Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Stor hårguide 2022: Trender, frisyrer och hårfärger

28 apr, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, Pexels.
hår 2022 frisyrer trender
Vilken frisyr ska du satsa på 2022? Vad säger trenderna och vilken längd och hårfärg är egentligen hetast? Här är Feminas stora hårguide 2022.
Annons
TV: Fem favoriter från Femina – knepen som ger föryngrande effektBrand logo
TV: Fem favoriter från Femina – knepen som ger föryngrande effekt

Nytt år – nytt hår! Nu i vår, inför sommaren 2022, är det många som tar plats i frisörstolen. Alla vill ha en uppfräschning av svallet inför examen, fester och semester. Men vilka hårtrender är det som gäller, både då det kommer till hårfärg och hårlängd? Ska man satsa på ett trendigt klipp, kanske rentav testa säsongens absolut trendigaste frisyr Wolf cut, eller ska man behålla längderna och istället göra något med färgen? Valen än många. Femina guidar dig till de absolut snyggaste, och trendigaste, klippen och färgerna 2022.

Annons

Hur ska jag klippa mig som tjej, 2022?

2022 betyder valår – också för ditt hår! Vill du behålla längderna så kan du göra det. Men 2022 bjuder också in till ordentliga klipp. Satsa gärna på en page eller en, så kallad, Wolf cut, i medellängd.

billie eilish
Sångerskan Billie Eilish klippte en Wolf cut redan under hösten 2021.

Johan Hellström, frisör på Björn Axén har beskrivit Wolf cuten, som slagit igenom stort på sociala medieplattformen TikTok, såhär:

– Jag skulle säga att den här trenden är väldigt retro. Den har mycket 60-tal i sig. Det är den gamla hockey-frillan men med en modern touch.

Annons

Vilken hårfärg är inne 2022?

Också här är det inte skrivet i sten vad exakt du ska satsa på. Men den största trenden, av dem alla, är att låta ditt eget hår växa ut. Särskilt om det är grått. Ett naturligt grått hår är något av det trendigaste man kan ha, 2022. En person som verkligen satt den grå looken på trendkartan är stylisten Sarah Harris. Sarah har haft grått hår sedan hon var kring 30 år, och hon har aldrig dolt eller färgat över det.

sarah harris
Sarah Harris i sitt naturligt grå hår.

En annan megatrend 2022 då det kommer till hårfärg är de röda tonerna. De som går mot koppar. Många är de kändisar och modeller som valt att bli rödhåriga 2022. Euphorias Barbie Ferreira, exempelvis, och skådiskollegan Sydney Sweeney.

Annons

Också Kendall Jenner, känd från Keeping up with the Kardashians, valde tidigare i år att färga sitt naturligt bruna hår rött.

hårtrend 2022: koppar
Barbie Ferreira i sitt kopparröda hårsvall.

Som sagt är just koppar som är trendigast 2022. Men alla nyanser av rött, strawberry blonde och aprikosrött är också helrätt. Jessica Chastain, skådespelerskan, har en mjukröd nyans som är megatrendig.

jessica chastain hårfärg 2022
Jessica Chastains hår är numera ljust rött, nästan mot det aprikosa hållet.

Andra trender som också slagit igenom stort 2022, då det kommer till olika hårfärger och kulörer, är Teddy brunette, den hårfärg som Hailey Bieber har. En ljusbrun kall ton som passar både sig som är blond, och dig som är naturligt brun.

Annons
Hailey Biebers nya hårdfärg är kallt ljusbrun och går under namnet Teddy brunette.

Men, finns det inget för dig som är blond då? Jo. Du ska satsa på den absolut trendigaste blonda kulören som finns. Den djupa, exklusiva, mörkblonda nyansen som stjärnor som Margot Robbie satsat på.

margot robbie hårfärg 2022
Margot Robbies djupt mörkblonda hårsvall är den hetaste blonda trenden 2022.
kendall jenner 2022
Kendall Jenner valde redan under tidiga 2022 att satsa på kopparfärgat hår.
Annons

Uppklippt hår 2022

Ska du klippa upp håret 2022 så ska du satsa på en, så kallad, Butterfly cut. Frisyren är riktigt ”bouncy” och ramar verkligen in ansiktet. Man använder sig av en speciell uppklippningsteknik som gör att håret blir väldigt livfullt.

– Butterfly haircut funkar bäst på hårlängder nedanför axlarna. Lite vågor i håret gör det ännu finare, då man tydligare ser de olika lagren, säger Kostas, hårstylist på London-salongen Blue Tit, till Refinery29.

Annons

Dessutom är håret lite av en 2-i-1-frisyr eftersom den ser helt annorlunda ut i uppsatt tillstånd än den gör i utsläppt. Så, för dig som inte vågar page, kör en Butterfly cut.

elsa hosk frisyr 2022
Svenska modellen Elsa Hosk har en så kallad Butterfly cut.

– Det är en kort frisyr i en lång frisyr. Den kallas Butterfly då tanken är att frisyren erbjuder två helt olika looks, slår Kostas fast.

Satsa på lugg 2022

zoe kravitz i lugg 2022
Zoe Kravitz i den perfekta luggen för 2022.

Luggtrenden är här för att stanna. Även i år. Men funderar du på att klippa lugg så finns det två vägar att gå: jättekort eller jättelångt.

Annons
kortkort lugg 2022
Alison Sudol har kortkort lugg och page.

Kör på den långa gardinluggen eller den korta 1990-tals versionen – som längst till ögonbrynen. Tänk kortkort eller lååång. Sydney Sweeney, som vi nämnde då vi pratade hårfärg ovan, har den perfekt halvlånga luggen.

Syndney Sweeney i lång lugg 2022
Euphoria-skådespelerskan Sydney Sweeney satsar på en lång lugg 2022.

Vilken damfrisyr ska jag satsa på om jag är 50+

Det finns många tips för dig som är lite äldre. Här kan du läsa mer om frisyrerna som får dig att se äldre ut. Men visst finns det frisyrer som verkligen passar dig som passerat 50-strecket: den raka pagen, luggen och håret i medellängd.

Annons
grece ghanem
Modeprofilen Grece Ghanem i en uppklippt bob.

Det viktigaste att tänka på är att ha en frisyr som passar din hårkvalitet. Håret förändras när vi blir äldre, det är ett faktum. Modellen Lauren Hutton har hunnit fylla 78 år. Hon hade tidigare längre hår men har nu klippt av det i axellängd.

lauren hutton frisyr 2022
Lauren Hutton i en mjuk axellång page.

Välj en page eller en bobfrisyr 2022

Pagetrenden håller i sig, så också 2022. Kör på raka toppar eller, ännu hellre, mer mjuka. Som modeprofilen Alexa Chung. Det uppklippta på sidorna gör pagen levande och lite vildare. Lite mer spännande, så att säga. Det händer något med frisyren då den blir lite taggigare.

Annons
alexa chung
Alexa Chung i den perfekta pagen med flikiga toppar.

Wolf cut-frisyr 2022

Förutom Billie Eilish, som vi nämnde ovan, har också Dakota Johnson och Miley Cyrus klippt den perfekta Wolf cuten, precis lagom spretig och med den där underbart mjuka luggen, som vi älskar.

miley cyrus wolf cut
Miley Cyrus i sin Wolf cut.

Långt hår 2022

När de kommer till långt hår 2022 så finns det några tydliga trender som sticker ut: mittbenan och det, så kallade, liquid hair. Mittbenan har aldrig varit hetare, möjligtvis på 1970-talet. Men att lyckas med benan kan vara svårt, tur då att det också är trendigt att få lite hjälp på traven. Hårspännen och hårnålar kan, med fördel, användas.

Annons
emma watson frisyr 2022
Emma Watson i mittbena med spännen.

Liquid hair då, vad är det? Jo! Det är skinande blankt riktigt långt hår. Tänk Kim Kardashian och Naomi Campbell. Precis som namnet skvallrar om ska håret vara så blankt att det nästan ser flytande ut.

naomi campbell
Naomi Campbell kör på trenden Liquid hair.

Kort hår 2022

Sugen på att klippa kort 2022? Våga ta i rejält! En som verkligen sätter stilen i kortkort, då det kommer till hår, är Maggie Gyllenhaal, skådespelerskan som nu också tagit steget och blivit regissör, senast för filmen The lost daughter.

Annons
maggie gyllenhaal hår 2022
Maggie Gyllenhaal har klippt håret kort 2022.

Maggie har haft kort hår länge, allt från page till bob till pixie cut, men hennes nya frisyr 2022 är nog den allra snyggaste.

Se också: Största hårtrenderna 2022Brand logo
Se också: Största hårtrenderna 2022
Annons