Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

13 pang-händelser som stack ut 2021

15 dec, 2021 
AvMalin Roos
FotografTT
Det var året när kulturvärlden försiktigt öppnande upp efter pandemin och vi fick gå på livekonserter och teater igen.
USA fick sin första kvinnliga vicepresident genom Kamala Harris och i Sverige fyllde den jämlika rösträtten 100 år.
Men 2021 blev också året då barnmorskorna på allvar fick nog.
Feminas Malin Roos har summerat händelserna som definierade året.
Annons

ABBA VAR TILLBAKA

Popgruppen Abba gjorde comeback under 2021.

What’s the name of the game? Svar: Abba voyage.

Efter flera år av hyssj-hyssj stod den svenska supergruppen äntligen tillsammans i en musikstudio igen. Comebacken fick fans över hela världen att gå ner i spagat av lycka och de två första låtarna Don’t shut me down och I still have faith in you gick rakt in på topplistorna. Säga vad man vill, men 70 år fyllda sopar Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog fortfarande banan med många yngre förmågor.

Comebacken toppas med showen Abba voyage i maj nästa år då Abba-tarerna framför hitsen.

Feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2021Brand logo
Feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2021Annons

KAMALA HARRIS DID IT

Hon hade krossat flera viktiga glastak under sin karriär, men när Kamala Harris som den första icke-vita kvinnan erhöll ämbetet som USA:s vicepresident bredvid Joe Biden i början av året, skrevs riktigt tung historia.
Viss kritik har höjts om att Kamala Harris varit väl osynlig i perioder, förhoppningsvis beror det på att hon jobbar.

MASSVACCIN OCH MUNSKYDD

Pandemin fortsatte att hålla världen i sitt grepp, men om 2020 lärde oss allt om symptom och havererad smittspårning så blev massvaccination och ansiktsmask orden för det här året.
De stora modehusen designade sina egna accessoarer och Femina hade för första gången en modell med munskydd på omslaget.

Annons

SILVER-SEGERN I OS

Caroline Seger spelar OS i Japan.

Straffmissarna i finalen mot Kanada sved som tusen nålar och lagkapten Caroline Seger kommer nog aldrig att glömma. Men frågan är om inte OS i Japan blev det stora genombrottet för svensk damfotboll. Två månader senare krossades det tidigare publikrekordet i allsvenskan med över 18 000 på läktaren. För just det, nog borde nästa steg vara att vi skippar det lilla prefixet *dam.
Allsvenskan, punkt. Fotboll, punkt.

TUNG BLÅ LINJE

Briljanta Kate Winslet spelade tuff polis med tungt förflutet i HBO:s hyllade krimdrama Mare of Easttown och här hemma ville vi inte vara sämre.

Annons

Cilla Jackerts synnerligen välskrivna serie Tunna blå linjen, om sex polisers vardag i ett stökigt Malmö, blev en käftsmälls-cocktail av rå diskbänksrealism och varmt relationsdrama. Som vi längtar efter att Leah, Sara, Faye, Magnus och Jesse ska komma tillbaka!

MINORITETER I LITTERATUREN

Moa Backe Åstot nominerades till Augustpriset för sin ungdomsroman "Himlabrand".

När Linnea Axelssons 800 sidor långa diktepos Aednan tilldelades Augustpriset 2018 var det bara början på en vurm för samernas samhälle och historia.
I år blev två berättelser om samefolket nominerade till det finaste litteraturpriset: När vi var samer av Mats Jonsson och Moa Backe Åstots ungdomsroman Himlabrand.

Annons

70-TALSHÅRET FICK EN REVIVAL

Mer, mer, högre och vågigare löd melodin när skådespelaren Farrah Fawcett från ursprungsversionen av Charlie’s Angels satte trenden på sjuttiotalet.
I år var Fawcett-looken ”featherd flip” tillbaka och sågs spridas i salonger och på Tiktok av en yngre generation som tävlade i locktång och papiljotter.

CLUBHOUSE-FLUGAN SOM DOG

SVT och SR uppmanade sina anställda att radera videoappen Tiktok på företagets telefoner, Facebook aviserade namnbyte och mitt i allt dök Clubhouse upp som spåddes bli nästa stora grej inom sociala medier.
Det blev den också, i en kvart.
Och då hade Björn och Benny skaffat Tiktok-konto och fått två miljoner följare.

AnnonsHURRA FÖR RÖSTRÄTTEN!

1921 var första gången kvinnor fick rösta i ett svenskt riksdagsval (cirka 90 år senare än pionjärlandet Nya Zeeland) - vilket har uppmärksammats på flera håll under året, hos oss på Femina bland annat, och med en stor affischutställning på riksdagshuset i Stockholm.

För den som frågar sig om jämställdhet verkligen är något som behövs uppmärksammas 2021 kan behöva påminnas om att detta blev året då konstitutionsdomstolen i Polen införde totalt abortförbud och delstaten Texas i USA kriminaliserade avbrytande av tidig graviditet.
Samt gå vidare till nästa punkt utan att passera gå.

AnnonsDET STORA BARNMORSKEUPPRORET

Larmen har ekat under lång tid men 2021 gick proppen ur när en barnmorska sa upp sig från sitt jobb i direktsänd tv och totalt 100 barnmorskor i Stockholm lämnade sina tjänster i protest mot en ohållbar arbetssituation.

Att ett land som Sverige ska ha en förlossningsvård som spelar rysk roulett med mammors och bebisar liv är såklart helt oacceptabelt.

KÄNDISARNA KNOPPADE AV SIG

Skarsgårds har varit Sveriges mest uppmärksammade familjeföretag i filmbranschen i 20 år - men äpplena fortsätter att falla nära kändisträdet.

Annons

Bland de som landat tunga roller i år syns Pernilla Augusts döttrar Alba och Asta Kamma August (spelar Karin Stolpe i Bränn alla mina brev), Lena Olins och Lasse Hallströms gemensamma barn Tora Hallström (gör konstnären Hilma af Klint på vita duken) samt Johan Rheborgs dotter Josefin som har en roll i Nour El Refais tv-serie Skitsamma.

ADELE

Plötsligt började siffran 30 dyka upp på reklamtavlor och husfasader runt om i världen och Adele var tillbaka med ny musik för första gången på sex år. Megastjärnan gjorde comeback genom att pryda inte ett – utan två – omslag av Vogue (amerikanska och brittiska).
Att intervjuerna och kommentarerna till mångt handlade om hennes viktnedgång kändes ju däremot väldigt 1991.

Annons

RESPECT ARETHA!

Aretha Franklin på scen 2017.

Adele i alla ära, men när musikmagasinet Rolling Stones hade räknat klart och 250 musiker, kritiker och branschfolk hade fått i uppdrag att rösta fram en lista över världens 500 bästa låtar någonsin, fanns en annan tung donna på förstaplatsen.

Souldrottningen Aretha Franklin med låten Respect.

Det får man kalla R. E. S. P. E. C. T

Annons