900 kr/70 ml Extrait de parfum som du hittar här. (reklamlänk)

Mörk saffran

saffran i kombination med oud i parfym från gucci

Vill du ha en djupt intensiv, mörk och unik parfym i lyxklassen finns den vackert svarta och vintageinspirerade The Voice of the Snake från Guccis exklusivaste doftkollektion the Alchemist Garden. Här har parfymören Alberto Morillas kombinerat sensuell och kraftfull oud samt jordig patchouli och fruktig läder och sprinklat det hela med en nypa söt saffran.

Huvudnoter: Oud, saffran och pathcouli.

The Voice of the Snake från Guccis the Alchemist Garden kostar 3900 kr/100 ml och den finns exklusivt här. (reklamlänk)

Annons