Irriterande sminkfläckar på dina kläder eller möbler? Så får du enklast bort fläckarna

Trött på morgonen och stressad över att komma iväg till jobbet. I all hast slänger du på dig din skira silkesskjorta i krispigt vitt men inser (till din stora förskräckelse) att hela ansiktet hamnat på kragen. Foundation, rouge och läppstift – eventuellt en gnutta eyeliner också. Lugn, du behöver inte få panik. Med rätt knep går det att bli av med de mest envisa fläckarna – och ja, då pratar vi till och med om nagellack!

Vi har, med hjälp av Unilevers tvättexperter inom ”Home Care”, listat ett gäng ovärderliga fläckborttagningstips som på riktigt gör susen.

Till att börja med: Tvättbart eller inte tvättbart tyg? 

Innan du börjar behandla en fläck måste du noga kolla upp vad för typ av material fläcken sitter på och vad det står på tvättlappen. Hur du ska hantera kladdet beror nämligen på vilket slags tyg det är. I regel går det att dela upp tyg i två grupper: Tvättbara och inte tvättbara. Till det förstnämnda räknas bomull, akryl, nylon och polyester, och till det sistnämnda räknas mer känsliga material som ull, silke, modakryl, viskos, acetat och triacetat. Icke tvättbara tyger är knepigare att rengöra och bör i regel alltid lämnas till kemtvätt.

Det går att bli av med läppstiftsfläckar på kläder och möbler – experten tipsar!

När du ska behandla sminkfläckar gäller det att vara snabb. Ju längre du väntar – desto svårare blir det att få bort dem.

Läppstift

Du drar en t-shirt över huvudet och den snuddar vid dina nymålade röda läppar. Ja, att få läppstift på tröjan är lätt hänt. Det som gör fläckarna extra knepiga är att läppstift innehåller både fett och färgpigment – men med rätt metod går de oftast att få bort. Börja med att skrapa bort löst läppstift från fläcken och applicera sedan en liten mängd flytande tvättmedel eller fläckborttagare på det utsatta området. Låt verka och avsluta med att tvätta som vanligt i maskin. Använder du fläckborttagningsmedel är det viktigt att du följer instruktionerna på förpackningen – och kom ihåg att alltid testa medlet på ett mindre synligt område innan du behandlar fläcken. Annars finns risk att tyget förstörs.

Foundation och flytande makeup

Foundationflaskan ramlar ner på golvet och badrumsmattan täcks av beiga stänk. Irriterande och ledsamt, men inte omöjligt. Börja med att suga upp eventuell vätska från fläcken med en ren och torr trasa. Applicera sedan flytande tvättmedel på fläcken och massera försiktigt in i tyget, låt verka i cirka 20 minuter. Var noga med att inte gnugga in tvättmedlet – det kan leda till att fläcken sätter sig i tyget. Tvätta som vanligt i tvättmaskin och upprepa processen vid behov.

Nagellack

Många tror att det i princip är omöjligt att bli kvitt nagellacksfläckar. Men nejdå – i de flesta fall går det utmärkt! Det du behöver är nagellackborttagningsmedel med aceton, hushållspapper, bomull, tvättmedel – och en tvättmaskin. Börja med att testa så att materialet med fläcken inte tar skada av aceton. Det gör du enklast genom att dutta en liten mängd borttagningsmedel på en diskret del av tyget. När du vet att det funkar placerar du tyget (med fläcken pekande nedåt) på en bit hushållspapper. Applicera aceton på en bomullstuss och badda på baksidan av fläcken. Upprepa processen tills märket är borta och avsluta med att tvätta i maskin. Nagellack på icke tvättbart material bör så fort som möjligt lämnas till kemtvätt.

Mascara på mattan eller tröjan? Kom ihåg att du måste agera snabbt

Innan du behandlar dina makeupfläckar måste du kolla upp vad för typ av material fläcken sitter på. Icke tvättbara tyger måste nästan alltid lämnas till kemtvätt.

Mascara och flytande eyeliner

Här gäller det att vara extra snabb. Om mascara- eller eyelinerfläckar inte tas om hand direkt är risken stor att det kvarstår svaga fläckar även efter rengöring. Börja med att ta bort löst smink från fläcken och applicera sedan diskmedel på märket. Tvätta över ett handfat och gnugga försiktigt in diskmedlet i fläcken samtidigt som du sköljer med vatten. Avsluta med att tvätta som vanligt i maskin och upprepa processen vid behov.

Rouge och ögonskugga

Vi har alla någon gång råkat tappa en palett med ögonskugga eller ett rouge i marken. Kakan går i tusen bitar, fläckar uppstår och frustrationen är total. Lyckligtvis är fläckarna inte omöjliga att få bort. Börja med att försiktigt borsta bort eventuellt löst rouge eller ögonskugga utan att sprida ut fläcken mer. Därefter häller du flytande tvättmedel på det utsatta området, masserar försiktigt in i tyget och avlutar med att skölja med varmt vatten. Upprepa tills fläcken är borta och tvätta sedan i maskin.

Läs också:

Den stora fläckborttagningsguiden – så räddar du dina kläder

13 vanliga tvättmisstag som förstör dina kläder

Allt du velat veta om skönhet – men aldrig vågat fråga

Bildkälla: IBL

Utvald läsning

Femina