Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

7 seglivade myter på hudvårdsfronten

16 okt, 2021 
AvJessica Blockström Hember
Fotografkarolina grabowska/pexels
kvinna med löddrande ansiktsmask
Skönhetspolisen slår hål på några av de vanligaste moderna missförstånden när det handlar om hudvård.
Annons
Unboxing: Vi öppnar Lykos beautykalender 24K - spoilervarningBrand logo
Unboxing: Vi öppnar Lykos beautykalender 24K - spoilervarning

Det är inte alltid helt lätt att hålla koll på vad som stämmer och inte i skönhetsbranschen och det finns många myter som fortsätter spridas trots att det finns kunskap som slår hål på dem. Här sticker vi hål på några av de mest envisa myter som florerat de senaste åren.

Använd bara retinol på kvällen.

Den seglivade myten att huden blir känsligare för solen av retinol-produkter stämmer inte. Däremot är det sant att retinol bryts ner av solljus. Det är därför förpackningarna i de allra flesta fall inte är genomskinliga. Det här gör att effekten av din produkt kanske inte blir så kraftfull som du önskat om du använder den på dagen men det kommer inte skada huden.

Kokosolja är det bästa att smörja in ansiktet med.

Kokosolja i en produkt kan vara bra om det är ett extrakt. Att smörja in dig med ren kokosolja är däremot inte en god idé. Det känns kanske härligt för stunden men oljan har stora molekyler och lägger sig därför som en filt på ytan. Där kan den både täppa igen porer och klistra ihop döda hudceller. Använder du kokosolja under en längre tid kan du inte bara få problem med finnar. Hudtonen kan också blir grådaskigt trist och matt.

Annons

AHA-syra gör huden tunnare.

AHA-syra exfolierar huden, dvs tar bort överflödiga döda hudceller, vilket gör det allra översta hudlagret något tunnare. Det är dock positivt eftersom ett för tjockt hornlager ger en mindre elastisk hud. Längre ner i huden vill du däremot gärna att huden ska blir tjockare. Det ger bättre spänst och studs i hudmadrassen. Precis den effekten har AHA-syror. Se det som träning för kollagen- och elastinfibrerna. Tänk dock på att inte använda syror varje dag hela året om. Huden behöver få vila ifrån dem emellanåt.

Parabener är farliga.

Det mesta är giftigt om du får i dig en för stor dos, det gäller allt från alkohol till filmjölk. De parabener som finns i hudvård idag är dock godkända av EU. Man har undersökt dem och konstaterat att de är ofarliga när de används i kosmetiska produkter. Väldigt många företag var snabba på att ta bort parabener från sina produkter när det blev en negativ rapportering kring dem för ca 15 år sedan. Något måste dock till för att det inte ska bli bakterietillväxt i dina produkter, utan konservering kan de till och med bli farliga. Många av de konserveringsmedel som används istället för parabener har visat sig ge mer allergier och ökad känslighet. Det krävs dessutom ofta en betydligt större dos av dessa ersättare för att ha lika bra effekt. Det tar i sin tur upp plats från de vårdande ingredienserna.

Annons

Fuktcreme är din viktigaste hudvårdsinvestering.

Ansiktscreme är viktigt då det ger fukt och skydd under dagen. Att lägga mycket pengar på en dag- eller nattcreme är dock som att slänga dock pengarna i sjön om du inte har en bra grund. Har du en liten budget? Du kommer att få ut mer av din rutin om du är noga med rengöringen och satsar pengar på ett bra serum.

Du kan inte ha olja på fet hy.

Alla hudtyper kan må bra av en olja, det gäller bara att hitta den som passar dig. Rätt olja kan till och med hjälpa dig att få bättre balans i en fet hy. Några som fungerar fint för just den här hudtypen är oljor från till exempel gurkört, hampafrön och nyponfrön.

Man måste ha samma märke på alla produkter i sin rutin.

Nja, det stämmer inte riktigt. Du kan blanda som du känner förutom om du använder produkter med syror. Då är det bra att hålla sig till ett och samma märke. Anledningen är att olika syror har olika effekt och är olika starka. De kan påverkas både positivt och negativt beroende på vilka andra syror som finns i rutinen.

Annons