Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter
1:04

Efter reklamen: Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

(1:04)

Slå på ljud

Vi är många som tycker det är roligt med skönhet och hudvård – att skämma bort sig själv med en ny ansiktsmask eller en behandling kan ge lyx i vardagen.

Men som konsument av skönhetsprodukter finns det fällor man bör undvika, och produkter där det saknar vetenskaplig grund för de löften som ges. Här är några av de behandlingar och skönhetsprodukter det är lika bra att skippa i sin rutin, och i stället lägga pengar på annat.

Ansiktsmask med glitter

Det här blev en stor trend för några år sedan – ansiktsmasker med glitter i, som lovade fukt och lyster till huden. Tyvärr finns det inget bra med dessa produkter. Glittret i masken ser kanske roligt ut till en Instagram-bild, men kan faktiskt skada huden på mikronivå, speciellt om man har känslig hy. Plasten som utgör glittret är också dålig för miljön när den sköljs bort med vatten.

Redskapen som gör rutinen mer klimatsmart

Gel med peeling

När man applicerar en peeling-gel så känns det som att peelingen tar bort död hud och orenheter när det blir små flagor i ansiktet. Det stämmer dock inte. Flagorna eller klumparna är en effekt av produktens reaktion med hud och vatten, och inte bortpeelad hud. Det gelen gör är att den skrubbar huden lite lätt, och dermatologer menar att man ska konsultera med en hudläkare innan man använder sådana produkter.

Källvatten på spray

Ansiktssprayer som marknadsförs som ”thermal water”, alltså vatten från varma källor, har blivit väldigt populärt som ett sätt att komplettera hudvårdsrutinen eller återfukta ansiktet under dagen. Men researchen som har gjorts på vattnet har främst varit finansierad av företagen som säljer produkterna, och många menar att det helt saknas funktion. Dermatologer poängterar också att det inte är bra att återfukta huden för ofta med just vatten, då det i stället kan göra den torr.

Nail Democracy lanserar nagelvård

Vissa hemmagjorda ansiktsmasker

Om man söker runt på nätet hittar man lätt en uppsjö av ansiktsmasker man kan göra själv hemma – men här gäller det att vara försiktig. Medan vissa masker kan fungera för att återfukta fyller andra ingen funktion alls, och har man riktigt otur kan ansiktsmaskerna till och med vara farliga för huden. Använd inte ingredienser som kokosolja, nagellack och väteperoxid, som vissa recept innehåller.

Bästa knepen mot frissigt hår – videon avslöjar

Henna

Många tror att hennafärg är helt ofarligt om man ska färga håret, men riktigt så enkelt är det inte. Det gäller nämligen att se till att man använder hennafärg som är säker. För att vara på den säkra sidan så kan det vara bra att undvika svart henna, som kan innehålla kemiska tillsatser som i sin tur kan ge upphov till allergiska reaktioner, brännskador och blåsor.

Ansiktsmasker man drar av

Vi har alla testat dem – peel-off maskerna. Man smetar på masken, låter den stelna, och när man drar av den ska alla orenheter följa med Men det fungerar aldrig så i verkligheten. Istället får masken med sig delar av det översta hudlagret, vilket gör huden extra känslig och kan leda till irritation och i värsta fall inflammation i huden.

Källa: Brightside.