Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Tre steg mot ett liv utan stress

10 okt, 2015 
AvFemina
1. Skaffa dig perspektiv.
Annons
kvinna som leder sin cykel

En lagom dos av stress behöver inte vara fel. Men när den blir för stor kan den leda till utbrändhet och depression och det är vad som verkar hända just nu. Psykisk ohälsa blir allt vanligare i Sverige och sjukskrivningarna ökar.

Vi måste bli bättre på att ta hand om oss själva och varandra, inte minst på jobbet. Men hur gör man?

Vi frågade Greta Rask som är förändringsagent, coach och samtalsterapeut på gestaltterapeutisk grund med mångårig erfarenhet av förändringsarbete i komplexa organisationer. Här är hennes råd:

Börja med att kliva ur din stressande rutin. Gör något som du tycker om och som hjälper dig att tänka på helt andra saker. Lägg ett pussel med barnen, måla en tavla, plocka lingon. Använd perspektivskiftet till att betrakta dig själv och din arbetssituation utifrån. Vad ser du? Vad träder fram som meningsfullt och viktigt? Och vad ser du hos dig själv, hur förhåller du dig till dig själv, dina arbetsuppgifter, kollegor, familj, vänner? Hur gör du dig gott och hur stjälper du dig? Läs också: 5 kloka råd om livet

Annons

Dela det som perspektivskiftet ger med en klok arbetskollega (och gärna även en vän). Välj någon som förmår se helheter och kan hjälpa dig att se vad som är viktigt just nu. Berätta vad du upptäckt om ditt eget förhållningssätt och be om återkoppling.

Man får ofta rådet att i första hand prata med sin chef. Risken finns dock att din chef är lika stressad som du och att hjälpen därför blir halvdan. Men när du har skaffat dig perspektiv, ser helheten tydligare och har en tanke om hur du vill prioritera och vad du behöver, kan du dela dina tankar med din chef och be om rätt stöd. Läs också: 10 råd för återhämtning

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Femina nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler
Annons