Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jacob Dahlin dolde sjukdomen in i det sista – tv-stjärnans tragiska slut

01 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med SVT-programmet Jacobs stege blev Jacob Dahlin landets främsta tv-stjärna på 80-talet, när han gästades av världsstjärnor.
Men bakom kulisserna dolde han en sjukdomskamp, som kom fram först efter han gått bort, bara 39 år gammal.
– Han hade en stor integritet och han pratade inte om sitt privatliv, säger tidigare kollegan Annika Hagström till Expressen.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

När intervjuprogrammet Jacobs stege hade premiär den 12 oktober 1985 så var det med en imponerande gästduo – artisterna Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Diana Ross var på plats i studion, där de pratade med programledaren Jacob Dahlin.

Programmets succé var snabbt ett faktum. Dahlin hyllades för sin karisma och extravagans, och världsstjärnorna avlöste varandra som gäster i Jacobs stege – Donna Summer, Cher, Boy George och Rod Stewart var några av gästerna som var med under de tre åren programmet sändes.

Jacob Dahlin och Roxette 1988.

– Han hade ett sätt att få stora stjärnor att ställa upp, berättar Annika Hagström, som jobbade med Jacob Dahlin på ett senare program, Caramba!, för Expressen.

Annons

Bytte program – succé igen

Efter att Jacobs stege lades ner 1988 gick den hyllade programledaren över till att göra Caramba!, som producerades på SVT:s samhällsredaktion. Där träffade han Annika Hagström, som över 30 år senare fortfarande minns Jacob som den bästa samarbetspartnern hon haft.

– Av alla jag jobbade tillsammans med på Sveriges Television så var han den mest uppmuntrande av alla. Han knuffade mig i en riktning som jag aldrig hade gått i av mig själv. Jag hade jobbat med samhällsprogram, undersökande journalistik, men Jacob sade till mig: ”Jag ser ju på dig att du vill sjunga och uppträda”, säger Annika Hagström till Expressen.

Jacob Dahlin dolde sjukdomen

Caramba! påmind om succéprogrammet Jacobs stege, men hade ett bredare spann bland gästerna, och nöjesprofilerna fick träffa bland annat politiker och författare.

Annons

Men när programmet kom tillbaka för en ny säsong 1991 var Jacob Dahlin utbytt mot kollegan John Crispinson. Under säsongen kom Dahlin tillbaka och gjorde ett par avsnitt, men blev samtidigt sjukare och sjukare. Den 10 oktober 1991 gick den folkkära programledaren bort, bara 39 år gammal.

Under året hade hans frånvaro förklarats av en ögonoperation, men det var först efter hans död som sanningen kom fram – Jacob Dahlin hade varit sjuk i aids, men valt att hålla den allvarliga sjukdomen hemlig, och istället försökt fortsätta med livet som vanligt.

– Han hade en stor integritet och han pratade inte om sitt privatliv, säger Annika Hagström till Expressen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons