Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Skönhetsexperten: Så väljer du rätt brun utan sol för din hy

28 apr, 2023 
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock, TT
glad kvinna på strand
Längtar du efter solkysst hud men vill undvika den äkta varan? Spana in vår stora brun utan sol-guide. Här får du bästa knepen för ett lyckat bus-jobb och tips på både nya och gamla favoriter – oavsett om du vill ha en lätt ton­höjning eller fejka en soldränkt strandvecka vid Medelhavet.
Annons
5 smarta torktumlartips som underlättar din vardagBrand logo
5 smarta torktumlartips som underlättar din vardag

Skulle det kännas fint med lite mer färg på huden nu när vi går mot varmare tider? Det går att ordna utan att du behöver utsätta dig för skadliga UV-strålar.

I dag finns det mängder av härliga och bra alternativ att fejka solbrun ton med. För även om alla brun utan sol-produkter vi känner till fortfarande litar till sockerämnet DHA för att trolla fram färg så kombineras det numera med välgörande ingredienser, smarta pigment och smidiga konsistenser. Det ger jämnare, snyggare och mer naturlig färg än någonsin tidigare.

Så väljer du rätt brun utan sol för din hudtyp

Här finns många olika typer av produkter att välja mellan, allt från traditionella mousser till spännande high tech-mister. Det gör att du kan hitta en variant du verkligen trivs med och gillar att använda.

Annons

Sist men inte minst har man jobbat hårt i vissa labb för att du ska slippa den där kvalmiga kak-liknande lukten som uppstår när DHA reagerar med huden. Numera försöker man inte bara dölja den. Ny smart teknik gör att den neutraliseras så att du (och de som kommer dig nära) inte behöver känna den alls.

Brun utan sol för dig som vill gå försiktigt fram

I den här kategorin hittar du produkter som bara innehåller en liten dos brun utan sol. Det betyder att du får mindre färg men kan bygga upp tonen gradvis.

För ansiktet

james read rose glow water mist face
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Drömmen för alla som älskar doften av ros och vill ha en mjuk solton är Rose Glow Water Mist Face från James Read, ett brun utan sol-vatten som bygger färg gradvis. Det innehåller fuktgivande och lugnande allantoin, hyaluronsyra, glycerin och rosenvatten. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
löwengrip self tan mist
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vill du ha mer fruktig doft men ändå fukt och lätt solton har Löwengrip lanserat Self-Tan Mist i Luminous Bronze-serien. Här får du ett finfördelat, nästan ångliknande, mistmoln som gör att resultatet blir proffsigt jämnt. I flaskan finns allantoin, hyaluronsyra och glycerin. Se mer och klicka hem den här (reklamlänk).

För kroppen

Bondi sands gradual tanning lotion
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Från Bondi Sands kommer nya Tinted Skin Perfector Gradual Tanning Lotion, en vårdande kroppslotion med lätt dos brun utan sol plus guidefärg som ger en gnutta ton direkt. Det gör det lätt att se om du kanske missat någon liten fläck. Spana in den här (reklamlänk).

Annons
sunny stories
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Self Tan Illumination Body Lotion från Sunny Stories är toppen när du vill ha subtil solton tillsammans med härlig lyster, denna lyxigt lena lotion är perfekt snabbfix inför en fest, då den inte kräver timmar av förberedelse. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

För dig som kan vänta några timmar

Det här är det klassiska sättet att busa, du smörjer in huden och efter några timmar har färgen utvecklats och djupnat.

För ansiktet

comis mistmaskin
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Comis är ett svenskt märke med lyxig mistmaskin. Den laddas med engångskapsel med brun utan sol som kommer ut i ett fint moln. En kapsel räcker till ansikte, hals och dekolletage och färgen blir jämn. Se mer och klicka hem den här (reklamlänk).

Annons
dr dennis gross alpha beta glow pad
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Även första gångs-busaren kan lyckas med smarta Alpha Beta Glow Pad Intense Glow från Dr Dennis Gross. Förutom DHA är servetterna preparerade med AHA-syra vilket rensar bort döda hudceller, fixar solkysst färg och ger lyxig lyster. Spana in dem här! (reklamlänk)

För kroppen

st tropez self tan berry sorbet bronzing mousse
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Self Tan Berry Sorbet Bronzing Mousse är en limiterad version av St Tropez fluffiga storsäljare. Den är lätt att sprida ut och ger snygg solfärg efter några timmar. I just denna får du en härlig gourmand-doft av röda bär och vanilj. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
tan organic self tan lotion
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Self Tan Lotion från Tan Organics är inte bara ett bra val för den som vill ha ekologiskt. Den här stjärnan går lätt in i huden, ger lite djupare färg än traditionell brun utan sol-lotion, och en rad växtextrakt ihop med honung gör huden mjuk och len. Se mer och köp den här (reklamlänk).

För dig som vill ha färg på direkten

I den här kategorin hittar du tonade formulor med så kallad guidefärg. Den gör att du enklare kan se var du applicerat produkten men också att huden känns fräscht solkysst direkt. Efter några timmar utvecklas den egentliga brun utan sol-tonen som sitter även efter att du tvättat av guidefärgen.

Annons

För ansiktet

ida warg mousse
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Med Luxurious Face Mousse från Ida Warg blir du brun på direkten och efter några timmar ännu brunare. Dessutom fixar den här lättanvända moussen en riktigt härlig lyster och den bjuder på hyaluronsyra för välbehövlig fuktdos. Spana in den här (reklamlänk).

marc inbane
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Prisbelönta Hyaluronic Self-Tan Spray från Marc Inbane gör huden solkysst direkt när du sprejar på den, efter några timmar har den dessutom djupnat ordentligt. Den färgen kan du sedan njuta av i många dagar. Här finns en variant av hyaluronsyra som går ner i huden och binder fukt för fräschare och slätare look på ytan. Läs mer och klicka hem den här (reklamlänk).

Annons

För kroppen

st tropez luxe whipped creme mousse
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Self Tan Luxe Whipped Crème Mousse från St Tropez är gräddigt krämig vilket gör den till en dröm att applicera. Den lätt karamell-liknande tonen får huden att se mjukt solkysst och slät ut. Doften är blommig och efter några timmar har du en mer bestående solbrun ton. Du kan läsa mer om den här! (reklamlänk)

tan revel pro mist
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Tan Revel PRO är en exklusiv mistmaskin för dig som vill få proffsigt spraytan-resultat hemma. Se bara till att återfukta duktigt innan och färgen lägger sig snyggt jämnt. Kokosdoft ger extra semesterstämning. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons

Glöm inte…

…att busa även händer och fötter. Lättast är om du använt handske till övriga kroppen att ta det sista som är kvar och svepa över huden här.

4 smarta tips när du applicerar brun utan sol

1. Gör dig av med döda hudceller genom peeling. Det gäller både i ansiktet och på kroppen, men även händer och fötter om du tänkt busa där.

2. Hela huden behöver vara rejält återfuktad men lägg alltid en extra dos fuktkräm där du har speciellt torra partier, som knän, fot-leder och så vidare.

3. Har du en oljebaserad rengöring? Välj något annat att tvätta huden med om du tänkt applicera brun utan sol efteråt. Olja gör att DHA, den aktiva ingrediensen i brun utan sol, inte kan reagera på samma sätt med huden vilket gör att färgen inte utvecklas lika fint.

4. Rakar du benen? Vänta en stund efter duschen innan du applicerar din brun utan sol. Annars finns risken att det hamnar produkt i hårsäckarna vilket kan ge en oönskad prickig look.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons