1:24

Efter reklamen: Största snackisarna i Melodifestivalens historia

(1:24)






Marie Lindberg blev skräll-läraren med svenska folket

Marie Lindberg, Melodifestivalen
TT

Skrällen hördes ända till Finland.

I stället för Jessica Andersson som det hade pratats om på förhand kom en okänd lärare från Munkedal och knep finalplatsen till Globen 2007.

Marie Lindberg hade aldrig uppträtt inför publik när hon framförde sin hemsnickrade ballad Trying to recall i direktsänd tv inför miljontals tittare och en fullsatt arena.

Med tanke på solskenspoängen i den här historien hade man hoppats på ännu bättre placering än den slutgiltiga femteplatsen, men det här var å andra sidan The Arks år.

Sedan blev det tyst om läraren från Munkedal – som fortfarande är lärare i Munkedal, uppgav Expressen för ett par år sedan.

I intervjun berättade skräll-Marie att ”hela världen vändes upp och ner” av schlagersuccén – och att tävlingen gav henne en dotter.

På hösten 2007 blev hon gravid efter att ha försökt i flera år:

– Melodifestivalen i all ära men att bli föräldrar hade vi väntat på så länge, så det var helt fantastiskt.

Yo Yohio!

Yohio i Melodifestivalen 2013
TT

Kevin Johio Lucas Rehn Eires – eller Yohio kort och gott – var blott 17 år när han svepte in i Melodifestivalen med sin Heartbreak hotel 2013 och i en rafflande finaluppgörelse fick se sig besegrad av Robin Stjernberg.

Han var i ärlighetens namn tillbaka redan året efter, men det blev aldrig samma hausse igen.

I dag har Yohio en Youtube-kanal med 200 000 följare och bor mestadels i Japan där han skriver låtar åt sina ryska (!) fans.

Fast när Aftonbladet talade med den i dag 25-åriga artisten i höstas var han hemma i Sundsvall och drömde om världsturné och barn.

– Jag vill inte bli en för gammal förälder, jag vill vara med i gamet när mina barn växer upp.

Se det som en kontaktannons.

ABCD 123… men sen då, Dan Tillberg?

DAN TILLBERG, Melodifestivalen 1986
TT

På bred skånska och i en färgkombination som fick rosa-röd att framstå som ett strävsamt gammalt gift par, dansade Dan Tillberg in i våra tv-rutor och påminde om att vi alla är små i början: ”först ska vi krypa och sen så ska vi gå”.

ABCD 123, men det kom liksom inget efter tre.

Trodde vi.

Nästan 20 år efter att han slogs ut ur Melodifestivalen 1986, släppte Dan Tillberg en samlingsskiva med 44 låtar, vilket kan tyckas mycket från en artist mest känd för två bidrag i Melodifestivalen (Ta min hand också).

Men inte enligt Tillberg själv.

”Jag kände att jag måste. Jag tror att jag har gjort avtryck i många människors liv, att min musik har satt spår som kan bära mig nu”, uttryckte han i en intervju med Helsingborgs Dagblad.

Enligt sin egen Facebooksida, där profilbilden är från ABCD-tiden, bor Dan i dag i Malmö och ”är sin egen boss”.

Sara Varga sprang och sprang … men vart?

Sara Varga, Melodifestivalen 2011
TT
Pernilla Wahlgrens stilresa genom åren – 25 bilder du nog inte sett

Allt var så väldigt mystiskt hela tiden. Den dramatiska låten som handlade om en destruktiv relation med misshandel, men som hon inte ville säga var självupplevda erfarenheter eller inte (kan man förstå i och för sig).

Men svenska folket gillade Sara Varga och röstade henne och Spring för livet vidare från Andra Chansen till finalen där den landade på en nionde plats.

På Svensktoppen däremot låg låten etta i hela tre månader (en halv sekund i Svensktopps-sammanhang där man räknar i decennium), innan Sara Varga mystiskt försvann igen.

Hon har senare berättat att hon blev utbränd av det intensiva turnerandet som följde efter Melodifestivalen och i november förra året blev den i dag 38-åriga sångerskan mamma – ”i största hemlighet” (såklart), enligt Aftonbladet.

Kanske möjligen någon annan som visste.

Oh my god, The Moniker

TT

Nej, han var kanske inte Beatles (men säg EN person i världen som är det).
Han var en glad gamäng från Norrhammar i Jönköping och det är inte kattpink det. Hand upp ärligt den som inte minst en gång under de här tio åren sedan The Moniker, aka Daniel Karlsson, tog bronsplatsen i Melodifestivalen 2011, har haft ”Oh my god, oh my god It’s a wonderful surprise” som klister i hjärnan.

I dag har The Moniker blivit pappa och var i full gång med en hyllningsturné till Robert Brobergs ära när corona svepte in med sitt fula tryne.

Han har dessutom medverkat i en upplysningsfilm om självmord för sjukvården i Jönköping tillsammans med två andra profiler från bygden; Johan Davidsson (heja HV!) och Backyard Babies-Dregen (som är från Nässjö i och för sig, men det behöver han ju inte låtsas om).

Efter Harald Blåtand kom – Haakon Hårfagre

Haakon Pedersen, Melodifestivalen
TT

Malena Ernman kanske gjorde det några snäpp bättre men hon var inte först med opera i den här musiktävlingen – för det var Harald Hårfagre.

Hrm, Pedersen.

Norrmannen hade svikit sitt land redan året innan när han blev fyra med Bang, en explosion, men det är Nattens drottning 1989 som har lämnat outplånliga spår.
Bon Jovi-svallet!
Smajlgroparna!
Skinnpajen!


I dag skvallrar Facebook om att Haakon Pedersen har en 15-årig dotter och jobbar som musiklärare i Karlstad.

Vicki Benckert var livets träd

Vicki Benckert, Melodifestivalen
TT

Okej, mot tre dansande DATE-deodoranter fanns inget att sätta emot – 1984 var bröderna Herreys år.

Men, är Vicki Benckert en av tidernas mest underskattade?

Hon hade skrivit inte mindre än tre bidrag det här året och Livets träd som hon framförde själv och slutade femma, fick oss barn i Huskvarna att skapa egna koreografier till låten (vi försökte se ut som träd).

Vicki Benckert körade härefter i Eurovision Song Contest två gånger; 1986 utklädd till hembiträde bakom Lasse Holm och Monica Törnell i E’ de’ det här du kallar kärlek och 1989 till Tommy Nilssons En dag.

I dag har Vicki Benckert hunnit fylla 60 (hurra!) och jobbar bland annat med att dubba film. Så hör ni en bekant röst i Pettson & Findus Juligheter eller Rio 2 – då är det hon, Livets träd.

Sibel Redzep-znap-znut

TT

…och så var sagan slut?

Sibel Redzep var skånskan som fick se sig besegrad av Sebastian Carlsson och en viss Agnes Carlsson i Idol 2005. Tre år senare lyckades hon tråckla sig till en final-plats i Melodifestivalen med låten That is where I’ll go som slutade sjua.

Vart hon verkligen gick blev inte känt förrän flera år senare när Sibel berättade för media att hon hade fått knutor på stämbanden efter Melodifestivalen och tvingats lägga sångkarriären på hyllan.

Men hon har jobbat på som låtskrivare och i höstas dök hon upp i Hellenius hörna i TV4 med låten Ditt fel tillsammans med Miriam Bryant och Jireel.

Olé Andrés!

Andrés Esteche i Melodifestivalen
TT

En annan som tog vägen via tv-talangfabrikerna till Melodifestivalen var Andrés Esteche Caratte som tävlade två gånger; 2003 med Just like a Boomerang och 2004 med Olé Olé.

Han var dock inte lika nöjd med erfarenheterna, varken i Melodifestivalen eller i Bert Karlssons Fame Factory.

Han har efteråt hävdat i intervjuer att han var Berts ”latinomarionett” i Fame Factory och att han blev behandlad som en ”nickedocka” i Melodifestivalen.

De senaste åren har Andrés Esteche Caratte jobbat som nämndeman på Södertörns tingsrätt, varit aktiv inom Feministiskt initiativ och ordförande för RFSL Stockholm.

Blond had more fun not very long

Blond, Melodifestivalen
TT

”Jag vågar inte möta hennes blickar

Visa att mitt hjärta brinner

Hur ska jag nånsin fånga denna flicka

Fråga innan hon försvinner”

Så här på pappret kanske det inte låter som Louise Glück-lyrik men succén var ett faktum när Blond bestående av Jonas Karlhager, Patrik Lundström och Gabriel Forss tog hem hela tjottaballongen med låten Bara hon älskar mig 1997.

I ESC fick det ljushåriga bidraget som bäst åtta poäng från Norge och slutade på 14:e plats.

Sno stilen från Charlotte Perrelli – 5 looks att kopiera rakt av

Som många andra pojkband på 90-talet gick Blond samma öde till mötes. Trion som uppstod i samband med Melodifestivalen försvann lika snabbt och efteråt är det Gabriel Forss som har haft starkast musikkarriär.

Två år efter Mello-vinsten körade han bakom Eurovision-segrararen Charlotte Nilsson, sedermera Perrelli, och under senare år har han gjort sig ett namn som körledare.

Jazzkatten Caroline Wennergren

Caroline Wennergren, Melodifestivalen
TT

Det var som en saga när Caroline Wennergren 19 år ung slog igenom i Melodifestivalen med sin ovanligt fina bossa nova-låt A different kind of love som placerade sig femma.

Efter det följde Allsång på Skansen, Lotta på Liseberg och Diggiloo, som traditionen bjuder.

Men sedan blev det tyst. I alla fall i offentligheten.

Caroline Wennergren har dock fortsatt att sjunga i bandet Vintage Jazz Big Band – och har därtill en ny karriär som buktalare (!).

I dag reser hon gärna runt och uppträder med sina dockor Leroy Armstrong och Betty Blues hängandes knäveck över armarna.

”Det var en rolig tid, men det snurrade på så fort”, har Caroline sagt om sin upplevelse av Melodifestivalen.

Elvis left the building

Henrik Åberg i Melodifestivalen
TT

Henrik Åberg var Elvis-tolkaren som vann Sikta mot stjärnorna 1995 (googla, ungdomar) och som kom till Melodifestivalen året efter med en låt skriven av dubbel-Lasse, Berghagen och Holm.

Om det var Elvis han trängtade efter i Du är alltid en del av mig förtäljer icke schlagerhistorien, men han rök redan i kvalet.

Killen med brylkräm är dock still alive.

Under första delfinalen av årets upplaga av Melodifestivalen skrev Henrik Åberg på sin Facebook-sida att han hejade på killarna i Arvingarna, och den senaste officiella pressbilden väcker frågor. Suspicious minds, In the Ghetto eller bara A Little Less Conversation?

Bilden är tagen i Reykjavik när Henrik Åberg hälsar på hemma hos tidigare svenska ambassadören på Island, ex-partiledaren Håkan Juholt, i hans residens.

Outgrundliga äro Elvis vägar.

Drömhus-Therese blev med villa i Nyköping

Therese Grankvist Melodifestivalen
TT

Therese Grankvist var popstjärnan som på 90-talet släppte hitlåtarna I mina drömmar och Vill ha dig (Freestyles dänga från 1981) med gruppen Drömhus.
I Melodifestivalen tävlade hon två gånger och bäst gick det med Stjärna på himmelen som slutade tvåa 1999.

Under 2000-talet bodde sångerskan i London där Expressen träffade henne när hon volontärarbetade genom att dela ut mat till hemlösa – samtidigt som hon hade en solokarriär.

I dag lever Therese Grankvist enligt senaste tidningsuppgifterna ett lugnt villaliv i Nyköping med sambo och hund.

Oh Oh Angé-liq-ue Widengren

TT

Nanne Grönvall är ju forever and ever men vad hände med kompisen Angélique Widengren som var den ”andra tjejen” i Sound of Music-gruppen som blev fyra två gånger om med Eldorado 1986 och Alexandra året därpå?

Ja, det kan man undra.

Rubrikerna i pressen åren efter Melodifestivalen handlade mest om ett stormigt förhållande med artistkollegan Don Bennechi,

Angélique Widengrens kamp mot kroniska sjukdomen – efter karriären

I Expressen för två år sedan tog Angélique Widengren bladet från munnen och beskrev relationen som ”ett enda stort skämt” – samtidigt som hon avslöjade att hon var inne på att börja skriva musik igen.

Sara Löfgren var starkare

TT

Sara Löfgren blev en publikälskling när hon antogs till den tredje säsongen av tv-musiktävlingen Fame Factory. Bert Karlsson kallade halländskan för ”en mix av Eva Dahlgren och Ulf Lundell” och tippade att talangen från Varberg skulle ”enormt stor”

Debutalbumet Starkare såldes också i nästan 60 000 exemplar.

I Melodifestivalen slutade Sara sjua 2004 och sen blev det tyst.

När Hallands Nyheter träffade och intervjuade Sara Löfgren 2017 var hon en kortkklippt blond tvåbarnsmamma som var ännu starkare av jobbet på en fritidsgård hemma i Varberg:

”Jag längtar efter att gå till jobbet och känner att jag har hittat min plats”.

John Ballard i mintgrönt – never forget

TT

Se på bilden! Titta igen.

Vilket glatt gäng Melodifestivalen anno 1983 var va?

Kikki Danielsson, Ann-Louise Hansson, Karin Glenmark… och så där, tvåa från höger i främre raden, en tjej som bara några timmar efter att den här bilden togs ska få hela sitt liv förändrat.

Men nu ska vi inte prata om Carola Häggkvist och hennes Främling som slog tidernas knock i den här tävlingen.

Vi ska talas om den käcke mannen bredvid. John Ballard. Bara namnet – som gjort för en upptempolåt i Mello.

Skotten deltog två gånger faktiskt; 1983 när han blev femma i duett med just Ann-Louise Hanson och året därpå när han knep tredjeplatsen med svängiga Rendez-Vouz – en låt nästan hälften så oförglömlig som den mintgröna kavaj med uppkavlade ärmar han bar.

Efter Melodifestivalen-äventyret har John Ballard haft en musikkarriär med bas i Göteborg där han bland annat producerade de tre första albumen åt Ace of Base. Ryktet säger att den pigge skotten fortfarande kan ses med gitarren hängandes över axeln och ett glatt humör.

I april fyller han 70 – hurra i förskott!

Utvald läsning

Femina