Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Så får du vackrare hy – bästa peeling-tipsen för ansikte och kropp

22 apr, 2021 
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock/tt
Det är hög tid att lämna vintern bakom oss och få huden i fin form inför våren. Bästa starten är att peela och skrubba från topp till tå. Vi guidar till bästa knepen och tipsar om produkterna som passar dig.
Annons
Skönhetsredaktörens råd: Så får du ett bra glowBrand logo
Skönhetsredaktörens råd: Så får du ett bra glow

Vill du få fin vårlyster till kinderna? Då är det dags att ta tag i peelingrutinen igen.

Under vintern blir huden i ansiktet torr och känslig vilket får många av oss att undvika allt från exfolierande vatten till vanliga skrubbar. Samtidigt blir cirkulationen sämre av kylan och tillsammans med de döda hudceller som trängs på hudytan ger det en matt, slapp och trist hudform, något som blir obarmhärtigt tydligt när ljuset nu är tillbaka.

Du behöver dock bara några minuter ett par gånger i veckan för att få ordning på den igen. Och det finns så många bra alternativ att välja mellan. Förutom att mera traditionella kornskrubbar börjar komma tillbaka så är den senaste trenden att kombinera korn, syror och enzymer för effekt på flera plan.

Annons

Så peelar du ansiktet bäst

Så hur ska man tänka? Utgå alltid från vilket resultat du önskar och vad som passar just din hud när du väljer produkt. Och välj rätt tillfälle.

– Peela på väl rengjord hud, gärna efter att du har duschat då huden redan är uppvärmd eller på kvällen innan du går och lägger dig. Då kan du förse huden med en återfuktande nattmask direkt efter, tipsar Lovisa Hedlund som är hudterapeut på Skincity.

– Tänk också på att lagom är bäst så du inte överbehandlar genom att peela för ofta.

En annan sak som är viktig när huden är nypeelad den här tiden på året är att vara extra noga med solskyddet. Det räcker inte att ha ett lätt filter i din foundation. Lägg till en solskyddsprodukt för ansiktet eller byt ut din vanliga dagcreme mot någon av de nya välformulerade hybriderna som ger både vård, fukt och skydd.

4 peelingfavoriter för ansiktet

Lemonade Smoothing Scrub från Ole Henriksen.

En riktigt uppiggande nyhet för dig med normal hud bjuder Ole Henriksen på i sin fräscht doftande Lemonade Smoothing Scrub med en mix av AHA-syror, citronskal och peelande socker plus lugnande ingredienser som kamomill. Ca 425 kr/90 gram.

Sacred Nature Exfoliating Mask från Comfort Zone.

Ekologiska Sacred Nature Exfoliating Mask från Comfort Zone är en tunn oparfymerad gel med försiktigt peelande gluconolactone som löser upp limmet mellan de döda hudcellerna. Det gör att den även passar dig med känslig hy. Ca 595 kr/110 ml.

Refresh Exfoliating Detoxifying Scrub Mask Face från Skinbetter Science.

Lyxig skrubb och mask i samma tub får du med Refresh Exfoliating Detoxifying Scrub Mask Face från Skinbetter Science. Lera och mineraler gör rent i porer, AHA löser upp döda hudceller, jojobapärlor ger skonsam skrubbeffekt på ytan och kokoskomplex fixar fukten. Ca 595 kr/60 ml.

Qsod Enlightening Peel Pads från Priori.

Vill du verkligen få igång huden och samtidigt göra det lätt för dig kan en veckokur med Prioris nya Qsod Enlightening Peel Pads göra susen. Mjölksyra kombinerat med salicylsyra och retinol ger snabbt en tydligt finare struktur och ökad fukthalt. Vid längre användning kan du få effekt även på pigmenteringar. Ca 799 kr/30 st.

Annons

Torrbortsa eller peela kroppen för att få jämn och snygg färg

Det som gömts under lager av kläder kan lätt kännas livlöst och matt när vårljuset väl börjar lysa. Är du en busare är det dessutom knepigt att få till en snyggt jämn färg om du inte jobbar på att få bort gamla döda hudceller och fräscha upp underlaget.

Men det har hänt mycket spännande på peelingfronten för just kroppen. Förutom härligt doftande och välgörande lyxvarianter så har många märken inspirerats av hudvård för ansiktet och använt spännande aktiva ingredienser på nya sätt.

Har du en väldigt tålig hud kan det ibland vara skönt att peela på torr hud, är den känslig ska du däremot alltid fukta den innan du börjar. Och glöm inte den viktiga insmörjningen efteråt, sätt gärna igång innan huden hunnit bli helt torr så suger den åt sig de välgörande ingredienserna bättre.

Annons

Har du inte någon peelingprodukt hemma? Då är den gamla hederliga kroppsborsten ett av vårens hetaste verktyg:

– Mitt bästa beautyhack för kroppen är att torrborsta. Det ger bästa exfolieringen och lenaste huden samtidigt som det hjälper mot celluliter. Den cirklande mekaniska rörelsen du gör när du torrborstar boostar cirkulationen, ökar på lymfdränaget och bättrar på spänsten, säger Huda Kattan, grundare av Huda Beauty och Wishful Skin.

4 peelingfavoriter för kroppen

Clarifying Enzyme + AHA Body Peeling från Skin Treat.

Med inspiration från hudvård för ansiktet har Skin Treat skapat Clarifying Enzyme + AHA Body Peeling, en grönt doftande gel som kombinerar både kemisk och fysisk exfoliering vilket ger rengöring på djupet och en uppfräschning av ytan. Ca 165 kr/100 ml.

Radiance Renewal Body Scrub från Indy Beauty, Therese Lindgren.

Indy Beautys Radiance Renewal Body Scrub passar när du vill känna skrubbeffekten. Mixen av korn från silica, aprikoskärnor och mandelskal ihop med granatäpple-enzymer och rosa pomelo-extrakt gör huden len, fri från skrufs och boostar cellförnyelsen. Ca 159 kr/150 ml.

Exfoliating shower gel, Mr & Mrs Tanning.

Exfoliating Shower Gel från Mr & Mrs Tannie är perfekt för den lata då du får tvål och peeling i en fluffig mousse. En mix av AHA-syror tar skonsamt bort döda hudceller, aloe vera återfuktar och sheasmör gör huden mjuk. Ca 199 kr/200 ml.

Invigorating Body Scrub från Rituals of Mehr.

Vill du ha spa-känsla på skrubben är Rituals Invigorating Body Scrub i nya serien Rituals of Mehr perfekt. Här får du socker och zest från apelsin i en bas av välgörande oljor som tillsammans varsamt men effektivt piggar upp både hud och humör. Ca 165 kr/250 gram.

Annons

Så fixar du fina fötter

Att fräscha upp fötterna och få bort torra kanter på hälarna är inte bara ett bra sätt att förbereda inför sandalsäsongen. Det ger också eko i hela kroppen och motverkar fotproblem i framtiden. Enligt Helene Gustafsson på Pedicare får du ut mer av din fotpeeling om du förbereder huden.

– Innan du börjar peela fötterna är det bra att ta ett långt, varmt och härligt fotbad för att luckra upp den så kallade listhuden.

– Gör det smidigt för dig och sitt kvar vid fotbadet så kan du enkelt peela en fot i taget. Torka snabbt av den, massera peeling mellan tårna, på hälarna, hålfoten och uppe på foten. Orkar du så ta även nagelbanden. Skölj, torka torrt och smörj in med en salva eller kräm som passar dina fötters behov.

Favoritprodukter för fötterna

Mjukgörande fotskrubb från Pedicare.

Mjukgörande fotskrubb från Pedicare är en krämigt lyxig peeling som förutom skönt riviga skrubbkorn från silica också innehåller mjukgörande,vårdande växtoljor. Ca 99 kr/100 ml. ANNONS Här hittar du fotskrubben.

Instant foot peeling kit från Lova Skin.

Vill du snabbt och smidigt bli av med tjock och torr hud är Instant Foot Peeling Kit från Lova Skin ett tips. Sprayen består av en kraftull syrablandning som löser upp hårda kanter och i kitet ingår en fil som används för att slipa bort problemet medan syrorna sitter på. Ca 699 kr.

Annons