skal-med-grot

Perfekt att börja dagen med. De långsamma kolhydraterna omvandlas i lagom takt till den nödvändiga glukos som ger hjärnan energi och håller den alert under förmiddagen.

Läs mer: 11 oväntade anledningar till att du alltid är trött

amerikanska-blabar

Riktiga superbär som både ska sätta fart på vår tankeförmåga och bromsa åldersrelaterade försämringar av minnet.

valnotter-med-skal

Gör oss piggare och mer snabb­tänkta, tack vare ome­ga-3-­fettsyror som sägs underlätta för nervsignalerna i hjärnan att komma fram. Vitamin B6 som nötterna också innehåller främjar koncentrationen och gör oss gladare.

Mat från havet är precis som valnötter rik på omega-3. Tre till fyra gånger i veckan bör vi äta fisk för att hålla tankeförmågan på topp.

Läs mer: 5 morgonvanor som ger dig en god start

fisk
spenat

Gröna blad är järnrika och järnet behövs för produktion av signalsubstanserna som påverkar både koncentration och reaktionsförmåga.

avokado

Späckad med nyttigheter, bland annat kaliumjoner som ska skydda mot högt blodtryck och stroke.

Läs mer: Så får du goda sovvanor

Broccoli

Rik på antioxidanten sul­forafan, som skyddar mot cancer samt stärker den så kallade blod-hjärnbarriären, som gör att ämnen i blodet inte automatiskt släpps in i hjärnan.

jordgubbar

Fulla av C-vitaminer som håller hjärnan frisk. Alla färggranna frukter och grönsaker är mumma för hjärnan då deras olika antioxidanter städar bort fria radikaler, som är skadliga för cellerna.

Läs mer: 3 tecken på att du behöver en hälsokur

roda-bonor

Gör oss piggare, gladare och mer skärpta. Bönor, kött och andra proteinkällors aminosyror hjälper till att tillverka signalsubstanserna dopamin och noradrenalin.

flaskor-med-vatten

Minne och koncentrationsförmåga påverkas negativt om du dricker för lite. Tendensen i dag är dock snarare att vi dricker för mycket vatten, vilket rubbar saltbalansen i kroppen. Drick bara när du är törstig.

Källor: Mat för hjärnan (Ica bokförlag), Hjärnkoll på maten (Natur&Kultur)

AV KARIN FREJRUD

Missa inte att läsa:

8 saker som händer när du börjar träna yoga
Därför är det smart att ha en hund
Så får du en lugn och glad mage

Mest läst