Att komma ut som singel efter ett långt förhållande kan i dag i princip innebära två saker: Antingen slänger du dig supertaggad i soffan och tänker: ”Sommaren 2018 – nu kör vi! Äntligen ska jag få ta del av det digitala smörgåsbord som varit mina singelvänner förunnat de senaste åren. Här ska väljas och vrakas, här ska svajpas och lajkas!”

Eller så känner du dig smått skräckslagen redan i App Store och snurrar in dig i scenarier som: ”Hur beter jag mig om chefen plötsligt dyker upp på Tinder – och sedan i fikarummet på jobbet?” Eller: ”Hur gör jag med muffinsmagen, skilsmässan och de tre tonårsbarnen – när ska dessa sanningar serveras Anders, 56?”

Det troliga är dock att du befinner dig någonstans mittemellan: nyfiken på dejtingapparna som alla pratar om, men också lite avvaktande till vad de kan föra med sig … såsom ytterligare tid med mobiltelefonen klistrad i handen. Känslan av att det alltid finns någon som kanske är lite, lite bättre. Egokicken att bli sedd, gillad och vald. Eller rädslan för att bli bortsvept, känslostukad och kanske till och med lurad.

Läs även: Så känner du igen en psykopat på nätet

Och så går det ju inte att bortse ifrån det nostalgiska skimret kring hur det var förr, när vi möttes på riktigt. På dansgolvet eller på en fest hos väninnan, insvepta i ett moln av Acqua di Giò och rusiga på rödvin och varandras absoluta närvaro. Den kemin – går den verkligen att uppnå på nätet?

Charlotte Sander arbetar som samtalsterapeut på Relationsexperten.se och som rådgivare på nätdejtingsajten Elitsinglar. Under åren har hon mött många singlar, och hennes råd till singel-mitt-i-livet-kvinnan är att skynda långsamt – och att inte stirra sig blind på den nya tekniken.

– Börja med att tänka igenom vad det egentligen är du söker. Många som varit i ett förhållande länge vet precis vad de inte vill ha, men är mer osäkra på vad de vill ha ut av en ny relation. Därför är det bra att inte stressa fram och snabbt avverka dejt efter dejt.

Läs även: 8 bisarra beteenden som är normala på Tinder

Risken är nämligen, som vid all annan överkonsumtion, att man fort känner sig mätt.

– Plus att man fastnar i en känsla av att gräset alltid är grönare på andra sidan, och därför aldrig lyckas bestämma sig.

Charlotte Sander tycker framför allt att man ska se nätdejting som ett av flera sätt att träffa en ny partner.

– Satsa brett: gå ut med vänner och bekanta, prova en ny hobby, utmana dig att tänka nytt. Och är du nybörjare på nätdejting så ta dig tid att jämföra de olika apparna och sajterna. Var är chansen störst att du hittar det du söker? Läs på, samla tips och erfarenheter i din bekantskapskrets.

Nätdejting har ju funnits i ganska många år nu, men utbudet utvecklas och fenomenet blir alltmer vanligt och populärt.

– Här kan man betrakta utan att bli betraktad. Dessutom ges man en chans att tänka till och reflektera över sina val – om man tar sig den tiden, menar Charlotte Sander.

Läs även: Misstaget att se upp för när du nätdejtar

Vi lever i ett land där 40 procent av befolkningen bor i ensamhushåll, vilket gör singelmarknaden stor. Att nätdejting blivit alltmer accepterat, och att dator- och mobilanvändandet ökat även i lite äldre målgrupper, gör att utbudet av såväl nätsinglar som olika appar och sajter ständigt ökar.

Dessutom skiljer sig allt fler äldre nu för tiden. Tidigare hittade man mest änkor och änklingar bland ensamhushållen i ålderskategorin 60+; i dag är majoriteten skilda kvinnor och män. Det är ett faktum som kan kopplas till en undersökning gjord av Kantar Sifo, där 21 procent av svenskarna i åldern 50–79 år säger sig vara sugna på att träffa någon. Så vem vet – snart kanske vi får se ett Tinder även för den lite mognare målgruppen?

– Visst kan sådana här appar vara spännande och en kick för egot, åtminstone under en period. Men de lämpar sig kanske bäst om man vill busa runt lite. Och återigen handlar det om att inte låsa sig vid ett forum, utan söka efter det som passar ens syfte bäst, säger Charlotte Sander.

Cecilia Salamon arbetar som relationsexpert på nätdejtingsajten Happy Pancake. Hon är också aktuell med en handbok i konsten att dejta. Hon håller med Charlotte Sander om att det är viktigt att tänka igenom vad man letar efter – och var.

– Det finns för- och nackdelar med alla sajter och appar. Betaltjänster, som till exempel Match och Elitsinglar, lockar i större utsträckning seriösa, lite äldre personer som verkligen är ute efter att träffa någon. På Tinder samlas alla – från seriösa till dem som bara vill fördriva tid eller leta efter en sexpartner.

Läs även: Misstagen du ska undvika när du väljer profilbild

Och tillhör man kategorin ”vi som var singlar då nätdejtare var de som inte fick napp någon annanstans” är det dags att tänka om, menar Cecilia Salamon.

– Alla nätdejtar i dag! Det är lika vanligt som att flörta på krogen och det ses varken som pinsamt eller desperat.

Det oändliga utbudet – och ”gräset-är-alltid-grönare-mentaliteten” – tycker hon att man kan hantera på två olika sätt.

– Känns det inte helt hundra på första dejten – ge det en chans till! Nervositeten kan göra att ens bästa sidor inte kommer fram. Har ni träffats några gånger och du börjar tänka på alla de andra män som finns bara ett klick bort kan det vara bra att ställa sig frågor som: Får min dejt mig att må bra och känna mig glad? Har vi intressanta samtal? Verkar vi ha liknande värderingar i stort? Om svaren på de här frågorna är ja kan det finnas anledning att inte hasta vidare. Många kommer dock till en punkt då de känner sig blasé och trötta på hela dejtingkarusellen. Ta då en paus från allt vad appar heter, för att sedan komma tillbaka med nyenergi efter en tid!

Läs vidare: 10 praktiska tips för dig som dejtar på nätet 

Populära dejtingappar & -sajter

Tinder

50 miljoner användare i världen och 40 miljoner ”swipes” per dag i Sverige. Utöver grundläggande info om dig själv ställer du in vilken ålder du önskar på din dejt, samt i vilket geografiskt område du vill att hen ska bo. Sedan söker appen upp potentiella dejter åt dig. Gillar du bilden som dyker upp på skärmen svajpar du höger, och gör hen samma sak får ni en matchning och kan kontakta varandra. Finns både i gratis- och betalversion och har flest medlemmar i åldern 18–35 år.

Happn

Gratis gps-baserad nätdejting där registrerade singlar som passar dig läggs till i din app. Där kan du se var, när och hur många gånger ni gått förbi varandra – och du har sedan möjlighet att kolla hens profil och ”gilla”. Får ni en matchning kan ni börja prata med varandra.

Match.com

En av de största nätdejtingsajterna i världen, med ca 20 000 svenska, aktiva användare varje dag. Är i grunden en ”klassisk” sajt med betalande medlemmar, men det finns även en app där du kan söka singlar i ditt närområde. Match.com anordnar också event och mingelkvällar.

Elitsinglar

Betalsajt där du, efter ett vetenskapligt personlighetstest, matchas med seriösa och mogna singlar utifrån utbildning, arbete och personlighet.

68 procent är akademiker och varje vecka tillkommer 2 600 nya svenska medlemmar. Säger sig sträva efter marknadens högsta standard, bland annat genom manuell kontroll av profilerna och anonymitet för alla utom det fåtal singlar som väljs ut till dig.

Mötesplatsen

Beskriver sig själv som en trygg och seriös tjänst för personer som söker en långvarig relation. Har 140 000 aktiva medlemmar i Sverige och Norge. Alla bilder och profiler granskas manuellt. Finns både som sajt och app och har olika typer av medlemskap.

Happy Pancake

Traditionell gratis nätdejtingsajt – och app – där du lägger in profiltext och bilder, ställer in dina sökkriterier och kan kontakta vem du vill.

Ourtime

Nylanserad sajt för 50-plussare. Bakom satsningen ligger sajten Match.com, som lägger stort fokus på trygghet, seriositet och stort utbud av aktiviteter som kulturella utflykter, pubkvällar,

resor m m.

Misstaget att se upp för när du nätdejtar

Främsta tecknet på att en relation är seriös

Så många bör du haft sex med – innan du träffar din partner

4 faktorer som saboterar förhållandet

AV LINDA UNNHEM

FOTO IBL/SHUTTERSTOCK

Mest läst