Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Pernilla Månsson Colt om stödet efter gråa hårförvandlingen: ”Ingen förebild”

16 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografChristoffer Lomfors
Femina pratar med SVT-programledaren Pernilla Månsson Colt några dagar efter att hennes ”nu har jag grått hår”-bild på Instagram skapat stor uppståndelse.
Hon berättar om hur hon stegvis övergått till grått hår under sex års tid – och om varför det (även om hon tackar för komplimangerna) fortfarande är märkligt att grått hår skapar så starka reaktioner.
– Men ja, det är lite provocerande att jag ska bli kallad modig. För jag är inte någon förebild som har kommit på det här själv, säger hon.
Annons
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023Brand logo
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023

Den folkkära SVT-programledaren Pernilla Månsson Colt la i dagarna upp ett inlägg på Instagram, som fick oväntat stort genomslag. Varför då? Jo, för att hon lät meddela att hon slutat färga håret och omfamnat det gråa.

När Femina når Pernilla några dagar senare för att prata om stigmat kring grått hår, berättar hon att hon varit gråhårig ett tag. Och att anledningen till att hon beslöt sig lägga upp en bild i sociala medier, var att hon hade totaltröttnat på att möta folk på stan som sa: ”nämen oj, jag kände inte igen dig”.

– Det fanns inte i mina tankar överhuvudtaget att det skulle få sånt genomslag. Jag ville bara förklara att: Den här brunhåriga personen som ni brukar se på bilderna. Hon är inte där. Nu kommer jag se ut så här. Och jag skulle vilja att ni känner igen mig som jag ser ut nu.

Annons

Pernilla Månsson Colt visade upp gråa håret på Insatgram

Intill bilderna på det silvervita svallet skrev Pernilla en text med hög igenkänningsfaktor:

”Vet inte hur många hårfärger – och konstiga frisyrer – jag har haft i mitt liv. [...] Den här färgen har jag dock gjort allt jag kunnat för att dölja. [...] Men nu har jag gett upp. Jag färgar inte mer. Går mot ”silverblond” ehhh… och försöker fatta att den där personen i spegeln är jag och inte min mamma eller mormor.”

När Femina pratar med SVT-programledaren i telefon passar vi på att fråga vad som föranledde beslutet att sluta färga, eller ”ge upp” som hon själv uttrycker det.

– Min mamma blev gråhårig väldigt tidigt. Och jag tror att jag hittade mina första gråa hår när är jag var bara 20 eller 25. Där någonstans, säger hon och fortsätter:

– Så att jag ska bli gråhårig har varit fullständigt solklart. Alltid. Frågan var bara när. Medan jag fortfarande jobbar eller när jag pensionerar mig.

Så gick hon från mörkt hår till grått: Stegvis över sex år

Pernilla förklarar vidare att hennes ”ge upp” inte bottnar i att hon slutat ta hand om sig själv. Tvärtom, så har hon gett upp ett beteende som var väldigt tidskrävande och skapade stress.

Annons

– Det har tagit så otroligt mycket tid. Jag tror att alla som står framför kameran vill se så bra ut som det går just då. Även om man inte följer alla trender eller är modellsmal så vill man ju, utifrån de förutsättningar man har, se och känna sig så bra som man bara kan.

Pernilla Månsson Colt år 2018 i egenskap av programledare för SVT-programmet Idag om ett år.
Pernilla Månsson Colt år 2018 i egenskap av programledare för SVT-programmet Idag om ett år.

Redan för sex år sedan, när hon hade fyllt 50 tog hon upp diskussionen med sin frisör, som då föreslog att de skulle börja ljusa upp håret i stället. Så att övergången inte skulle bli så dramatisk.

– Jag har ju varit ljus i håret nu i stort sett sedan jag var 50. Jag har fortfarande rester av färg kvar i håret. De går inte att ta bort. De får växa ut eller klippas bort, men de har kommit lite längre ner. Hon har lyckats ljusa upp det så mycket.

Annons

Drabbades av alopeci för 30 år sedan: Tappade håret

För flera år sedan drabbades Månsson Colt av den autoimmuna sjukdomen alopeci, som orsakar fläckvis håravfall. I hennes fall utlöstes håravfallet av stress.

– De säger att det ska vara traumatisk stress. Och det var väl det det var för mig. Min pappa blev väldigt sjuk. Han låg en månad på sjukhus.

Hon berättar att det var i början av hennes tv-karriär, omkring 1992, som hon började tappa håret. Något som hon led av i fem års tid.

– Jag hade stora fläckar vid tinningarna. Nästan allt hår i nacken, från öra till öra, där hade jag ingenting. Jag kan tänka att jag såg ut lite som en munk, med en kal hetta högst upp, säger hon och fortsätter:

– Det var för jävligt att vakna upp på morgon och hitta stora tussar på kudden, eller nästan inte våga gå in i duschen och tvätta håret. En del får tillbaka håret. Långt ifrån alla, men jag hade tur.

Pernilla Månsson Colt i början av tv-karriären år 1995.
Pernilla Månsson Colt i början av tv-karriären år 1995.

Pernilla behandlades med kortisonsprutor under huden under den här perioden, och fick dessutom hjälp av en otroligt duktig frisör i Växjö som hjälpte henne med en löshårslösning för att dölja håravfallet, trots att löshår fortfarande var ganska okänt på den tiden.

Annons

– Så bara började det växa tillbaka efter fem år, och sedan dess har jag haft... Jag kan ha någon fläck i nacken ibland, och det är också så bra! När jag får någon sån liten fläck i nacken, då vet jag att nu har jag stressat lite för mycket. Då får jag nog hejda mig lite.

Det hjälpte henne också att veta att det fanns alternativ. Hon berättar att hon såg en fransk tjej som var snaggad, med tatuerad skalp.

– Jag tyckte hon var så jävla ball, och tänkte: ”well, så kan jag också göra om allt hår faller av”, säger Pernilla.

”Provocerande att jag ska bli kallad modig”

Vi diskuterar att det är lustigt att vi tenderar att placera så mycket av vår identitet i håret, och varför det blir stora rubriker när en 56-årig SVT-profil omfamnar sitt gråa hår.

– Jag är samtidigt lite generad över all den här uppståndelsen. Det låter som att jag har varit ute med den stora hoven. Först slicker man ju i sig komplimangerna och blir jätteglad, men sen blir det nästan lite kletigt, säger hon och utvecklar vidare:

Annons

– Jag har respekt för alla som fortfarande tycker att det är jobbigt att omfamna det gråa. Jag vet precis hur det känns. Men ja, det är lite provocerande att jag ska bli kallad modig. För jag är inte någon förebild som har kommit på det här själv.

Pernilla menar på att det finns en övergripande och tillåtande trend för kvinnor i samhället just nu.

– Det tycker jag är så skönt! Jag älskar till exempel att Kakan Hermansson tar för sig. Alla de som står för det här att man ska gilla sin kropp som den är och inte skämmas, förklarar Månsson Colt och fortsätter:

– Mitt hår går ju i linje med det här. Det är en massa kvinnor har gått ut och sagt: ”Jag slutar också färga håret. Jag orkar inte hålla på med det längre”.

Annons