Artikeln innehåller reklamlänkar
Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötter
0:48

Efter reklamen: Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötter

(0:48)

Slå på ljud

Att ta bort hår är helt frivilligt och upp till var och en. Under pandemin är vi många som låtit hårväxten härja fritt lite här och var. Har du nu upptäckt att det sticker ut tufsar när du testar din bikini och inte vill ha det så finns lite olika alternativ att ta till. Problemet är att huden här är känslig och lätt blir irriterad och röd. Det finns också risk att stråna fastnar under huden när de växer ut igen vilket kan leda till inflammerade hårsäckar. Och det kan klia otroligt. Så hur gör man? Här är några tips.

Rakning

Se till att du har en rakhyvel som är ren, fräsch och av bra kvalitet. Det får gärna vara fem blad och gärna en fuktstrip på.

Är håret långt är det bra att trimma det med saxen först, ta tid på dig bara så du inte råkar klippa i huden här...

Börja med att mjuka upp huden i duschen i minst fem minuter.

Skrubba försiktigt med en snäll exfoliering.

Badda huden torr och stryk på en mild och återfuktande rakgel för att få bra glid och samtidigt vara snäll mot huden.

Raka sedan åt ett håll, i hårets växtriktning. Drar du hyveln åt motsatt håll så kommer det att irritera huden. Tryck inte mot huden utan låt bara hyveln glida.

Skölj bort all produkt och håll en kall kompress över huden i 10 minuter och lägg sedan på en lugnande produkt, t ex med aloe vera eller trollhassel.

Återfukta sedan morgon och kväll, helst med en oparfymerad lotion, den kan gärna innehålla t ex jojobaolja och E-vitamin.

liten smidig rakhyvel med fem blad

Bästa rakhyveln hittar du hos Gillette. Venus Snap är en liten resevänlig variant med fem blad och trots det lilla handtaget ligger den skönt i handen. Den kostar 149 kr och finns här (länk till butik).

Så förenklar du din hudvårdsrutin – med samma resultat!

Vaxning

Allra bäst resultat av vaxning får du på salong, det går inte att komma ifrån. Vill du ändå pröva hemma finns det några saker att tänka på.

Huden ska vara ren men inte återfuktad så undvik att smörja in den samma dag men du kan gärna svepa lite micellärvatten över området innan.

Vissa tycker också att lite talkpuder innan vaxet ska på ger bättre grepp.

Hoppa över exfoliering samma dag. Däremot är det viktigt att du peelar det här området regelbundet men lätt mellan vaxtillfällena för att motverka inåtväxande strån.

Ska du värma vax själv? Var supernoga med temperaturen så du inte bränner huden. Perfekt är när det rinner utan att det är helt flytande som vatten. Testa på insidan av vristen innan du går på bikinilinjen.

Arbeta på små partier om du inte är van. Svep på vaxet i hårets växtriktning, det gäller både varmt vax och färdiga vaxremsor. Lägg inte på för tjockt lager, då blir det svårare att dra av. Tryck fast en remsa. Försök sedan att vara bestämd när du dra av vaxet, då kommer du få med fler strån och det kommer inte heller kännas lika mycket. Var noga att huden är sträckt innan du drar, jobba nära huden och dra i växtriktningen. Gå inte över samma hud flera gånger.

Se till att använda löst sittande kläder något dygn efter vaxningen. Huden måste få andas för att kunna återhämta sig. Undvik att bada i pool eller att bada bastu under någon dag.

Mjuk hud är den bästa förebyggande åtgärden för att slippa irriterad hud nu. In i duschen, använd en rengöringsolja för att få bort de sista vaxresterna och när huden fortfarande är fuktig efteråt smörjer du försiktigt in den med en oparfymerad fuktlotion.

Undvik helst att vaxa precis före och efter mens, då är huden oftast känsligare och du mer smärtkänslig.

bikinivax där du inte behöver remsor

Med Brazilian Hard Wax for the bikini från Andrea värmer du vaxet i mikron men behöver inte använda några remsor då formulan enbart fäster på stråna och inte fastnar på huden. Det kostar 129 kr och finns här (länk till butik).

Creme-produkter

Så bra är Fentys nya concealer Bright Fix Eye Brightener

Det första du måste göra om du tänker använda en hårborttagningscreme är att testa den i armvecket eller liknande för att se om du tål den. Det spelar ingen roll om det står att den är för känslig hy. Gör det bara. När du väl vet att den fungerar utan att du får en reaktion så är den här typen av produkt både smidig, snabb och lättanvänd. Dessutom håller resultatet längre än om du rakar och det är behagligare än att vaxa.

Se till att huden är ren och torr. Är håret långt och fluffigt? Trimma ner det lite först.

Applicera produkten genom att stryka på den i hårets växtriktning och håll sedan noga koll på tiden. Håll dig stilla medan cremen verkar och låt den inte sitta på längre än instruktionen säger.

Använd gärna en mjuk mikrofiberduk för att ta bort produkten och skölj sedan noga med vatten så du verkligen får bort allt. Försvann inte alla strån? Vänta ett par dagar innan du prövar igen.

Badda torrt och smörj in med lugnande lotion.

mild hårborttagningscreme

Sensitive Cream från amerikanska Nair är framtagen för att passa en både torr och känslig hy. Den innehåller dessutom kameliaolja och extrakt från ylang ylang för att vara extra snäll och fuktgivande. Den kostar 109 kr och finns här (länk till butik).

6 misstag många gör när de tvättar av sminket

Efterbehandling

Underbart svalkande och lugnande efter hårborttagning är Hair Removal Cooling Gel från Decleor med välgörande olja från bl a klöver. Den kostar 295 kr och finns här (länk till butik).

Mest läst