the body shops nya refill-vägg i mall of scandinavia

Den första refill-väggen hittar du hos the Body Shop i shoppingcentret Westfield Mall of Scandinavia utanför Stockholm

FOTO DAVID THUNANDER
2:26

Efter reklamen: Skönhetsredaktörens bästa torrschampon

(2:26)

Slå på ljud

Refill börjar bli stort på skönhetsfronten, i förra veckan tipsade jag om lyxprodukterna du kan fylla på när du använt upp dem (läs mer om det här). Nu tar the Body Shop ett stort kliv för att steppa upp takten då man lanserar en refill-vägg i butik. Här kan du själv fylla på tomma flaskor med nya härliga produkter. Man räknar med att vi kommer att spara 25 ton plast per år på det här sättet. Först ut med refill-vägg är den stora butiken i Westfield Mall of Scandinavia utanför Stockholm som är en så kallad "Activist workshop" där all inredning är gjort av återvunnet material och du också kan dyka ner i de olika kampanjer man gör för en bättre värld.

Din alldeles egna flaska

refill-flaska skräddarsydd med stickers

Din refill-flaska märks med vilken produkt du fyllt den med men du kan också skräddarsy utsidan med olika stickers.

FOTO DAVID THUNANDER

Kul är också att man tagit fram en pumpflaska i aluminium som du kan fylla med vilken produkt du själv väljer av refill-varianterna. Denna kan du dessutom skräddarsy med olika stickers så den verkligen får din personliga prägel.

Ingen är längre normal hos Unilever

Refillens återkomst

anita roddick med de första refillflaskorna på 70-talet

Egentligen är det här inget nytt för the Body Shop. Refill finns i märkets DNA. När Anita Roddick öppnade sin första butik för över 45 år sesdan erbjöd hon just detta. Då var det dock mest ett uttryck för att hon inte hade råd att köpa in så mycket nya flaskor och därför gärna såg att kunderna tog med sig sina gamla och fyllde på dem igen.

På 90-talet gjordes ett nytt försök med refill-system i the Body Shops butiker men kunderna var inte riktigt redo då. Den gröna vågen och miljömedvetenheten hade inte växt sig tillräckligt stor ännu. Nu kör man på ordentligt. Under 2021 ska man öppna 400 liknande refill-stationer varav 10 i Sverige (inom kort kommer det bl a att finnas även i Malmö och Göteborg). Och 2022 dyker det upp ytterligare 400.

Vad kan du fylla på?

Man startar med märkets duschgeléer, schampon, balsam och flytande tvålar i några av de mest populära dofterna.

Refill-flaskan i aluminium kostar 25 kr. Varje gång du fyller på den sparar du 15 kr eftersom du får plats med 50 ml extra där, den rymmer 300 ml jämfört med plastflaskorna som är på 250 ml.

Philippa Parneviks viktiga solbudskap