kvinna som skyddar sig mot solen

3:54

Efter reklamen: Skönhetsredaktörens råd: Så får du ett bra glow

(3:54)

Det är inte bara svårt att undvika solen. De flesta av oss behöver de där härligt värmande strålarna för att må bra men också för att stå ut när mörkret och kylan kommer tillbaka. Det tråkiga med solen är att det inte behövs så mycket för att den ska lämna tråkiga spår. Även om man skyddar sig så händer det att man bränner sig. Däremot kan det ta lång tid innan man upptäcker vad de här solskadorna leder till. Pigmenteringar är till exempel något som vandrar upp genom hudlagren under många år innan de når ytan och blir synliga för ögat. Så går de att rå på? Ja, om pigmenteringen sitter ytligt i överhuden kan du få väldigt bra resultat. Det krävs dock en del tålamod. Här är tre faktorer som hjälper dig i jobbet mot fläckarna.

Exfoliering är nyckeln

Du behöver bli av med döda hudceller för att nya fräscha ska kunna komma upp till ytan men tänk på att välja en peeling eller exfoliering utefter vad din hy klarar av. Har du en känsligare hud kanske du får nöja dig med en daglig dos av enzympeeling medan en tåligare kan gå på lite mer aktiva blandningar av syror.

klassisk enzympeeling i pulverform

Klassiska Daily Microfoliant från Dermalogica är en skonsamt enzympeeling du kan använda varje dag. Pulvret mixas med lite vatten i handflatan och masseras sedan över ansiktet. Numera finns den här ikonen också som refill. Den kostar 669 kr/74 t, refill går på 599 kr för samma mängd och du hittar båda här (reklamlänk från Apprl).

6 misstag många gör när de tvättar av sminket

syrapeeling för en lite tåligare hudtyp

För mer krut i exfolieringen är LCA Smart Peel Pads från Priori toppen. Här får du lättanvända engångspads som preppats med en koncentrerad dos av AHA-syror, närmare bestämt en mix av glykol-, mjök- och mandelsyra. Du får både jämnare struktur och hudton. Är du inte van vid syror är det bra att vänja huden genom att bara använda dessa en gång i veckna. De kostar 699 kr/30 st och finns här.

Satsa på rätt produkter

Investera i produkter med ingredienser som till exempel retinol, C-vitamin, mjölksyra och pigmenthämmande peptider. De hjälper till att stöta av redan pigmenterade celler och ser samtidigt till att normalisera och dämpa produktionen av nya pigment.

prisvänligt serum med pigmenthämmande ingredienser

Alpha Arbutin 2% + HA Serum från The Ordinary är ett serum med växtextraktet arbutin som bromsar pigmentproduktionen och ger mindre tydliga fläckar. Det kostar 99 kr/30 ml och finns här (reklamlänk från Adtraction).

Dag- och nattserum med både modernt retinol och C-vitamin

Medik8s prisvinnande r-Retinoate Day & Night har precis uppdaterats där den moderna varianten av A-vitamin nu fått sällskap av uppljusande och lystergivande C-vitamin i stabil form. Här finns också fuktbindande hyaluronsyra och E-vitamin. Den kostar 1995 kr/50 ml och finns här.

Var noga med solskydd

Använd UV-skydd varje dag, både i ansiktet och på handryggarna. Dels för att motverka att nya fläckar dyker upp men också för att hindra att de gamla kommer tillbaka. För de kommer att göra det om du inte är ordentligt med solprodukter. Huden glömmer nämligen aldrig.

riktigt högt solskydd i smidig formula

Riktigt högt solskydd i en behaglig formula får du med Melan 130+ Pigment Control SPF 50+ från Mesoestetic som dessutom är tonad och därför ger lite fin lyster och utjämning redan vid första användningen. Den kostar 695 kr/50 ml och finns här.

solskydd med tonad och svettålig formula

Ska sporta i solen är just Sports BB Wet Force SPF 50+ från Shiseido en favorit. Här blir solskyddet bara bättre av vatten, den sitter trots att du svettas, den neutraliserar trista lukter och den lite krämigare formulan är precis som ovan tonad. Det finns dock tre olika nyanser att välja mellan så du verkligen kan hitta en som passar dig och den har en än mer utjämnande effekt. Den lilla smidiga flaskan gör att den är lätt att få med sig - även i fickan på tajta shorts. Den kostar 415 kr/30 ml och finns här (reklamlänk från Adtraction).

handcreme med solskydd och pigmenthämmande ingredienser

Ny handcreme som jobbar både på att minska pigmenteringarna och skydda mot solen är Eucerins Hyaluron-Filler Age Spot Correcting Hand Cream SPF 30 där du börjar se effekt redan efter ett par veckors regelbunden användning. Den kostar 169 kr/30 ml och finns här (reklamlänk från Adtraction).

Nytt superpuder med svensk uppfinning

Tänk på!

Undersök alltid pigmentförändringar du är osäker på hos läkare innan du börjar jobba med dem hemma.

Utvald läsning

Femina