Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Microblading — så går det till och allt du behöver veta innan du bestämmer dig!

27 sep, 2021 
AvJessica Blockström Hember
Fotografpolina zimmerman/pexels chermiti mohamed/pexels tt
microblading
Vakna upp med snygga bryn varje morgon med hjälp av den här populära behandlingen.
Annons
TV: Se 7 myter om skönhet som inte stämmerBrand logo
TV: Se 7 myter om skönhet som inte stämmer

Att tatuera bryn har gjorts i decennier men skillnaden då och nu är enorm.. Förr fanns det inte alls lika många tekniker och pigmenten såg annorlunda ut. Bryn gjordes i ett tjockt streck vilket blev väldigt hårt och onaturligt. De allra flesta vill helst bara förbättra sina egna färger och efterfrågar en naturlig effekt. Och då är micoblading perfekt.

Hur kan det bli så naturligt?

kvinna som får microblade-tatuerade bryn
Beautician microblading eyebrows in beauty salon

Microblading är nästan som ett slags brynbroderi. Brynen görs både med tunnare streck men också i flera nyanser för att skapa illusionen av riktiga bryn. Man kan också arbeta med skuggning som ger intrycket av fylligare bryn. De två teknikerna går dessutom att kombinera för ett riktigt fint resultat, det kallas för just combobryn.

Annons

Ingen klassisk tatuering

När man gör microblading används inte samma typ av pigment som vid en vanlig tatuering och nålen går inte heller lika djupt ner i huden. Det gör att man ibland kallar det semipermanent, vilket betyder att det inte sitter lika länge som ett motiv på överarmen. Och det är bra eftersom ansiktet hela tiden förändras och dina bryn med det. Hur länge beror dock inte bara på pigment och teknik. Även din hudstruktur påverkar mycket. Och din ålder. En torr mogen hy håller pigmenten mycket bättre än en fet hy. Bra att veta är att pigmenten också bleks av sol. Därför kommer du att behöva fylla på ungefär vartannat år för att behålla ett snyggt resultat.

Tänk på! Efter den första behandlingen ska du undvika sol fram till nästa besök och använda solskydd med SPF 50. Under två veckor ska du även undvika simhallsbesök och bastubad på grund av infektionsrisk.

6 vanliga frågor om microblading

fräkning kvinna med leende på läpparna

Gör det ont?

Det beror på vem du frågar. Vissa tycker att det gör är obehagligt medan andra inte tycker att det känns alls. Du får bedövningssalva innan.

Annons

Hur lång tid tar det?

Första behandlingen tar ca 1,5 timme. Efter sju veckor kommer du in igen för att checka hur det ser ut och för att fylla på.

Ser man effekt direkt?

Precis efteråt är pigmenten väldigt starka. Sedan tappar du mellan 20-80 % av dem under veckorna som följer.

Hur länge håller det?

Ca två till tre år beroende på vilken hudtyp du har och hur gammal du är. Det sitter längre på en torr hy och även en mogen hy håller pigmenten bättre än en ung hy.

Mina tatuerade strån har försvunnit, nu finns bara röd färg kvar. Varför blir det så och kan man göra något åt det?

Det kan hända att pigmenten som använts är för varma. Det kan man neutralisera med andra pigment. Skulle det vara väldigt intensivt går färgen att ta bort med laser.

Hur vet man om en tatuerare är bra?

Gör research på olika ställen innan du bokar tid så ökar chanserna för att du blir nöjd. Kika på utbildning, referenser och före/efter-bilder, det är det viktigaste. Att kolla upp stilen är viktigt, då kan du se om den stämmer överens med vad du själv önskar. Boka gärna en konsultation innan för att känna dig för och se hur det ser ut på salongen. Det ska vara rent och fräscht.

TV: 3 hudvårdstips för dig med mogen hyBrand logo
TV: 3 hudvårdstips för dig med mogen hy
Annons