Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Vanliga felen som får din mascara att kladda på huden

13 jun, 2023 
AvJessica Blockström Hember
Fotografaleks/pexels
kvinna med mascara som inte kladdar på huden
Det är så enkelt att slippa kladd oavsett om du får det när du målar på din mascara eller det händer under dagen - vi tipsar om hur du kan göra.
Annons
Mogen hy: Så undviker du att läppstiftet blöderBrand logo
Mogen hy: Så undviker du att läppstiftet blöder

Basen är lagd och ögonskuggan på plats, bara mascaran som sista detaljen. Det är då det händer - du får mascara på ögonlocket eller så hamnar färgen av någon mystisk anledning under ögat. Det är otroligt vanligt att det händer och något många har problem med. Men det behöver inte hända. Det finns lite olika anledningar till att mascara kladdar av sig. Här förklarar vi varför och tipsar om hur du enkelt kan undvika det.

3 vanliga fel som får din mascara att kladda av sig på huden

1. Du använder volymmascara

Den här typen av mascara innehåller lite mer vaxer än mascaror vilket gör den krämigare och blötare och smälter lättare. Det gör att den gärna kladdar av sig både på ögonlocken när du målar på den och under ögonen efter några timmar.

Annons

Lösning: För att slippa prickiga mascara-lock kan du hålla något mellan fransarna och huden, t ex en liten sked eller ett papper. Satsa också på en mascara med mindre andel vaxer som inte är lika krämig och torkar snabbare eller kör helt enkelt på vattenfast mascara, antingen en traditionell variant eller en tub-mascara. Du hittar tips på riktigt bra vattenfasta varianter här.

2. Ögonkräm eller concealer under ögonen mixar sig med din mascara när du borstar på den så att färgen fastnar på huden.

Det här fixar du enkelt genom att pressa in en liten mängd löst transparent puder med en liten borste precis under fransarna under ögonen innan du borstar på mascaran.

3. Formen på dina ögon eller dina fransar gör att mascaran hamnar på huden.

Det är såklart inget fel på varken dina fransar eller din ögonform men beroende på vilken form du har på dem så kan det medverka till att du lättare nuddar huden med din mascara, det gäller speciellt om fransarna är ganska så raka. Ett tips för att undvika att mascaran hamnar på fel plats är då att böja dina fransar så att de kommer längre bort från huden.

Första hjälpen-kit mot kladdig mascara

Även om du testar något av ovan nämnda tips så kan det vara smart att ha med sig ett litet kit med touchup-produkter i väskan. Vi skrattar, blinkar och grimaserar med ansiktet hela tiden så lite mascara-kladd är helt naturligt - om du inte ska sitta totalt orörlig som en vaxdocka hela dagen. Och vem vill det! Stoppa ner en smal tops och lite concealer så kan du snabbt trolla bort kladdet utan att förstöra resten av makeupen.

Annons